Βάρη... ασήκωτα

Δηλαδή όλα αυτά τα μετάλλια, οι διακρίσεις, οι πανυγηρισμοί ήταν άνθρακες; Εν μία νυκτί τα γεγονότα καταρρακώνουν την αθλητική μας περηφάνεια ως έθνους και το πιθανότερο είναι ότι εμείς θα εξακολουθήσουμε να κλείνουμε τα μάτια μπροστά στη μεγάλη εικόνα του τι πραγματικά συμβαίνει.      
 
Ο Ιοβόλος προσπαθεί να μην σχολιάζει (τουλάχιστον όχι αρνητικά) ανθρώπους ή/και καταστάσεις που βρίσκονται στο στόχαστρο της επικαιρότητας λόγω παραπτωμάτων τους που δημοσιοποιήθηκαν. Θεωρεί αναξιοπρεπές το «δρυός πεσούσης πας ανήρ ξυλεύεται» και προτιμά να γκρινιάζει για δημόσια πρόσωπα που διάγουν περίοδο ισχύος- στην οποία άλλωστε σχεδόν πάντα ενυπάρχει η γελοιότης.

Το θέμα με την άρση βαρών είναι διαφορετικό. Ως Έλλην είχα χαρεί για την εθνικών χρωμάτων «απάντηση» στα μεγαθήρια του παγκόσμιου αθλητισμού, μέσω της ελληνικής ντρημ τημ της άρσης βαρών. Είχα χαρεί (με το συμπάθειο κιόλας, κ. Editorial μου…) για τις διακρίσεις και την διεθνή αναγνώριση της μικρής μας Ελλάδας.

Και τώρα ποιον να κατηγορήσω που αισθάνομαι λίγο κρετίνος; Τους αθλητές που προερχόμενοι από φτωχές, ως επί το πλείστον, χώρες περιμένουν το μετάλλιο που ισούται με την εξασφάλιση του δημόσιου τομέα στην υπόλοιπη ζωή τους, τις ομοσπονδίες που για να αυξάνουν τις επιχορηγήσεις που παίρνουν από την πολιτεία πιέζουν για επιτυχίες ή μήπως τις κυβερνήσεις που επίσημα εγκρίνουν σημαντικά κονδύλια για «φαρμακευτική αγωγή των αθλητών»;

Μήπως όλο τον φίλαθλο κόσμο (σαν εμένα) που χαίρεται με την κάθε διάκριση, για να θεωρήσει «γνωστά» όσα γίνονται με το ντόπινγκ κάθε φορά που αποκαλύπτεται κάποιο επεισόδιο, και που τα ξεχνάει όλα στη συνέχεια με την επόμενη καλή εμφάνιση των Ελλήνων αθλητών; Μήπως αυτόν που αγοράζει Nike ή Adidas στο πιτσιρίκι του μόνο και μόνο επειδή τα διαφημίζει ο ολυμπιονίκης μας ή όλο το εμπορικό στερέωμα του αθλητισμού που είναι προσανατολισμένο στις επιδόσεις και τα ρεκόρ- γιατί αυτά πουλάνε- και όχι στον ίδιο τον αθλητισμό;

Αυτό που με τσαντίζει περισσότερο είναι που όταν θα γυρνά η ελληνική αποστολή από το Πεκίνο με 10- 15 μετάλλια στις βαλίτσες της, τη θέση όλων αυτών των ερωτημάτων θα έχουν για μία ακόμη φορά πάρει τα χαμόγελα. Τα χαμόγελα αυτών που ξέρουν ότι πίσω από τέτοιου είδους επιτυχίες, ο βασιλιάς είναι γυμνός.

Όχι από πλάνη, θεωρώντας ότι στην πραγματικότητα είναι ντυμένος, αλλά γιατί όταν ήταν μικρός, κανένας δεν του εξήγησε τι αξία έχουν τα ίδια τα ρούχα.

Υ.Γ. Θα παρακαλούσα τους ιθύνοντες να μην επιχειρήσουν να μας παραμυθιάσουν με αρλούμπες του στυλ "η κινέζικη (Τ)Σου-λή φταίει για όλα" (Τι δηλαδή; Έκανε πατάτα ο προμηθευτής και μας έστειλε λάθος ντόπα, που ανιχνεύεται;), "θα δημιουργηθεί μια εξεταστική επιτροπή που θα βάλει βαθιά το μαχαίρι στο κόκκαλο" (ο καλύτερος τρόπος για να θάψεις οποιοδήποτε σκάνδαλο) ή ότι "οι αρμόδιοι θα τιμωρηθούν όσο ψηλά και αν βρίσκονται".  

Τουλάχιστον τώρα, ας είμαστε λίγο σοβαροί.     
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v