"Τώρα τα μάτεις!"

Και ενώ ο μέσος Έλλην λυγίζει υπό το βάρος της καθημερινότητας οι σοφοί τσιγγάνοι δείχνουν το δρόμο από το μετερίζι του Γέρακα. Βαστάτε, σύντροφοι!   
Μπορεί η (μουσική) φράση «ας κρατήσουν οι χοροί...» να χτυπά κάποιο ελληνικό γεννετικό «κλισέ» που παραπέμπει στο αδάμαστο του χαρακτήρα μας ή στη γλεντζέδικη φύση μας. Μπορεί ακόμη να μας ξεσηκώνει θυμίζοντας μας το ομώνυμο τραγούδι του Διονύση Σαββόπουλου που χάρισε σε αυτόν αναγνώριση και χρήματα και στους υπόλοιπους Έλληνες την εξοικείωση με τα-τραγούδια-που-δεν-έχουν-ρεφραίν.

Περισσότερο βέβαιο είναι πως, ανεξάρτητα από το τι ευαγγελιζόμαστε και αντίθετα με το τι θα ταίριαζε στο προφίλ που αυτοκατασκευάζουμε ως λαός, δεν είμαστε τόσο ξένοιαστοι και δεν έχουμε πλέον την ικανότητα (αν την είχαμε ποτέ) να ξεπερνάμε τα όσα δυσάρεστα χορεύοντας και τραγουδώντας.

Όλοι; Όχι! Όπως μαθαίνει ο Ιοβόλος, μια μικρή κοινότητα στο Γέρακα αντιστέκεται (και θα αντιστέκεται;) στον κατακτητή.

Εξηγούμαι: Γνωστή της στήλης μετακόμισε πρόσφατα στο σπίτι των ονείρων της, στο Γέρακα. Ενώ ακόμα διαρκούσαν τα «πανυγήρια» της για την εύρεση του κελεπουριού, ξεκίνησαν τα... πραγματικά πανυγήρια, εν τω μέσω της νυκτός.

Ζουρνάδες, νταούλια, φωνές, μουσικές στεροφωνικού στη διαπασών, χοροί και τραγούδι όλο το βράδυ! Όχι, δεν ήταν κάποιο πάρτυ- τουλάχιστον όχι με τη στενή έννοια του όρου. Ήταν ένας καταυλισμός αθίγγανων, ο οποίος «ιδρύθηκε» κάτω από μια κολώνα της ΔΕΗ λίγες ημέρες αφότου η φίλη μας «έκλεισε» το σπίτι.

Περίμενε λίγες ακόμη ημέρες ελπίζοντας οι φλογερές βραδιές να ανήκουν σε κάποια εορταστική ακολουθία που μοιραία επρόκειτο να περατωθεί. Ες μάτην.

Ετσι, αποφάσισε να διαμαρτυρηθεί. Και πήγε στη δημοτική αρχή της περιοχής. Εκεί έμαθε ότι οι αρχές γνωρίζουν το πρόβλημα. Μάλιστα, της είπαν, ελεγκτικές υπηρεσίες επιβάλλουν στους αντάρτες του νυκτερινού θορύβου βάζουν ένα με δύο πρόστιμα την ημέρα για διατάραξη κοινής ησυχίας.

Και τι λέτε ότι κάνουν οι δικοί μας; Πληρώνουν το πρόστιμο και συνεχίζουν! Και μάλιστα, ειπώθηκε αρμοδίως, δεν πηγαίνουν στις υπηρεσίες του Δήμου να καταβάλουν την οφειλή τους, αλλά τα πληρώνουν επι τόπου με κολλαριστά ευρώπουλα! «Κάνω κέφι και πλερώνω».

Εν μέσω απελπισίας η γνωστή της στήλης έχει εναποθέσει τις ελπίδες της στην έλευση του χειμώνα και την συνεπόμενη βροχόπτωση ώστε να σωπάσουν οι ταραξίες.

Ο Ιοβόλος, για την περίπτωση που κάποιος από τον συμπαθή καταυλισμό είναι on line, προτείνει το κλικ εδώ.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v