Φθινοπωρινές εκπτώσεις στην ακτοπλοΐα

Με ένα μεγαλοφυές, ριζοσπαστικό σχέδιο –από αυτά που η υπόλοιπη ΕΕ εφαρμόζει από τη δεκαετία του 70– ο Υπουργός Αιγαίου πετυχαίνει φθηνότερα ακτοπλοϊκά εισιτήρια, παράταση της τουριστικής σαιζόν και μείωση της ανεργίας στην άγονη γραμμή. Πότε; Το προσεχές φθινόπωρο!
Είχα πει πως δε θα ξανασχοληθώ με την ακρίβεια που πλήττει τον κλάδο του τουρισμού –και δη της ακτοπλοΐας– και αφήνει αυγουστιάτικα τους δρόμους της Αθήνας γεμάτους. Αφενός διότι πολύ το μοιρολογήσαμε το θέμα, αφετέρου διότι όσο και αν φωνάζουμε τίποτα δε φαίνεται να αλλάζει. Δε με αφήνουν, όμως.

Διότι, πάνω που λες αυτή είναι η κατάσταση και τίποτα δεν μπορεί να γίνει γι’ αυτό, οπότε καλά θα κάνεις να τη δεχτείς, έρχεται ο Υπουργός Αιγαίου τέλος Αυγούστου να σου πει ότι τα πράγματα δεν είναι ακριβώς έτσι. Δηλαδή μπορούσε να γίνει κάτι. Και μπορεί ακόμα. Οπότε –ναι, το μαντέψατε– θα το κάνουμε τώρα.

Αυτό το «κάτι» είναι να μειώσουμε τα εισιτήρια της άγονης γραμμής, καλύπτοντας τη διαφορά του κόστους εκτέλεσης του δρομολογίου και του κέρδους της εταιρείας με κρατική επιδότηση. Κάπως έτσι, από το φθινόπωρο ο επιβάτης θα πληρώνει περί τα 15 ευρώ εισιτήριο για τα νησιά της άγονης γραμμής.

Αν βιαστήκατε να επικροτήσετε τη σύλληψη της ιδέας, να σας ενημερώσουμε ότι πρόκειται για μια πρακτική που εφαρμόζεται σε άλλα ευρωπαϊκά κράτη από το 1976, και την οποία η δική μας ηγεσία «ανακάλυψε» μετά από πρόταση του Δημάρχου της Τήλου, Τάσου Αλειφέρη.

Μ’ αυτά και μ’ αυτά, η πρόταση θα κατατεθεί στην Κομισιόν το Σεπτέμβρη.

Και για τους καλοπροαίρετους, που σκέφτονται «εντάξει, δεν το είχαν σκεφτεί τα παιδιά, τι να κάνουμε τώρα, κάλλιο αργά παρά ποτέ» να επισημάνουμε ότι στην –εύλογη– ερώτηση γιατί το μέτρο δεν είχε εφαρμοστεί ως τώρα ο κ. Καμμένος απάντησε ότι μέχρι τώρα οι συνθήκες δεν ήταν ώριμες.

Διότι, ως γνωστόν, οι συνθήκες είναι κάπως σαν τα φιστίκια Αιγίνης: δεν ωριμάζουν παρά μόνο στις αρχές του φθινοπώρου, αφού έχει γυρίσει και ο τελευταίος αδειούχος από τις διακοπές του.

Εκτός εάν πρόκειται για το νέο μεγαλόπνοο σχέδιο της κυβέρνησης να παρατείνει την τουριστική σαιζόν μέχρι το Δεκέμβριο, αυξάνοντας το ΑΕΠ και καταπολεμώντας την ανεργία στα νησιά της άγονης γραμμής.

Οποία σύλληψις!
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v