Κάντο όπως το μηρμύγκι

Ρεβάνς από τις εντυπώσεις που προκαλούσε ο μύθος του Αισώπου περί τζίτζικα και μέρμυγκα φαίνεται να παίρνουν τώρα τα μυρμήγκια, αφού επιστήμονες υποστηρίζουν πως αυτά κατέχουν τα μυστικά επίλυσης του κυκλοφοριακού.
Θα θυμάστε τον Αισώπειο μύθο του τζίτζικα και του μέρμυγκα. Ίσως στο παρελθόν να είχατε- ως Έλληνες- ενδόμυχα συνταχθεί με τον τζίτζικα που ως ανέμελος και γλεντζές έκανε πάντα πολύ καλύτερη εντύπωση σε όσους είναι κάτω των 35 από τον «ξενέρωτο», βαρετό και προνοητικό μέρμυγκα. Δεν σας αδικώ. Ο τζίτζικας μοιάζει σαφώς πιο συμπαθής.

Ίσως μάλιστα κάποιοι από εσάς να καμαρώνετε ακόμα για το πόσο «αντισυμβατικοί» και «εναλλακτικοί» είστε. Για το πόσο «δε μπορείτε να προγραμματίζετε τίποτα» και το πόσο σας αρέσει να «ζείτε τη στιγμή» και διάφορα άλλα ροκ.

Τώρα, Γερμανοί επιστήμονες (δεν σας δημιουργεί ασφάλεια η καταγωγή τους;) έρχονται να υπογραμμίσουν τη σοφία των μυρμηγκιών εν αντιθέσει με τον τζίτζικα που έως σήμερα ουδέν έχει προσφέρει στην επίλυση ζητημάτων της ανθρώπινης καθημερινότητας.

Ετσι λοιπόν, διαβάζω πως τα αγαθά μυρμήγκια έχουν βρει λύση στο κυκλοφοριακό πρόβλημα! Πως; Μεταδίδοντας πληροφορίες σε άλλα μυρμήγκια που κινούνται στην αντίθετη κατεύθυνση. Στο Πανεπιστήμιο της Δρέσδης μελέτησαν τους τρόπους κίνησης των εντόμων και παρατήρησαν ότι το τα μη μποτιλιαρισμένα μυρμήγκια έσπρωχναν τα μποτιλιαρισμένα στη φαρδύτερη από τις δύο λεωφόρους που είχαν ανοίξει για λογαριασμό τους οι επιστήμονες.

Το θέμα δεν είναι η τάδε ή η δείνα τεχνική με την οποία τα μυρμήγκια επικοινωνούν, ούτε το πως θα μπορούσε να μεταφερθεί μια τέτοια πρακτική στις ανθρώπινες οδικές μεταφορές.

Νομίζω πως το σημαντικότερο "δίδαγμα" που μπορεί να εξαχθεί είναι η αίσθηση της αλληλεγγύης με την οποία φαίνεται να κυκλοφορούν τα μηρμύγκια. Η πεποίθηση δηλαδή ότι όσοι κυκλοφορούμε στο δρόμο πρέπεινα αλληλοβοηθούμαστε και όχι να προσπαθούμε να πάμε λίιιιιιγο πιο μπροστά από τον διπλανό για να περάσουμε πρώτοι το φανάρι- (ακόμη και αν είναι κόκκινο).

Ψιλά γράμματα, έ;
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v