Δεν υπάρχει καπνός χωρίς φωτιά

Εν οψει της απαγόρευσης του καπνίσματος και στην Ελλάδα ο Ιοβόλος παίρνει θέση κατά του μέτρου και καλεί τους απανταχού καπνιστές να δραστηριοποιηθούν με πορείες, διαμαρτυρίες και... μποϋκοτάζ στα τσεκ απ.  
Κοινοποιήθηκαν τα πρόστιμα για όσους Έλληνες θα συλλαμβάνονται να καπνίζουν σε εσωτερικούς χώρους εστιατορίων και κέντρων διασκέδασης από τον Ιανουάριο του 2010. Σύμφωνα με το νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας τα πρόστιμα θα ανέρχονται σε 3.000 ευρώ για τους υπεύθυνους των καταστημάτων και στα 300 ευρώ για τους καπνιστές.

Δεν θα σχολιάσω το πόσο τσουχτερά είναι τα πρόστιμα- που ξεπερνούν την ποινή για τις περισσότερες παραβάσεις του Κ.Ο.Κ- αλλά τις προθέσεις και την αντίδρας ητης κοινής γνώμης και κυρίως των media.

Κατ΄αρχήν ο Ιοβόλος είνα ικατά των απαγορεύσεων. Θεωρε΄ιότι αρκέτες απαγορεύσεις ισχύουν ήδη και τάσσεται κατά των νέων.

Είναι δυνατόν να μη διαμαρτύρεται κανείς; Τόσο λάθος είναι ο (καπνιστής) Ιοβόλος; Εμείς, ο λαός που δύο φορές στην πρόσφατη ιστορία του κατήργησε de facto το κλείσιμο των νυχτερινών κέντρων στις τρεις, θα αφήσουμε αυτό να περάσει έτσι;

Ξέρω το άδικο των καπνιστών, όπως όμως ξέρω και τα δίκια τους. Δεν απευθύνομαι λοιπόν σε όλους, αλλά ρωτάω: εχετε πάει πρόσφατα στην Ιταλία; Εχετε δει τους θεριακλήδες Ιταλούς (που και αυτοί έλεγαν ότι «το μέτρο δεν πρόκειται να ισχύσει») να στέκονται μέσα στο καταχείμωνο με τσιγάρο στο χέρι και με μικρά πηδηματάκια για να ζεσταθούν;

Φίλοι καπνιστές, σκεφτείτε την ώρα που μόλις έχετε τελειώσει το γεύμα σας σε κάποιο καλό εστιατόριο. Φανταστείτε να βρέχει. Τώρα φανταστείτε τον εαυτό σας με μια ομπρέλα έξω- ίσως και με έναν espresso στο χέρι, να προσπαθεί να ανάψει ένα τσιγάρο.
Γιατί σας ανησυχώ από τώρα, θα μου πείτε. Γιατί βλέπω πως όλα τα media καλοδέχονται την προοπτική με τίτλους όπως «Επιτέλους και στην Ελλάδα η απαγόρευση του καπνίσματος» ή «Τέλος στη μάστιγα» κλπ και φοβάμαι πως η συμπαθής (και κυριολεκτικά) τάξη των καπνιστών θα βρεθεί χωρίς «κιχ» στο πεζοδρόμιο της παρανομίας.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v