Εκδικείται η δικαιοσύνη αυτούς που το αξίζουν;

«Όταν λέμε ισόβια εννοούμε ισόβια», είχε πει ο κατά τους δεξιούς «Εθνάρχης» τον πρώτο καιρό της μεταπολίτευσης. Με τις νέες διατάξεις του Υπουργείου Δικαιοσύνης, ο Ιοβόλος προβληματίζεται και... ζητά τη γνώμη σας.
«Όταν λέμε ισόβια εννοούμε ισόβια», είχε πει ο κατά τους δεξιούς «Εθνάρχης» τον πρώτο καιρό της μεταπολίτευσης.

Οι φιλελεύθεροι (με την ευρεία και όχι τη δεξιόστροφη έννοια του όρου) εξ ημών θεωρήσαμε ότι τα μέτρα που ανακοινώθηκαν από το υπουργείο Δικαιοσύνης για την αποσυμφόρηση των φυλακών και τη βελτίωση των συνθηκών κράτησης είναι προς τη σωστή κατεύθυνση. Χαρήκαμε ίσως περισσότερο που η κινητοποίηση περιορισμένης ελευθερίας ατόμων -όπως ίσως νιώθουμε εν τινι μέτρο όλοι- απέδωσε έστω κάτι.
Οι… παράπλευρες απώλειες των νέων ρυθμίσεων αφορούν τους χουντικούς που παραμένουν στη φυλακή και κυρίως των έναν εξ αυτών τον Δ. Ιωαννίδη που έχει ούτως ή άλλως υποβάλει αίτηση αποφυλάκισης για λόγους υγείας.

Σύμφωνα με τις νέες διατάξεις, όποιος κρατούμενος υπερβαίνει το 80κοστό έτος ηλικίας και ταυτόχρονα πάσχει από άνοια, θα αποφυλακιστεί. Αμφότερα τα κριτήρια απαντώνται στην περίπτωση του ενός εκ των πρωταιτίων του πραξικοπήματος. Η εξέλιξη αυτή έρχεται σε αντίθεση με τη δήλωση του λεγόμενου «Εθνάρχη» τον πρώτο καιρό της αντιπολίτευσης («όταν λέμε ισόβια εννοούμε ισόβια»), η οποία είχε εύλογα χαροποιήσει τους διψασμένους τότε για πολιτικές ελευθερίες Έλληνες.

Οφείλω να ομολογήσω ότι προβληματίζομαι. Ναι μεν το παράδειγμα πρέπει να δίνεται και η ανοχή απέναντι στην κατάλυση της δημοκρατίας οφείλει να είναι μηδενική.

Από την άλλη, δεν αποτελεί κατάλυση του Συντάγματος να μην εφαρμόζονται για όλους οι νόμοι; Τι θα λέμε δηλαδή; «Όλοι οι υπεράνω των 80 ετών και πάσχοντες από άνοια κρατούμενοι θα αποφυλακιστούν εκτός και αν πρόκειται για τον Ιωαννίδη;»

Ή- για όσους σκέπτονται εκδικητικά- μήπως νομίζετε ότι θα είναι ωραία η ζωή ενός ανθρώπου που βγαίνει μετά από 30 χρόνια από τη φυλακή; Νομίζω ότι εν προκειμένω, δεν υπάρχει μία και μόνο σωστή άποψη.

Και επειδή, μπορεί το ελληνικό κράτος να έχει δυσκαμψία σε ό,τι αφορά τα δημοψηφίσματα, αλλά ο Ιοβόλος όχι, ζητώ τη γνώμη σας. Ψηφίστε μέσω της δημοσκόπησης που «τρέχει» μόνο μέσα στο blog και θα τη βρείτε κάτω δεξιά στην πρώτη σελίδα.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v