Πωλήσεις από... άμβωνος

Όταν το ποίμνιο "διψάει" για γνώση και κατήχηση, όταν περισσότερο όλων ποθεί να μελετήσει τη χριστιανική γραμματεία, η εκκλησία μας είναι δίπλα του. Για την καλύτερη προσέγγιση ττης ανάγκης των πιστών βέβαια, επαφίεται στο δαιμόνιο των λειτουργών της. Όπως κάθε επιτυχημένη επιχείρηση.    
Η μπαμπεσιά και η ευρυματικότητα του marketing της εκκλησίας δεν παύει να με εκπλήσσει- και πως θα μπορούσε να είναι διαφορετικά για έναν οργανισμό που πείθει ότι είναι απαραίτητος, χωρίς να είναι, εδώ και δύο χιλιάδες χρόνια.

Μέσα μου ξέρω ότι αν καμιά φορά οι υπηρέτες του Κυρίου δίνουν την εντύπωση ότι ενδιαφέρονται για τα υλικά αγαθά, απλώς θέλουν να δώσουν βαρύτητα στους συμβολισμούς που παρεμπιπτόντως μπορεί να έχουν και υλική χροιά, χωρ΄ςι βέβαια τέτοια πρόθεση.

Καμιά φορά όμως το ξεχνάω, όπως επί παραδείγματι με το παρακάτω περιστατικό που μού αφηγήθηκε φίλος.

Το περασμένο Σάββατο, στην Κεντρική εκκλησία της Ανθούσας αχός πολύς ακουγόταν, αφού ευτυχές ζεύγος αποφάσισε να βάλει το νόμο και το ιερατείο στη σχέση του ξοδεύοντας και καμιά 15αριά χιλιάρικα ευρώ για μία δεξίωση.

Προς το τέλος της γαμήλιας τελετής, ο ιερέας αποφασίζει να βγει «εκτός κειμένου» και να απευθύνει δυό λόγια καρδιάς στο νέο ζεύγος, θέλοντα να δείξει την εγγύτητα και την informalite που χαρακτηρίζει το ελληνικό μυστήριο. «Δυο δώρα έχει για εσάς η εκκλησία», είπε με χαμόγελο ο πάτερ.

«Το ένα βέβαια είναι η αγάπη και η συμπαράστασή της στο δύσκολο αυτόν δρόμο που λέγεται συζυγικός βίος. Το άλλο είναι αυτή η Καινή Διαθήκη (σσ. παίρνει ανά χείρας ένα μαύρο δερματόδετο βιβλίο), την οποία μπορείτε να πάρετε σε πολύ καλή τιμή...»

Μάλιστα, προς επίρρωσιν της πώλησης ο ιερέας διαβεβαίωσε ότι η συγκεκριμένη Καινή Διαθήκη περιέχει ευχή ειδικά γραμμένη από τον αρμόδιο διάκο για το ζευγάρι!

Ποιος μπορεί να μην υποκλιθεί στο μεγαλείο Του;
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v