Αυτο(α)κίνητα

Πόσο χρόνο έχουμε έως ότου ΟΛΑ τα αυτοκίνητα στην Αθήνα ακινητοποιηθούν πλήρως; Τρεις ημέρες συνεχούς βροχής και... οι νευρολόγοι θα τρίβουν τα χέρια τους.
«Με την πρώτη σταγόνα της βροχής σκοτώθηκε το καλοκαίρι..», έλεγε ο Μάνος Χατζιδάκις στο Μεγάλο Ερωτικό.

Και η ψυχική μας υγεία επίσης, θα προσέθετε ο Ιοβόλος.

Ίσως το μεγαλύτερο πρόβλημα της αστικής διαβίωσης να είναι η μετακίνηση. Αυτό το ξέρουμε. Πραγματικά όμως υπάρχει έστω και ένας που να κυκλοφόρησε σήμερα στους αθηναϊκούς δρόμους και να μην απόρησε που θα φτάσει αυτό το θέμα;

Όταν για να διανύσεις 12-13 χιλιόμετρα χρειάζεσαι περισσότερο από μία ώρα για ποιο λόγο να πληρώνει κανείς τέλη κυκλοφορίας; Υπολογίζεις ότι θα είσαι στη δουλειά σου στις 8.30 και φτάνεις στις 10!

Διάβαζα τις προάλλες μια μελέτη, σύμφωνα με την οποία, αν ο ρυθμός αύξησης των εν κυκλοφορία αυτοκινήτων συνεχίσει να αυξάνεται με τον ίδιο ρυθμό περίπου το 2030 όλο το οδικό δίκτυο της Αθήνας θα είναι «καλυμμένο» με αυτοκίνητα. Αυτό θα πει ότι δεν θα υπάρχει ούτε ένα μέτρο διαθέσιμο για κίνηση. Μέχρι τότε όμως έχουμε καιρό, έτσι;

Εχουμε καιρό για να φτιάξουμε σύστημα συγκοινωνιών, για να βάλουμε διόδια στο κέντρο για να εμποτίσουμε τους πιτσιρικάδες με την κουλτούρα της οδικής συμπεριφοράς και τόσα άλλα όμορφα.

Ακόμα και στις πρωτεύουσες των χωρών της ανατολικής Ευρώπης, που πλούσιοι δυτικοί πλέον, τις περιφρονούμε ως «μπύθουλα», οι δημόσιες συγκοινωνίες παρέχουν στους πολίτες αυτό που χρειάζονται: Μετακίνηση σε οποιαδήποτε μέρος της πόλης χωρίς να αλλάζουν περισσότερα από δύο μέσα.

Στο Ellada θα πρέπει να περιμένουμε να δημιουργηθεί αποθεματικό δισεκατομμυρίων από... τη φορολόγηση των γιατχήδων, για να δούμε άσπρη μέρα.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v