Κάποτε έκαιγαν τα βιβλία, τώρα τα αποσύρουν

"Κείμενα σαφώς πορνογραφικά και χυδαία" απεφάνθη η δικαιοσύνη ότι περιέχει το βιβλίο της Έρσης Σωτηροπούλου "Ζιγκ Ζαγκ στις Νεραντζιές", επικυρώνοντας το αίτημα του Κωνσταντίνου Πλεύρη να αποσυρθεί από τις σχολικές βιβλιοθήκες. Η Ιερά Εξέταση ζει!
Μετά τον βουλευτή και τέως υπουργό Πολιτισμού Π. Τατούλη και ο Κωνσταντίνος Πλεύρης, γνωστός για τα «δημοκρατικά» του ιδεώδη, καταφέρθηκε κατά του μυθιστορήματος «Ζιγκ Ζαγκ στις νεραντζιές» της Έρσης Σωτηροπούλου.

Ο πρώτος είχε απλώς το 2000 με επερώτηση του στη Βουλή ζητήσει την απόσυρση του βιβλίου από τις σχολικές βιβλιοθήκες ως άσεμνο (μετά ανασκεύασε λέγοντας ότι έκανε λάθος εκτίμηση) ενώ ο δεύτερος κατέθεσε και μήνυση για την οποία βρέθηκε δικαστής να αποφανθεί θετικά!

Αν και είθεισται να μην σχολιάζονται οι δικαστικές αποφάσεις, το σκεπτικό του Δημήτρη Γαβαλά, που απεφάνθη υπέρ της αίτησης Πλεύρη για την απόσυρση από τα σχολεία του βιβλίου (το οποίο έχει βραβευθεί με Κρατικό Βραβείο και έχει χαρακτηριστεί ως «σπουδή» στην εφηβική προσωπικότητα), δεν μας επιτρέπει να το αφήσουμε ασχολίαστο.

Ο Δημήτρης Γαβαλάς στην απόφασή του, αφού διαπιστώνει ότι το μυθιστόρημα της Ερσης Σωτηροπουλου «περιέχει σαφώς κείμενα πορνογραφικά και χυδαία» και «κάθε άλλο παρά παιδαγωγικό είναι», συνεχίζει σε πέντε πυκνογραμμένες, χειρόγραφες σελίδες να παραδίδει μαθήματα περί παιδαγωγικής και τέχνης (όπως τονίζει, άλλωστε, πριν γίνει δικαστής ήταν καθηγητής Κοινωνιολογίας), αλλά και να παίρνει θέση σε όλα τα προβλήματα του σύγχρονου κόσμου (από τον φεμινισμό και το ασφαλιστικό μέχρι το Παλαιστινιακό και την οικολογία).

Μερικές ατάκες που «σκοτώνουν»:

Περί παιδικής λογοτεχνίας και σχολικών βιβλιοθηκών: «Η παιδική λογοτεχνία αναφέρεται στις αγνές παιδικές ψυχές, που ο θεάνθρωπος Χριστός τις ανέδειξε σε πρότυπο για τους ενήλικες με τη θεϊκή ρήση του "εάν δεν γίνετε σαν τα παιδιά βασιλεία Θεού δεν θα κληρονομήσετε". Στις σχολικές βιβλιοθήκες δεν πρέπει να υπάρχουν απλώς λογοτεχνικά βιβλία, αλλά παιδαγωγικά βιβλία, που να συντελούν στην ηθική και πνευματική αγωγή των παιδιών».

Περί απαγόρευσης και λογοκρισίας: «Η απαγόρευση ενός ασέμνου βιβλίου δεν αποτελεί πράξη λογοκρισίας, όπως δεν είναι λογοκρισία η οποιαδήποτε απαγόρευση στα παιδιά να διαβάζουν βιβλία που τα ωθούν σε άσχημες συνήθειες και κακές πράξεις, όπως ναρκωτικά, κλοπές, πορνεία κ.λπ.».

Περί Κρατικών Λογοτεχνικών Βραβείων: «Το ότι το βιβλίο αυτό έλαβε κάποιο κρατικό βραβείο, αυτό δεν σημαίνει τίποτε, άλλωστε δεν έλαβε βραβείο παιδαγωγικής, αλλά κάποιο βραβείο που μάλλον δεν τιμά τα μέλη της επιτροπής αυτής. Η χυδαιότητα, η βωμολοχία και η πορνογραφία δεν πρέπει ποτέ να βραβεύεται και κυρίως να κοσμεί τις σχολικές βιβλιοθήκες».

Περί Πατρίδος - Θρησκείας - Οικογένειας: «Τα σχολικά βιβλία πρέπει να εμπνέουν στα παιδιά την ηθική αγνότητα, την αγάπη για τη θρησκεία και την πατρίδα, απαλλαγμένα όμως από πολιτικές και κομματικές ιδεολογίες και προκαταλήψεις, αφού άλλωστε η θρησκεία αφορά όλους τους ανθρώπους, ανεξαρτήτως πολιτικών τοποθετήσεων και η αγάπη για την πατρίδα δεν κάνει πολιτικές διακρίσεις».

Ο κ. Γαβαλάς δράττεται της ευκαιρίας και νοσταλγεί την εποχή «που η γυναίκα ασχολείτο κυρίως με την ανατροφή των παιδιών της», «οι σύζυγοι δεν χώριζαν», «με το εφάπαξ αγόραζες σπίτι, ενώ σήμερα δεν αγοράζεις ούτε την πόρτα του σπιτιού» και «τα παιδιά έτρωγαν σπιτικό φαγητό και φορούσαν στο σχολείο ποδιές». Κάνει επίσης αναφορές στη μάχη του Στάλινγκραντ, που αυτή μας έσωσε από τον Χίτλερ και «όχι οι αγγλοαμερικανοί, που στο άκουσμα της λέξεως «Γερμανοί» τρεπόντουσαν σε φυγή», υμνεί την Βασιλευομένη Δημοκρατία, που οδηγεί σε κράτη με «την καλύτερη κοινωνική πολιτική» και υμνεί την «Εστία» και τον «Ριζοσπάστη», γιατί δεν δημοσιεύουν «πορνογραφικές εκφράσεις και αισχρές φωτογραφίες»...

Για την ιστορία, η απόφαση γνωστοποιήθηκε πριν λίγες μέρες, αλλά ο εκδοτικός οίκος Κέδρος και η σύγγραφέας έχουν ασκήσει έφεση.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v