Πάσχα, όπως... παρανάλωμα

Παράνομη, λέει, είναι η χρήση βεγγαλικών και πυροτεχνημάτων, μόνο την περίοδο των εορτών του Πάσχα. Και μετά αναρωτιόμαστε γιατί κάθε χρόνο θρηνούμε θύματα από τα πασχαλινά "παιχνίδια".
Μετά από ειδική συνεδρία με μελλοντολόγο χωρίς ιδιαίτερο κληρονομικό χάρισμα –δε θέλουν και υπερφυσικές ικανότητες αυτά τα πράγματα– ο Ιοβόλος έχει την τιμή να παρουσιάσει σε παγκόσμια αποκλειστικότητα το πρώτο προγνωστικό δελτίο ειδήσεων.

Τη Δευτέρα του Πάσχα, λοιπόν, κάπου μεταξύ των χωριών των πολιτικών μας ηγετών και των εικόνων της κίνησης από το Πέταλο του Μαλλιακού, οι τηλεοράσεις θα κάνουν λόγο για 139 τραυματισμούς, 1 θανατηφόρο ατύχημα και 327 συλλήψεις ατόμων εμπλεκομένων με το εμπόριο… πασχαλινών πυρομαχικών –βλέπε κροτίδων και βεγγαλικών– μέχρι το Σάββατο το βράδυ, οι οποίες όμως δεν κατάφεραν να αποτρέψουν το κακό.

Λες και είναι πρώτη φορά.

Για όσους σκέφτονται ότι «ατυχήματα είναι αυτά, δεν μπορείς να τα αποτρέψεις», να υπενθυμίσουμε ότι, σύμφωνα με την ελληνική νομοθεσία, «η χρήση βεγγαλικών και πυροτεχνημάτων προς τέρψη των πολιτών στη διάρκεια τελετών και εορτών επιτρέπεται, με μόνη εξαίρεση την περίοδο των εορτών του Πάσχα, οπότε η εμπορία και χρήση πυροτεχνημάτων απαγορεύεται».

Και πού μας οδηγεί αυτό; Σε αυτοσχέδιες κατασκευές, όπως εκείνη που απέβη μοιραία για ένα 19χρονο προ ημερών στη Σάμο, ο οποίος προσπαθούσε να αφαιρέσει μπαρούτι από στρατιωτική οβίδα για να κατασκευάσει βεγγαλικά, και παραεμπόριο με παρόμοια αποτελέσματα.

Βέβαια, η επιχείρηση «σκούπα» της αστυνομίας που ξεκινά κάθε χρόνο ένα – ενάμισι μήνα πριν το Πάσχα, με σκοπό να κατάσχει τα… επικίνδυνα παιχνίδια, έχει μαζέψει φέτος 1.188.206 κροτίδες, 1.173.647 παιδικά βεγγαλικά, 350 αυτοσχέδιους μηχανισμούς και έχει συλλάβει 119 άτομα. Γιατί, όμως, κάτι μας λέει ότι το αποτέλεσμα δε θα αλλάξει στο ελάχιστο;

Μήπως, λέω μήπως, η εναρμόνιση της νομοθεσίας με τις οδηγίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης περί βεγγαλικών και πυροτεχνημάτων, θα οδηγούσε στο νομιμότατο εμπόριο ασφαλών «πυρομαχικών» που θα γλίτωνε πολύ κόσμο από καμένα δάχτυλα και βγαλμένα μάτια;

Αλλά βέβαια, ποιος να το σκεφτεί αυτό; Μέρες που είναι… Το «θεματάκι» θα περάσει ξώφαλτσα από τα δελτία ειδήσεων και θα ξεχαστεί μέχρι του χρόνου, που θα έχουμε να μετράμε νέες κατασχέσεις και νέους τραυματισμούς.

Καλό (ασφαλές) Πάσχα σε όλους.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v