Amigos, Amigos… καριοφίλι

Πόσα θα δίνατε για ένα ορεκτικό σε ένα μεξικάνικο εστιατόριο; 5-6 ευρώ; Για ένα ποτήρι σαγκρία; 3-4 ευρώ; Για λίγη συνοδευτική σος γκουακαμόλε; Δεν χρεώνεται; Το πολύ 3 ευρώ; Νομίζατε…
Με το (δηλητηριώδες) στόμα του ανοιχτό έμεινε χθες το απόγευμα ο Ιοβόλος, που βρέθηκε για φαγητό σε ένα από το εστιατόρια της αλυσίδας μεξικάνικων εστιατορίων Amigos, και συγκεκριμένα στο κατάστημα της Ν. Σμύρνης.

Ο λόγος δεν ήταν κάποιο από τα καυτερά πιάτα που πιθανώς δοκίμασε ο κύριος της φωτογραφίας, αλλά η εξωφρενική τιμή μίας σάλτσας.
 
Η σκηνή διαδραματίζεται μπροστά στα μάτια του Ιοβόλου: Το νεαρό ζευγάρι στο γειτονικό τραπέζι παραγγέλνει μία μερίδα Burrito. Προφανώς καλοφαγάδες όντες, παρακαλούν το σερβιτόρο να τούς φέρει λίγη γκουακαμόλε σος για να το απολαύσουν «όπως πρέπει». Ο σερβιτόρος επιστρέφει περιχαρής με μία περιποιημένη μερίδα γκουακομόλε και μετά από πέντε λεπτά φέρνει μία επιπλέον απόδειξη.

"Μας τη χρέωσε;", αναρωτιέται το ζευγάρι για να συμπληρώσει αμέσως μετά με ελπίδα "ε, καλά, πόσο να τη χρέωσε;"… Το ύφος τους άλλαξε όταν είδαν τι έγραφε η απόδειξη. Τουλάχιστον αυτή δικαιούμαι να υποθέσω ότι ήταν η αιτία μια και τους άκουσα να αναφωνούν "7,20 ευρώ!;". 

Στην επόμενη βόλτα του σερβιτόρου παραπονέθηκαν για την εξωφρενική τιμή του γκουακαμόλε, ξεκαθαρίζοντας ότι φυσικά και θα το πλήρωναν, αλλά δεν είναι δυνατόν να κοστίζει τόσο. Ζήτησαν τον υπεύθυνο. 

Εχω πλέον ξεδιάντροπα σταματήσει να τρώω και έχοντας στραμμένο το φιδίσιο κορμί μου προς το τραπέζι των νεαρών, καταβροχθίζω τη σκηνή. 
 
«Ξέρετε, το γκουακαμόλε φτιάχνεται από αβοκάντο…», καταθέτει ο υπεύθυνος. "…Και τα αβοκάντο είναι ακριβά... 2,50 ευρώ το κιλό..." (!;), "…για το γκουακαμόλε χρησιμοποιείται η 'καρδιά' του αβοκάντο…" (Εδώ δεν κρατήθηκα και είπα μεγαλόφωνα πως
εξ όσων γνωρίζω η "καρδιά" του αβοκάντο είναι ένα τεράστιο κουκούτσι και ότι αν τα πράγματα είχαν έτσι, θα πρόκειται σίγουρα για μια πολύ σκληρή σος).

- "Δεν θα αναλύσουμε πώς φτιάχνεται το γκουακαμόλε" του απαντούν οι συνδαιτημόνες, "απλά, η τιμή είναι υπερβολική". 
- «Άλλη φορά να διευκρινίζετε ότι θέλετε λίγο για το πιάτο σας για να μη σας το χρεώνουμε».

Διακριτικά, γύρισα ξανά στο πιάτο μου. Μόνο όμως για λίγο. Την επόμενη στιγμή αναζήτησα το σερβιτόρο και του ζήτησα "λίγο γκουαγκαμόλε για το πιάτο μου. Μη μου το χρεώσετε, παρακαλώ..."
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v