Ο παραιτηθείς Φιντέλ, το Reuters και ο... Τρίτος Κόσμος

Στο ρεπορτάζ για την παραίτηση του Κάστρο, ένα διεθνές πρακτορείο ειδήσεων δικαιώνει τη φήμη της αντικειμενικότητάς του τοποθετώντας τους θαυμαστές του στη γεωγραφική (;) θέση που τους αξίζει. Μίλησε κανείς για πολιτική ορθότητα;
Αντικειμενικότητα, δημοσιογραφική δεοντολογία, εγκυρότητα, πολιτική ορθότητα και μερικές ακόμη αντίστοιχες αξίες από εκείνες που προσπαθούν –ή λένε ότι προσπαθούν– να εμφυσήσουν στους σπουδαστές τους οι σχολές δημοσιογραφίας ανά τον κόσμο, υποτίθεται ότι συγκεντρώνονται σε ένα ιστορικό πρακτορείο ειδήσεων, το Reuters, που μάλιστα αναφέρεται ως παράδειγμα προς μίμηση σε πολλές από αυτές.

Στην εποχή του internet, όμως, με κάποιους συμμάχους να έχουν κηρύξει τον πόλεμο της πληροφορίας στον πλανήτη και την ειδησεογραφία να πιέζει για γρήγορα ρεπορτάζ, πού χρόνος για πολιτική ορθότητα και αντικειμενική –να μην πούμε ουδέτερη, αυτή την έχουμε χάσει προ πολλού– παράθεση γεγονότων;

Μεταφράζω αυτολεξεί από το σημερινό ρεπορτάζ για την παραίτηση του Φιντέλ Κάστρο.

«Χαρισματικός ηγέτης, διάσημος για τους μακροσκελείς λόγους που έβγαζε ντυμένος με την πράσινη στρατιωτική στολή του, ο Κάστρο είναι θαυμαστός στον Τρίτο Κόσμο για την αντίσταση που προέβαλε στις Ηνωμένες Πολιτείες, αλλά θεωρείται από τους αντιπάλους του ένας τύραννος που κατέστειλε την ελευθερία».

Δε θα μπω σε αναλύσεις σχετικά με το ποιος θαυμάζει και ποιος όχι τον Κάστρο, διότι η συζήτηση είναι μεγάλη και οι απαντήσεις δύσκολες. Η χρήση όμως του όρου «Τρίτος Κόσμος» –που αποτελεί εδώ και μερικά χρόνια το κλασσικότερο παράδειγμα μη πολιτικά ορθού όρου, μαζί με τα «αράπης» και «Ινδιάνος»– όμως για να χαρακτηρίσεις εκείνους που όντως τον θαυμάζουν είναι κάτι παραπάνω από σοκαριστική για ένα διεθνές, έγκυρο, αντικειμενικό κλπ κλπ πρακτορείο ειδήσεων όπως το Reuters.

Άλλωστε, για να θυμηθούμε και λίγη ιστορία, ο ρατσιστικός πλέον όρος μας προέκυψε επί Ψυχρού Πολέμου, όταν η Δύση αναφερόταν ως «πρώτος κόσμος», η Σοβιετική Ένωση με τους συμμάχους της –Κούβας περιλαμβανομένης – ως «δεύτερος» και όλοι οι υπόλοιποι αναγκαστικά κατατάσσονταν στον τρίτο.

Εκτός εάν οι φίλτατοι συνάδελφοι ήθελαν να υπονοήσουν πως οι «θαυμαστές» του σαφέστατα χαρισματικού ηγέτη βρίσκονται συγκεντρωμένοι κάπου στην Αφρική. Περίπτωση κατά την οποία ο όρος θα ήταν και πάλι επιεικώς μη αποδεκτός.

Ολόκληρο το ρεπορτάζ εδώ
Κι εδώ η ιστορία του όρου «Τρίτος Κόσμος»
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v