Η Μπάρμπι, ο Χάρι Πότερ και το... πυρ το εξώτερον

Την ώρα που κάποιοι αποσύρουν "πορνογραφικά" βιβλία από σχολικές βιβλιοθήκες, κάποιοι άλλοι τα βάζουν με τη Μπάρμπι και τον Σπάιντερμαν, κατηγορώντας τους για διαβολή των ηθών της νεολαίας. Οποιαδήποτε ομοιότητα είναι καθαρά συμπτωματική.
Την ώρα που εμείς αποσύρουμε ελληνικά βιβλία με «σαφώς πορνογραφικό περιεχόμενο» από τις σχολικές βιβλιοθήκες, ένα άλλο συντηρητικό καθεστώς εξαπολύει πόλεμο ενάντια στη… Barbie. Και όχι μόνο.

Ο Σπάιντερμαν, ο Μπάτμαν και ο Χάρι Πότερ βρέθηκαν χθες στο στόχαστρο του Ιρανού δημόσιου κατήγορου Ghorban Ali Dori Najafabadi, που δήλωσε με επιστολή του στον αντιπρόεδρο Parviz Davoudi, η οποία δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Mardom Salari, ότι «η άνευ όρων εισαγωγή στη χώρα τέτοιων παιχνιδιών θα επιφέρει καταστροφικές πολιτισμικές και κοινωνικές συνέπειες».

Συνεχίζοντας, κατηγόρησε τους λαθρεμπόρους τέτοιων και άλλων παιχνιδιών αμερικανικής προελεύσεως –μέρος της κουλτούρας που οι αρχές του Ιράν αποκαλούν Westoxication– ότι αποκομίζουν κέρδος εις βάρος των πολιτισμικών αρχών.

Εννοείται πως η εισαγωγή των απαγορευμένων παιχνιδιών στη χώρα γίνεται μόνο λαθραία, καθότι η Μπάρμπι και ο Τζον Τζον είναι κατάπτυστα σύμβολα της Δύσης, που θα διαφθείρουν τους νέους πολύ περισσότερο από τις απαγορεύσεις που τους έχει επιβάλλει η ιρανική κυβέρνηση.

Και όλα αυτά εν έτη 2008.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v