Επαθαν "Λαλά"

Στο mediablog.gr δημοσιεύθηκε μια ενδιαφέρουσα επιστολή για τις εργασιακές συνθήκες σε ένα Hot (;) νέο περιοδικό μια γνωστής δημοσιογραφικής περσόνας. Δείτε τι "καταγγέλουν" δύο δημοσιογράφοι και μάθετε για τον υπέροχο κόσμο του τύπου.    
Στο mediablog.gr ο Ιοβόλος διάβασε μια ενδιαφέρουσα επιστολή δύο εκ των πρώην συνεργατών του περιοδικού FAQ.

Στην επιστολή αυτή δύο δημοσιογράφοι εξηγούν πως, αφού διεκόπη η συνεργασία τους με το περιοδικό, η διεύθυνση, η οποία- να το πούμε- είχε τυπικά το δικαίωμα, αρνήθηκε να καταργήσει στήλη που υπήρξε δική τους ιδέα, αρνήθηκε να τους αποζημιώσει για αυτήν και τους προσέβαλε με ατάκες του στυλ «αυτή η τρίχα, η μπούρδα που σκεφτήκατε, θα μείνει στο περιοδικό γιατί έτσι».

Ξαναλέω: τυπικά η διεύθυνση του περιοδικού είχε το δικαίωμα να το κάνει. Όπως, τυπικά, έχω και εγώ το δικαίωμα να παραθέσω την επιστολή των δημοσιογράφων.

" Προς γνώση και συμμόρφωση

Γειά χαρά σε όλους. Συνεργαστήκαμε με το «θανάσιμο» έντυπο FAQ στα πρώτα τέσσερα τεύχη. Καλά, εμείς «σκοτωθήκαμε» νωρίς –ευτυχώς- πριν χάσουμε εντελώς την επαγγελματική μας αξιοπιστία και την προσωπική μας αξιοπρέπεια. Από συναδελφική αλληλεγγύη στέλνουμε αυτή την επιστολή με στόχο να σας ενημερώσουμε για το πάθημά μας για να ξέρετε τι συμβαίνει -μεταξύ άλλων- σε αυτό το χοντρό κόλπο που λέγεται FAQ και να λάβετε τα μέτρα σας.

Είμαστε οι εμπνευστές της μορφής και του περιεχομένου και οι πρώτοι συντάκτες της στήλης Αλίκη και Δημήτρης. Ψάχνοντας για μια πρωτότυπη παραλλαγή για τις προσοδοφόρες ροζ στήλες σκεφτήκαμε το πρότζεκτ ένα ζευγάρι απαντά σε προβλήματα σχέσεων. Η ιδέα έγινε δεκτή με ενθουσιασμό από τη διεύθυνση και το δείγμα γραφής συμπεριλήφθηκε στην ύλη του FAQ από το πρώτο κιόλας τεύχος (δίχως καν να ενημερωθούμε και –εννοείται- χωρίς να προηγηθεί διαπραγμάτευση).

Παρόλα αυτά ο ενθουσιασμός δεν μεταφράστηκε σε αμοιβή.

Μας ενημέρωσαν –ετεροχρονισμένα- ότι το μπάτζετ προέβλεπε 35 ευρώ την εβδομάδα για 500-600 λέξεις για τους δύο συντάκτες και τη στήλη πατόκορφη (με τα τρέχοντα χωροταξικά δεδομένα οι συντάκτες πρέπει να εισπράττουν 17,5 ευρώ την εβδομάδα). Αρνηθήκαμε τη «γαλαντόμα» προσφορά και προτιμήσαμε να καλύψουμε εντελώς δωρεάν την επίμαχη ύλη μέχρι να βρεθεί χορηγός ή κάποιος άλλος τρόπος χρηματοδότησης. Η λύση βρέθηκε: εμείς αποκρυνθήκαμε ως ασύμφοροι –αφού εξοφλήθηκαν τα υπόλοιπα δεδουλευμένα μας, να τα λέμε αυτά- και η ιδέα μας παρέμεινε ως συμφέρουσα για το έντυπο.

