ΚΝΕεεεεεεε

Πως κάνουν τα πρόβατα στον Περισσό; ρωτούσε ένα παλιό αστείο. Οι άλλοτε ΚΝίτες έχουν πλέον μεγαλώσει και κάποιοι από αυτούς- προφανώς οι πιο πειθήνιοι- έγιναν βουλευτές του ΚΚΕ. Μέχρι αποδείξεως του εναντίου βεβαίως...       
Όσο και να προσπαθώ νομίζω ότι ποτέ δεν θα μπορέσω να καταλάβω πλήρως πως λειτουργεί η συμπαθής (;) αυτή ομάδα πολιτικοποιημένων που στα φοιτητικά μας χρόνια προσδιορίζαμε με τον γενικό όρο ΚΝίτες.

Και αν τότε ο χαρακτηρισμός αναφερόταν πάντα στη συλλογιστική και τις ιδέες των νεαρών αριστεριζόντων, με επιμονή (και απαξίωση) τον διατήρησα στο μυαλό μου, χρησιμοποιώντας τον και για τα ενήλικα στελέχη του ΚΚΕ. Προφανώς μού φαινόταν περισσότερο δηλωτικός της τυφλής αφοσίωσης με την οποία οι απλοί στρατιώτες του κόμματος ακολουθούν τα κελεύσματα του Πολιτικού Γραφείου έναντι του απλού όρου «κομμουνιστής».

Ελεγα λοιπόν ότι ποτέ δεν θα μπορέσω πλήρως να καταλάβω τον τρόπο που λειτουργεί ένας ΚΝίτης- και δεν εννοώ την πολιτική τακτική που μπορεί να χρησιμοποιεί για την «λενινιστική» ανάπτυξη του σχεδίου του, όπως επί παραδείγματι η απόφαση της κ. Παπαρήγα να πάει στην Κούβα επισκεπτόμενη τον ηγέτη Φιντέλ (άλλο αν έφτασε μόνο μέχρι τον Ραούλ)  λίγες μόλις εβδομάδες μετά την επίσκεψη στη Βενεζουέλα του μικρού Αλέξη.

Αν αυτός πήγε προκειμένου να συναντήσει το νέο είδωλο της διεθνούς αριστεράς, τον Ούγκο Τσάβεζ, η κ. Αλέκα πήγε να δει από κοντά μια γνωστή, δοκιμασμένη και δημοφιλέστατη περσόνα του παγκόσμιου σοσιαλισμού.

Όχι δεν εννοώ αυτό, αλλά την προθυμία ενός εκάστου μέλους του να πειθαρχεί στα όσα αποφασίζουν οι από πάνω του αντί για αυτόν.

Επί παραδείγματι, η προθυμία με την οποία, πρόσφατα, τρία μέλη του κοινοβουλίου «παραιτήθηκαν» για να δώσουν τη θέση τους σε τρία άλλα στελέχη του ΚΚΕ, πέφτοντας θύματα της στρατηγικής απόφασης της ηγεσίας για ανανέωση κατά τα πρότυπα του ΣΥΝ. Επί της διαδικασίας δεν έχω αντίρρηση με την κίνηση. Απόφαση του ΚΚΕ είναι να μην προσωποποιεί τις πολιτικές του και να δίνει την αίσθηση ότι όλοι δικαιούνται ένα μερίδιο προσφοράς στην επανάσταση- αρκεί βέβαια να είναι πειθήνιοι.

Επί της αρχής όμως, το πράγμα είναι διαφορετικό.
 
Αποδεχόμενος να μετέχεις στο κοινοβούλιο, αποδέχεσαι και την ουσία του καταστατικού του. Ενός καταστατικού που προβλέπει τη δυνατότητα της αντικατάστασης των παραιτηθέντων μελών του Κοινοβουλίου από άλλα, για την περίπτωση εκτάκτου ανάγκης. Άλλωστε, ο εκλογικός νόμος προβλέπει την προσωποκεντρική διαδικασία επιλογής των αντιπροσώπων του έθνους, μέσω του σταυρού προτίμησης, πράγμα που σημαίνει ότι οι πολίτες επιλέγουν και πρόσωπα, εκτός από πολιτικές.

Αλλά αυτό είναι που διακρίνει όσους είναι κατάλληλοι να γίνουν βουλευτές του ΚΚΕ από όσους δεν είναι: Οι πρώτοι δεν θα έκαναν ποτέ τις παραπάνω σκέψεις.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v