Avant garde

Το ΚΚΕ αποφάσισε στο προσεχές του συνέδριο να συζητήσει τα αίτια της κατάρρευσης του υπαρκτού σοσιαλισμού. Ποτέ δεν είναι αργά για κάποιον που αγωνιά για να μένει πάντα "στην κόψη της επικαιρότητας"...  
Ο Ιοβόλος με συγκίνηση πληροφορήθηκε από τον κυριακάτικο τύπο ότι το Κομμουνιστικό Kόμμα Ελλάδας αποφάσισε στο προσεχές του συνέδριο, το οποίο θα πραγματοποιηθεί τον Φεβρουάριο του 2009 να συζητήσει τα αίτια της πτώσης του υπαρκτού σοσιαλισμού στην Ανατολική Ευρώπη.

Πάντα επίκαιροι αυτοί οι παλαιοκομμουνιστές! Μόλις δεκαεπτά χρόνια μετά διαπίστωσαν την ιστορική ανάγκη να προχωρήσουν στην ανάλυση αυτή. Έως τώρα προφανώς ήθελαν να δουν μήπως απλώς το κίνημα βρέθηκε σε μια παροδική «κάμψη» και οι σοσιαλιστικές μοναρχίες παλινορθωθούν.

Χωρίς να μπορώ να το εμποδίσω, η είδηση μου έφερε στο μυαλό το Βατικανό και την απόφασή του να αναγνωρίσει επίσημα ότι η γη γυρίζει. Το έκανε το 1981 βέβαια, αλλά και εκείνοι ήθελαν να βεβαιωθούν πριν προχωρήσουν σε παραδοχές. Δεν είναι να παίζει κανείς με αυτά και να χάνει την αξιοπιστία του.

Δεν είναι βέβαια το μόνο κοινό σημείο πίστης και κομμουνισμού, αφού αμφότερα απαιτούν παραγκωνισμό της λογικής και προσκόλληση στο «σκοπό». Οι μεν την δόξα του κυρίου ημών και οι δε της επικράτησης του μαρξισμού λενινισμού.

Αλλά, δεν θα ενδώσω στο διδακτισμό...  
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v