Οι μετανάστες και η χλωρίδα

Οι μετανάστες κάνουν καλό στη γεωργική οικονομία! Τουλάχιστον αυτό αναγνώρισαν οι Έλληνες αγρότες που μετείχαν σε σχετική έρευνα. Δεν είναι και άσχημα. Σας θυμίζω ότι το Βατικανό αναγνώρισε ότι η γη γυρίζει, μόλις το 1981...     
Ως θετική- διαβάζω- κρίνουν οι Έλληνες αγρότες την οικονομική συμβολή των μεταναστών στην τοπική κοινωνία, όπως προκύπτει από έρευνα που πραγματοποιήθηκε στην Καρδίτσα και την Ιεράπετρα.

Δράττομαι της ευκαιρίας για να επισημάνω ότι όλο και πληθαίνουν οι έρευνες που δείχνουν το επίπεδο της θετικής συνεισφοράς των μεταναστών στην ελληνική οικονομία, είτε μέσω της αύξησης της κατανάλωσης, είτε μέσω των χαμηλότερων μεροκάματων που ρίχνουν το κόστος παραγωγής, είτε μέσω της...αιματοδοσίας προς τα ασφαλιστικά ταμεία- τα οποία τους ζητούν ό,τι εισφορές δεν θα τολμούσαν ποτέ να πάρουν από Έλληνες.

Στην ίδια έρευνα, οι Έλληνες αγρότες θεωρούν ότι αν και οικονομικά οι μετανάστες έχουν απορροφηθεί, δεν ισχύει το ίδιο και για την κοινωνική τους ενσωμάτωση.

Για ποια ακριβώς «ενσωμάτωση» μιλάμε και πως ανέμεναν οι συμπαθείς αγροκαλλιεργητές να γίνει αυτή; Με το να καυχώνται στο καφενείο ότι «έχω να μαζέψω ελιές 20 χρόνια;», με το να διαπομπεύουμε τους Αλβανούς στα κανάλια ως «έθνος κλεφτών» ή με (ομολογουμένως ευφάνταστα) ανέκδοτα όπως αυτό με την αρχή της αλβανικής συνταγής για κέηκ ;

Τους αποδεχτήκαμε ως εργάτες. Το να τους αποδεχόμαστε και ως ανθρώπους είναι- φαίνεται- το επόμενο στάδιο.

Τουλάχιστον μέχρι να γίνονται και αυτοί «επιχειρηματίες» (ήδη αρκετοί έχουν αρχίσει να αγοράζουν τις επιχειρήσεις στις οποίες δούλευαν) και να τους «πουλήσει» ο νεοέλληνας το δικαίωμα της αξιοπρέπειας.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v