Πιάστε το "λιβανιστήρι"- Κάνει καλό!

"Αλειτούργητοι, αλιβάνητοι και εγωιστές". Με τα λόγια αυτά ο ηγούμενος Εφραίμ χαρακτήρισε τους δημοσιογράφους. Οι περισσότεροι εξ αυτών αποδέχτηκαν τον χαρακτηρισμό και του αντέτειναν τα: "Κυνικός", "υλιστής" και... "λιβανισμένος".
Το σύστημα αξιών του καθενός είναι διαφορετικό και οι περισσότερες αντιπάθειες ή συμπάθειες ξεκινούν ακριβώς από το γεγονός αυτό. Δεν είναι αρνητικό ή θετικό, απλώς είναι έτσι.

Το συμβιβαστικό αυτό γνωμικό μού ήρθε στο μυαλό διαβάζοντας τις δηλώσεις στις οποίες προχώρησε προ ολίγου ο επικεφαλής της Μονής Βατοπαιδίου, ηγουμένος Εφραίμ προσερχόμενος στην Εξεταστική Επιτροπή.

«Είστε αλειτούργητοι, αλιβάνιστοι και εγωιστές», ήταν η φράση που απηύθυνε ο σεβάσμιος γέροντας, δείχνοντας- μεταξύ άλλων- την απόσταση που ο κόσμος της εκκλησίας έχει από το μέσο πολίτη.

Γιατί προφανώς ο κ. Ηγούμενος θεωρεί μεμπτό να είναι κανείς «αλιβάνιστος», αλλά όχι να ανταλάσσει μηδενικής αξίας ιδιοκτησίες με "φιλέτα" του δημοσίου τα οποία στη συνέχεια μεταπωλεί αποκομίζοντας υπερκέρδη.

«Δεν ζήτησε η Μονή της ανταλλαγές», είπε απολογούμενος. Σοβαρά; Αν είναι έτσι, γιατί δε μας λέει ποιος τις ζήτησε; Και γιατί αυτός ή εν πάση περιπτώσει η μονή, συμφώνησαν; Τους εκβίασαν; Τους εκβίασαν να δεχτούν υπερκέρδη; Τους εκβίασαν να κάνουν τα golden boys του ελληνικού real estate; Ποιος;

Αλλά για τους παροικούντες τις μονές φαίνεται ότι αρκεί που είναι «λιβανισμένοι» και λειτουργημένοι.

Για το «εγωιστές» ας μην πω τίποτα. Σκεφτόμουν μόνο σχετικά, ότι αν υπήρχε θεός θα έπρεπε να πέσουν τα ταβάνια της μονής και όλων των γραφείων όπου οι κύριοι έκαναν τις συναλλαγές εν ονόματι της θείας χάριτος, και να τους πλακώσουν. Αλλά δεν πέφτουν, που λέει και μια φίλη.    

Εν τω μεταξύ όλοι εμείς ας μην ξεχνάμε ότι οι λειτουργοί της εκκλησίας μας πληρώνονται από το υπουργείο Παιδείας. Δηλαδή από τον Έλληνα φορολογούμενο. Δηλαδή από εσένα, κρετίνε!

Αλλά όποιος δεν είναι «εγωιστής» θα το βρει λογικό να δίνουμε κάτι από τον κρατικό κορβανά στην πτωχή (πλην τίμια!) εκκλησία μας, που η δύσμοιρη, λόγω ανεχείας, παραμένη προσδεμένη στο άσπλαχνο κράτος...  

Και πάλι βοήθειά σας...
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v