Μη εισενέγκεις ημάς εις πειρασμόν...

Πως ο νέος Αρχιεπίσκοπος επιχειρεί να αλλάξει τα κακώς κείμενα στην εκκλησία; Με τον παλαιότερο, ανέξοδο και καλύτερα δοκιμασμένο τρόπο. Αυτόν των ευχών!   
Αμήχανη και κάπως... κρατημένη βρήκα την τοποθέτηση του νέου Αρχεπισκόπου για τα «τυχερά» των ιερωμένων- αυτά δηλαδή που εισπράττουν οι ιερείς από την διενέργεια των μυστηρίων (ναι, ναι αυτών που είναι «δωρεάν»).

Ο Ιερώνυμος, που κατά τα άλλα έχει δώσει άριστα δείγματα στους πρώτους μήνες της εξουσίας του- όπως άλλωστε είχε συμβεί και με τον Χριστόδουλο, δήλωσε πως τα «τυχερά» των ιερέων είναι εντελώς προαιρετικά και πρέπει στις περιπτώσεις που οι πιστοί έχουν επιθυμία να τα καταβάλλουν να κατευθύνονται στους ίδιους τους ιερείς.

Αφήνω στην άκρη ότι ο προκαθήμενος παραγνωρίζει πως οι θρησκευτικοί λειτουργοί αντιμετωπίζουν τους συγκεκριμένους πόρους όπως οι σερβιτόρες το πουρμπουάρ, ως κάτι δεδομένο δηλαδή και σε στραβοκοιτούν όταν παραλείπεις να το δώσεις. (Αφού το γνωρίζει ο Ιοβόλος, που ελάχιστη σχέση έχει με τις εκκλησίες, είναι δυνατόν να μην το γνωρίζει ο αρχιεπίσκοπος;).

Εσάς τώρα η δήλωση του Ιερώνυμου πως σας φαίνεται; Είναι ένδειξη σιδηράς χειρός που επιθυμεί να σταματήσει τα κακώς κείμενα ή μια ευγενής παράκληση προς τον κάθε ιερέα να απεμπολήσει τις ημιαναγκαστικές δωρεές που συμπληρώνουν το μισθό του (και βγάζουν την εκκλησία του κυρίου ημών από τη θέση να ασκήσει πιέσεις προς το υπουργείο για αυξήσεις...).

Μην μου πείτε. Σίγουρα το πρώτο.
 
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v