Γιατί έτσι τους αρέσει...

Η ΕΡΤ αποφάσισε να απομακρύνει τον Στέλιο Κούλογλου γιατί... έτσι. ή μάλλον όχι ακριβώς αφού ορισμένα από τα ρεπορτάζ του δημοσιογράφου, μάλλον ενόχλησαν το Μαξίμου. Διαβάστε την αποκαλυπτική επιστολή του κ. Κούλογλου προς τον γενικό Διευθυντή της ΕΡΤ.     
Δεν ξέρω αν θυμάστε, αλλά την εποχή που ιδιωτικοί τηλεοπτικοί σταθμοί δεν υπήρχαν, το θέμα της αντικειμενικότητας της ΕΡΤ ήταν μείζον ζήτημα πολιτικής αντιπαράθεσης. Η τότε αντιπολίτευση της Νέας Δημοκρατίας κατηγορούσε την Κυβέρνηση του Ανδρέα για "πράσινη χούντα" κλπ κλπ. 

Με τα χρόνια και με το ξεφύτρωμα πολλών πολλών καναλιών, το θέμα ατόνησε και πλέον μόνο σποραδικά ακούγονται γκρίνιες για το πόσο η ΕΡΤ "παίζει" την κυβέρνηση και πόσο την αντιπολίτευση, την αριστερά κλπ. 

Η απομάκρυνση του Στέλιου Κούλογλου χωρίς αιτιολογία από την κρατική τηλεόραση φέρνει ξανά το θέμα στο προσκήνιο και καταδεικνύει πως η τεκμηριωμένη με στοιχεία και έρευνα μη φιλοκυβερνητική στάση, δεν βρίσκεται εντός των ορίων της ανοχής του Μεγάρου Μαξίμου. 

Το ρεπορτάζ για ττον Βλαντιμίρ Πούτιν, αυτό για την Κίνα των Ολυμπιακών Αγώνων αι αυτό για τη γενιά των 700 ευρώ φαίνεται ότι προκάλεσαν την δυσαρέσκεια του επικοινωνιακού επιτελείου της Κυβέρνησης και κόστισαν τη θέση του στον κ. Κούλογλου. 

Από μια άποψη βέβαια καλό του έκαναν, μια και φαντάζομαι πως είναι έτοιμος να εξασφαλίσει "χρυσό" συμβόλαιο σε άλλο σταθμό για τις δύο εκπομπές του που ίσως είναι οι μόνες αμιγώς δημοσιογραφικές στη σημερινή τηλεόραση. Δεν είναι όμως σκοπός μου να σχολιάσω αυτό, αλλά τις αρχές με βάση τις οποίες λειτουργεί η κρατική τηλεόραση. Την οποία- να σας θυμίσω- συντηρούμε όλοι μας με περίπου 20-25 ευρώ το μήνα...
         
Ακολουθεί ολόκληρη η επιστολή του Στ. Κούλογλου προς τον Γενικό Διευθυντή Τηλεόρασης της ΕΡΤ:  

"
Kύριε Γόντικα,

 Εδώ και ένα μήνα περίπου μάταια προσπαθώ να εξασφαλίσω μια επιστολή από την ΕΡΤ, ώστε να βγάλω δημοσιογραφική βίζα για την Κίνα. Μόλις χθες με ειδοποιήσατε μέσω του κ. Αναστασόπουλου ότι η διοίκηση δεν θέλει να προβάλω εκπομπή για την Κίνα. Για το ντοκιμαντέρ «Από τον Μάο στους Ολυμπιακούς Αγώνες» έχουν γίνει ήδη όλες οι προετοιμασίες (εισιτήρια, διαμονή και εταιρεία παραγωγής στο Πεκίνο), έχει συλλεχθεί αρχειακό υλικό καθώς έχουν γίνει ήδη συνεντεύξεις, όπως με την βιογράφο του Μάο.

Αδυνατώ να πιστέψω ότι υπάρχουν «πολιτικοί λόγοι» για την άρνηση σας, θέλω να ελπίζω ότι πρόκειται για παρεξήγηση και σας ζητάω να με διευκολύνετε, γιατί χωρίς δημοσιογραφική βίζα η έρευνα στην Κίνα γίνεται δυσκολότερη.

Εν τω μεταξύ, από διάφορες πηγές μέσα στην ΕΡΤ, μαθαίνω ότι η εταιρεία δεν θα ανανεώσει την συνεργασία μαζί μου για την ερχόμενη τηλεοπτική χρονιά. Αυτό μου προκαλεί έκπληξη καθώς είναι γενικώς αποδεκτό ότι και οι δύο εκπομπές που παρουσιάζω δεν υστερούν σε ποιότητα των υπόλοιπων του σταθμού.

Από οικονομικής πλευράς είναι αποδοτικές λόγω των πολλών διαφημίσεων (έφτασα να έχω φέτος 16 λεπτά διαφημιστικά σποτ μέσα σε μια ώρα), ενώ και από πλευράς θεαματικότητας (5% Μέσος όρος το Ρεπορτάζ Χωρίς Σύνορα και 4.1% η Θεματική Βραδιά, φέτος) ξεπερνούν κατά πολύ το μέσο όρο της ΕΤ-1.

Ως αιτία για τη διακοπή της συνεργασίας αναφέρεται το περιεχόμενο των εκπομπών μου και ειδικότερα το γεγονός ότι προγραμμάτισα την προβολή της έρευνας για την γενιά των 700 ευρώ και την ακρίβεια, παρότι η διοίκηση μου ζήτησε να την ματαιώσω. Επειδή σε εκπομπές όπως αυτές που παρουσιάζω ο προγραμματισμός (ταξίδια, ντοκιμαντέρ κλπ) ξεκινάει από τον Ιούνιο θα ήθελα να με ενημερώσετε το συντομότερο δυνατόν αν θα συνεχισθεί ή όχι η συνεργασία μας.

9-5-2008

Μετά τιμής,

Στέλιος Κούλογλου"

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v