... Με τις ντομάτες

Είναι φορές φορές που δεν ξέρει κανείς τι να πρωτοθαυμάσει: Το ελληνικό επιχειρηματικό δαιμόνιο ή τους άτεγκτους νομαρχιακούς ελέγχους; Μάλλον το δεύτερο, αφού το ξέρει κάποιος ότι η πολιτεία θα μας σώσει από κάθε επικίνδυνο... μανάβικο έχει μεγαλύτερη σημασία από το αν δίπλα σε ντομάτες πωλούνται καναρίνια. ή μήπως έχει την ίδια; 
    

Είναι φορές φορές που δεν ξέρει κανείς τι να πρωτοθαυμάσει: Το ελληνικό επιχειρηματικό δαιμόνιο ή τους άτεγκτους νομαρχιακούς ελέγχους;

Σε τέτοιο δίλημμα βρέθηκε ο Ιοβόλος διαβάζοντας την ανακοίνωση της Νομαρχίας Αθηνών, στην οποία με γλαφυρό (έως και λογοτεχνικό) τρόπο περιέγραψε τα ευρήματά της επιτροπής ελέγχων κατά τη διάρκεια αιφιδιαστικού (προφανώς) ελέγχου σε... μανάβικο στην Αίγινα, του οποίου η άδεια και αφαιρέθηκε.

Αντιγράφω από τη σκληρή ανακοίνωση:

"Εκτός της σωρείας υγειονομικών παραβάσεων που εντόπισαν, διαπίστωσαν ότι ο ιδιοκτήτης του είχε τροποποιήσει παράνομα ουσιωδώς του όρους της άδειας ίδρυσης και λειτουργίας του, πουλώντας ανάμεσα στα οπωρολαχανικά... διάφορα ωδικά πτηνά και ζωοτροφές.

Οι επόπτες υγείας διαπίστωσαν ακόμη ότι όλοι οι χώροι του καταστήματος ήταν ακάθαρτοι, στους τοίχους υπήρχαν ανεπτυγμένοι ιστοί από αράχνες και το πάτωμα έβριθε από περιττώματα πτηνών. Αποτέλεσμα βέβαια όλης αυτής της κατάστασης ήταν να επικρατεί και έντονη δυσοσμία.

Ειδικότερα οι επόπτες δημόσιας υγείας κατέγραψαν στην έκθεση αυτοψίας τους ότι :
• Εντός της αίθουσας πώλησης του καταστήματος εκτός από τα οπωρολαχανικά υπήρχαν προς πώληση ωδικά πτηνά εντός κλουβιών, ανοικτές προθήκες με ζωοτροφές όπου είχαν αναπτυχθεί ιστοί από αράχνες, κονσέρβες για σκύλους και άλλα είδη για ωδικά πτηνά.
• Τόσο στον προθάλαμο του αποχωρητηρίου όσο και στο αποχωρητήριο δεν υπήρχε παροχή ύδατος και ήταν ακάθαρτοι
• Σε χώρο του καταστήματος ανάμεσα στην αίθουσα πώλησης και το αποχωρητήριο υπήρχε μεγάλος αριθμός ακάθαρτων κλουβιών με ωδικά πτηνά εντός των οποίων είχαν συσσωρευτεί περιττώματά τους. Στον ίδιο χώρο υπήρχαν πλήθος από παλαιά αντικείμενα καθώς και χαρτοκιβώτια και πλαστικές σακούλες με άγνωστο περιεχόμενο
• Το δάπεδο σε όλους τους χώρους του καταστήματος ήταν ακάθαρτο και σε αρκετά σημεία υπήρχαν συσσωρευμένα περιττώματα από τα ωδικά πτηνά
• Εντός του καταστήματος επικρατούσε δυσοσμία
• Σε όλη σχεδόν την επιφάνεια της οροφής και των τοίχων του καταστήματος υπήρχαν ανεπτυγμένοι ιστοί από αράχνες
• Δεν επεδείχθη βιβλιάριο υγείας του ιδιοκτήτη του καταστήματος όπως και βιβλίο Υγειονομικών Επιθεωρήσεων
• Κάποιοι από τους υαλοπίνακες στην πρόσοψη του καταστήματος παρουσίαζαν ρωγμές και είχαν κολληθεί πρόχειρα με κολλητική ταινία με αποτέλεσμα να μην είναι ευχερής ο καθαρισμός αυτών και να υπάρχει κίνδυνος πρόκλησης ατυχήματος σε πελάτες του καταστήματος ή περαστικούς" .

Μετά την απόφαση σταθμό για το κλείσιμο του καταστήματος, ο Νομάρχης Πειραιά Γιάννης Μίχας έκανε δηλώσεις: “ Προστατεύουμε τους πολίτες – καταναλωτές και τα παιδιά μας, στηρίζουμε τους ευσυνείδητους εμπόρους που τιμούν και σέβονται το επάγγελμά τους. Όσοι όμως παίζουν με την υγεία μας, προκαλώντας το δημόσιο αίσθημα με καιροσκοπικές μεθόδους και επικίνδυνο αντιεπαγγελματισμό θα μας βρίσκουν μπροστά τους”.

Ο Ιοβόλος ειναι σίγουρος πως η Νομαρχία είναι αποφασισμένη να δείξει την ίδια αποφασιστικότητα και σε άλλες (λιγότερο σημαντικές βέβαια) περιπτώσεις επιφανών επιχειρήσεων εάν και εφόσον αυτές βρεθούν να παραβιάζουν διατάξεις περιβαλλοντικής προστασίας.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v