Keep it Simple (για να μη ζοριζόμαστε κιόλας!)

Από τις θρυλικές εποχές του μεγάλου Μιχάλη Βιολάρη είχε η Κύπρος να μας αναστατώσει πνευματικά. Και νατώρα, που μέσω του ευρωβουλευτή της κ. Μάριου Ματσάκη η μεγαλόνησος ταράζει τα ύδατα της διανόησης εισηγούμενη το "καινό δαιμόνιο" της απλοποίησης της ελληνικής!  
Για δύο πράγματα είναι σε ατομικό επίπεδο γνωστοί οι Κύπριοι στην Ελλάδα: τραγουδούν και παίζουν ποδόσφαιρο.

Το 30-40% των ελληνικών λαϊκόφιρμών του πεντεγράμμου είναι από το βασανισμένο νησί, ενώ και η παραγωγή ποδοσφαιριστών του είναι δυσανάλογη με τον πληθυσμό του. Χωρίς διάθεση να θίξω τους αδελφούς, μου έχει εδώ και πολλά χρόνια προξενήσει εντύπωση η παντελής απουσία οποιασδήποτε πνευματικής «εξαγωγής» από το νησί- αν βεβαίως εξαιρεθεί ο Μιχάλης Βιολάρης.

Ο κύπριος ευρωβουλευτής Μάριος Ματσάκης, έρχεται να αλλάξει το τοπίο. Όπως μαθαίνω μέσω της ηλεκτρονικής μου αλληλογραφίας, με σχετική εισήγηση που υπέβαλε προς τον υπουργό Παιδείας της Κύπρου, Ανδρέα Δημητρίου ζητά «την απλοποίηση της ελληνικής γλώσσας».

Στην πρόταση του που κοινοποίησε και στους Έλληνες ευρωβουλευτές, ο κ. Ματσάκης προτείνει στον Κύπριο υπουργό τη σύσταση μιας ολιγομελούς επιτροπής γλωσσολόγων, οι οποίοι θα μπορούσαν, εμπεριστατωμένα να ενδιατρίψουν επί του θέματος και να δώσουν μια επιστημονικά έγκυρη πρόταση για τον εκμοντερνισμό/ απλοποίηση της Ελληνικής γραφής.

Στην επιστολή του ο Κύπριος ευρωβουλευτής προτείνει, μεταξύ άλλων, διάφορα ενδιαφέροντα, όπως την κατάργηση των 'η' και 'υ' και την αντικατάστασή τους από το 'ι’, την κατάργηση του 'ω' και την αντικατάστασή του από το 'ο'.

Ο κ. Ματσάκης, καταλήγει η ενημερωτική ηλεκτρονική επιστολή, υποστηρίζει ότι «η απλοποίηση της Ελληνικής γραφής καθίσταται αναγκαία μέσα στα πλαίσια μιας τάσης ενωτικής πορείας των γλωσσών στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Επιπλέον, μια τέτοια αλλαγή θα καταστήσει την Ελληνική γραφή πιο απλή και πολύ πιο εύχρηστη».

Όλοι οι άνθρωποι του πνεύματος, στους οποίους ο Ιοβόλος δεν τολμά να περιλάβει τον εαυτό του, είναι βέβαιο ότι θα καλοδεχτούν την κυπριακή αυτή πρωτοβουλία που σήμανε την αφύπνιση του πνεύματος της μεγαλόνησος μετά από δεκαετίες.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v