Πήραν την ενημέρωση στα χέρια τους

Τις περασμένες ημέρες οι πολίτες έκαναν τα δικά τους ρεπορτάζ φωτίζοντας ακόμη περισσότερο αυτό που αποκαλείται "νέα γενιά δημοσιογραφίας" και που δεν εξαρτάται από τους επαγγελματίες δημοσιογράφους. Blogs, φωτογραφίες από κινητά και εναλλακτικά sites έδωσαν ξανά το στίγμα τους.         
Νομίζω ότι τα πρόσφατα γεγονότα του θανάσιμου τραυματισμού και των επεισοδίων απέδειξαν ένα πράγμα που αρκετοί εξ ημών γνωρίζαμε ήδη: Το θρίαμβο της «νέας δημοσιογραφίας» ή αλλιώς της δημοσιογραφία των πολιτών. Όλα τα γεγονότα που παρήγαγαν πολιτική και κοινωνική δράση καταγράφησαν από πολίτες- δηλαδή όχι από επαγγελματίες δημοσιογράφους. Blogs, ανεξάρτητα sites, κινητά, μετάδοση πληροφορίας από στόμα σε στόμα.

Η συντεταγμένη δημοσιογραφία για μία ακόμη φορά φαίνεται ότι για μία ακόμη φορά συνετρίβη από τις προθέσεις της ή, για να είμαι πιο ειλικρινής, στην απουσία προθέσεων. Ακολούθησε τις εξελίξεις φέρνοντας τον πανικό στα σπίτια ή διαγωνιζόμενοι για το ποιος θα ανακαλύψει τη μεγαλύτερη αστυνομική θηριωδία (όσοι έχουν όρεξη ας διαβάσουν έναν εξαιρετικά ειρωνικό Πανούτσο εδώ) και ποιος θα προκαλέσει μεγαλύτερη οργή.

Μία από τις εξαιρέσεις στα παραπάνω είναι τα φωτορεπορτάζ. Την προσοχή μου τράβηξε μια φωτογραφία που δημοσιεύθηκε προ ημερών στις μέσα σελίδες του Ελεύθερου Τύπου- αυτή που βλέπετε παραπάνω.

Όπως μπορείτε να δείτε, εικονίζεται ένα όργανο που τείνει όπλο προς τη μεριά των διαδηλωτών και που από ό,τι διαπιστώθηκε δεν είναι όπλο φωτοβολίδων. Εξίσου εντυπωσιακή με τη φωτογραφία είναι η ιστορία που συνοδεύει τη χρήση της και την τύχη της μέχρι τη δημοσίευση- για περισσότερα διαβάστε εδώ.

Υ.Γ. Προβλέπω ότι τα δεδομένα που έρχονται στη δημοσιότητα και προέρχονται από πολίτες (της «μίας» ή της «άλλης» άποψης- δεν έχει τόση σημασία), δεν σταματούν εδώ. Ο Ιοβόλος προσφέρεται να φιλοξενήσει ερασιτεχνικά ρεπορτάζ από όποιον το επιθυμεί.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v