Οφθαλμός αντί οφθαλμού

Α, ρε Γκάντι... Όταν έλεγες ότι το οφθαλμός αντί οφθαλμού θα μας τυφλώσει όλους, κάποιοι δεν άκουγαν. Και κάποιοι άλλοι δεν ήθελαν να ακούσουν. Γιατί δεν τους συνέφερε. Γιατί αυτός που θα μείνει μονόφθαλμος θα κυβερνήσει. Κι αυτό είναι το ζητούμενο.
“An eye for an eye makes the whole world blind”
Mahatma Ghandi


Το είπαν και το έκαναν. Με την λήξη των γιορτών έληξε και η περίοδος ανακωχής και το κέντρο της Αθήνας μοιάζει για μία ακόμη φορά ερειπωμένο τοπίο του Far West. Με μία διαφορά όμως. Τα Εξάρχεια δεν αποτελούν πια την γκρίζα ζώνη, κυριαρχία της οποίας διεκδικούν αναρχικοί και ένστολοι, αλλά ένα τοπικό καθεστώς χουντικής σχεδόν αστυνόμευσης, αφού η ελληνική αστυνομία προσανατολίζεται πλέον στην εφαρμογή επιχείρησης σκούπας, προκειμένου να συλληφθούν οι «δολοφόνοι» που πυροβόλησαν σήμερα τα ξημερώματα έναν νεαρό αστυνομικό σε περιπολία.

27 σφαίρες λέγεται πως δέχθηκε το θύμα και για καλή του τύχη καμία δεν «εξοστρακίστηκε» τόσο ώστε να αποβεί θανάσιμη, αφού όπως φαίνεται έχει γλιτώσει τον κίνδυνο. Και εν όψει ενός τέτοιου τρομοκρατικού χτυπήματος, σαν όμοιό του να μην συνέβη πριν έναν ακριβώς μήνα, η κυβέρνηση αποφάσισε σήμερα να ακούσει το μανιασμένο ξυπνητήρι της, να καταδικάσει το συμβάν, να βγει στα κανάλια και να επιβάλλει ακόμα σκληρότερα μέτρα στο έκρυθμο της κατάστασης.

Γιατί, άλλωστε, όπως έχει φανεί μέχρι σήμερα, αυτό μόνο χρειάζεται η Ελλάδα. Σκληρότητα, υπερπροστασία και επιβολή αστυνόμευσης. Για να δημιουργηθεί ακόμα μεγαλύτερη τρομοκρατία. Και έτσι να αυξηθεί ακόμα περισσότερο η αστυνόμευση. Για να έχουμε περισσότερη ανάγκη από μία κυβέρνηση «ασφαλείας», η οποία θα μπορεί να αντιμετωπίσει ακόμα περισσότερα κρούσματα «τρομοκρατίας». Και πάει λέγοντας…

Όσο για τους θύτες και τα θύματα; Αμοιβαίοι ρόλοι. Με το πλεονέκτημα ότι το ισχυρότερο «θύμα» τελικά κερδίζει.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v