Όταν ζητήσαμε τα ρέστα και το δικαίωμά μας να μας επιστραφεί η ιδέα για να την εξαργυρώσουμε όπως εμείς νομίζαμε, εισπράξαμε από τη διευθύντρια σιγή τσιπούρας κινεζικού τύπου και από τον εκδότη τα δέοντα με φωνασκίες και επιχειρήματα όπως:

Εντάξει, ήρθατε είπατε τις ιδεούλες σας, δημοσιεύτηκαν κι όταν «για κάποιο λόγο» εσείς φύγατε αυτές μένουν στο περιοδικό. Το περιοδικό έχει σημασία όχι οι άνθρωποι.(τα δικά μας δικά μας και τα δικά σας δικά μας)
Θα πάρετε δηλαδή αυτό που αρχίσατε εδώ και θα το μεταφέρετε απέναντι; (θα πληρωθείτε ΕΣΕΙΣ γι αυτό και όχι ΕΓΩ;)
Μου μιλάτε για μια απίστευτη μπουρδολογία (ως άρχοντας της μπουρδολογίας, ξέρω εγώ)
Αυτή η τρίχα, η μπούρδα που σκεφτήκατε θα μείνει στο περιοδικό γιατί έτσι (φέρνει λεφτά στο δικό μου ταμείο)
Να σκεφτείτε εσείς μια άλλη παραλλαγή της μπούρδας σας. Αυτή μένει στο περιοδικό ως έχει (δε σκέφτομαι άρα εισπράττω)
Με απασχολείτε για ένα θέμα χωρίς σημασία. Αν μου μιλούσατε για κάτι σοβαρό που αφορά στη ζωή θα ασχολιόμουνα μαζί σας (τάδε έφη ο σύγχρονος “Αλέκος” της Microland)
Εχετε πρόβλημα και θέλετε ψυχίατρο (εγώ και κάτι όμοιοι φίλοι κάνουμε ό,τι μπορούμε για να σας τρελάνουμε. Δεν είμαστε καταπληκτικοί;)
Στο διάστημα που μεσολάβησε τη ψάξαμε λίγο με δικηγόρους για καταλήξουμε στο συμπέρασμα ότι, με τα λάθη τακτικής που κάναμε, το δίκιο που μας πνίγει δύσκολα θα το βρούμε.

Σκεφτήκαμε επίσης να διασκεδάσουμε τα συμβεβηκότα με ομαδική ενημερωτική επιστολή χιουμοριστικού περιεχομένου αλλά έχουμε αηδιάσει τόσο με όλες αυτές τις συμπεριφορές που μας κόπηκε –για μια ακόμη φορά- το γέλιο. "

Ακολουθούν συμβουλές προς δημοσιογράφους:

"Σας υπενθυμίζουμε λοιπόν τις δύο αυτονόητες κινήσεις που οφείλετε να πράξετε ως συνεπείς επαγγελματίες σε περίπτωση ενδεχόμενης συνεργασίας με το FAQ–και που εμείς (ξανα)κάναμε το αφελές λάθος να αντιπαρέλθουμε:

• Σε καμμία περίπτωση μην επιχειρήσετε οποιαδήποτε συνεργασία με το FAQ αν δεν προηγηθεί ξεκάθαρη οικονομική συμφωνία -παρά την όποια επιμονή της διευθύντριας για το αντίθετο.
• Καταθέστε τις προτάσεις και τις ιδέες σας γραπτώς και απαιτήστε γραπτή απάντηση. Μη βασιστείτε στις προφορικές εγγυήσεις και στον λόγο της τιμής τους -δεν έχουν.
Σκέψεις (μας) ατάκτως ερριμμένες:
• Απεφασίσθη η σύμπηξη νέου περιοδικού μετά θήρευσης ξένων ιδεών προς ίδιον όφελος άνευ υλικής ή ηθικής αποζημίωσης των θιγόμενων. (Κάπως έτσι φανταζόμαστε το υλικό από τα πρακτικά της σύστασης της νέας εκδοτικής εταιρείας)
• Μπήκαν στη διαδικασία να κλέψουν τη ροζ ιδέα μας; Πρέπει να είναι πολύ απελπισμένοι.
• Οπου λαλούν πολλοί κοκκόροι αργεί να ξημερώσει.
• Δανειζόμαστε ένα σχόλιο του Guardian για τη νεόκοπη, εγωπαθή τραγουδίστρια Leona Lewis, το παραφράζουμε και το στριμώχνουμε σε «θανάσιμο» πλαίσιο: Αν ο Λάλας διαθέτει προσωπικότητα, νου και ήθος είναι πολύ καλά κρυμμένα…

Το νου σας σύντροφοι.

Αγωνιστικούς χαιρετισμούς
Τζέην & Kώστας (Σαμπανίκου & Χαϊκάλης)"  

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v