Δείγμα δωρεάν

Απ' ό,τι φαίνεται, ο Σπάικ Λι αποφάσισε να τα βάλει με τον Κλιντ Ίστγουντ. Και μόνο γι' αυτό, θα κέρδιζε τον έξτρα σεβασμό μου, αφού κανείς δεν τα βάζει με τον Κλιντ. Μόνο που η κατηγορία που ξεστόμισε ήταν τόσο παιδαριώδης, που ο Υπερκατάσκοπος των Δύο Ηπείρων δε θα 'πρεπε καν να απαντήσει.
Απ' ότι φαίνεται, ο Σπάικ Λι αποφάσισε να τα βάλει με τον Κλιντ Ίστγουντ. Και μόνο γι' αυτό, θα κέρδιζε τον έξτρα σεβασμό μου, αφού κανείς δεν τα βάζει με τον Κλιντ. Μόνο που η κατηγορία που ξεστόμισε ήταν τόσο παιδαριώδης, που ο Υπερκατάσκοπος των Δύο Ηπείρων δε θα 'πρεπε καν να απαντήσει. Η μίρλα του, ευαίσθητου σε φυλετικά θέματα, σκηνοθέτη είχε να κάνει με τις δυο ταινίες του Θεού για το περιστατικό με τη σημαία στην Iwo-Jima και την απουσία του νέγρου (είναι η ακριβής λέξη που χρησιμοποίησε ο Σπάικ) δείγμα. Το δικαίωμα δηλαδή, που η αφρο-αμερικάνικη κοινότητα έχει κατακτήσει μετά από χρόνια αγώνων, της παρουσίας ενός τουλάχιστον νέγρου-δείγμα σε κάθε προϊόν δημοφιλούς κουλτούρας.

Ο Κλιντ τίναξε τους ώμους του κι απάντησε ότι στη μια ιστορία δεν είχε εμπλακεί νέγρος και η άλλη είχε να κάνει με τους γιαπωνέζους. Όταν τον ρώτησαν τι θα γίνει στην επερχόμενη ταινία του για τον Νέλσον Μαντέλα είπε: “Πάντως δε θα τον κάνω λευκό!”. Ο Λι μουρμούρησε κάτι για τον Ομπάμα κι έβαλε την ουρά στα σκέλια, τονίζοντας ότι έκανε απλά μια παρατήρηση. Η οποία βέβαια υπονοούσε ρατσισμό, κάτι που κατάλαβε ο κάθε άνθρωπος με τις μίνιμουμ ικανότητες συνδυαστικής σκέψης. Τελικά αν θέλεις να δεις κάτι πολύ, είναι πάντα μπροστά σου. Να και μια σκηνή απ' την ταινία εκείνη του Ίστγουντ που ήθελε οπωσδήποτε έναν νέγρο-δείγμα για ν' αποκτήσει λίγο ρυθμό...


Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v