Εισαγωγή στη δημοσιογραφική μπούρδα

Η περιγραφή των μαθημάτων του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου είναι κατατοπιστικότατη όσον αφορά το τμήμα της Δημοσιογραφίας και των Μέσων Ενημέρωσης. από το  site, ξεχωρίσαμε τα δυο σταράτα λόγια που η ακαδημαϊκή κοινότητα επέλεξε για να περιγράψει το μάθημα της "Εισαγωγής στο Δημοσιογραφικό Λόγο".    
Μέσω σερφαρίσματος, έπεσα πάνω στην παρακάτω ανακοίνωση, που σκοπό έχει να «εξηγήσει» και εν μέρει να «διαφημίσει» το τμήμα Δημοσιογραφίας και Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου.

Συγκεκριμένα, το κείμενο αφορά την περιγραφή του μαθήματος περί του δημοσιογραφικού λόγου, καθώς τιτλοφορείται «Εισαγωγή στον δημοσιογραφικό λόγο». Σας προτρέπω να αφεθείτε στην βελούδινη και κατατοπιστική περιγραφή:

“Πρόκειται για μια κειμενογλωσσική εισαγωγή στην έντυπη δημοσιογραφία. Αφετηρία του μαθήματος είναι η μελέτη του συμφραστικού πλαισίου του γραπτού δημοσιογραφικού λόγου ως σημασιακού δυναμικού, που προσδιορίζει την παραγωγή, διανομή και πρόσληψή του. Η ετερογένεια των δημοσιογραφικών κειμένων υποτάσσεται ερμηνευτικά στην οπτική του "κειμενικού συνόλου" και των "αποικιών ειδών λόγου" (πληροφοριακών και σχολιαστικών), που στεγάζονται στο περιοδικό έντυπο (εφημερίδα, περιοδικό), μια "αναγνωστική μηχανή" που οργανώνει ταυτόχρονα ιεραρχικά και εν σειρά τα δημοσιογραφικά άρθρα.”

Πρώτον, αν ποτέ, με αυτά που γράφω, σας έχω κάνει να αισθανθείτε όπως αισθάνθηκα εγώ διαβάζοντας αυτές τις «βελτσιές», ζητώ μια απέραντη συγγνώμη.

Δεύτερον, σκέφτηκα πως πραγματικά αυτό που λένε οι εργοδότες του κλάδου περί "υπερκορεσμού" πρέπει να είναι αλήθεια, αφού σε πανεπιστημαικό επίπεδο φαίνεται ότι καταβάλονται προσπάθειες να αποτραπούν οι νέοι από την ολισθηρή ατραπό του δημοσιογραφείν.

Και τρίτον, έχω πραγματική απορία: πόσοι από τους φοιτητές θα αντιληφθούν από τις παραδόσεις «το συμφραστικό πλαίσιο του γραπτού δημοσιογραφικού λόγου ως σημασιακού δυναμικού»; Και πόσοι από αυτούς που τυχόν το κάνουν, δεν θα ανησυχήσουν;
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v