Οταν ο πληθωρισμός καλπάζει... επι τόπου (!;)

Οι οικονομικές υπηρεσίες της κυβέρνησης διαπιστώνουν "στασιμότητα του πληθωρισμού" και μας πείθουν έτσι ότι υπάρχουν δύο Ελλάδες. Η μία των επίσημων οικονομικών μεγεθών και η άλλη που ζούμε εμείς με τις αυξήσεις των τιμολογίων της ΔΕΗ, τις ανατιμήσεις στα καύσιμα και τις πενιχρές αυξήσεις.      
«Κολλημένος στο 3,9% παρέμεινε το Δεκέμβριο ο πληθωρισμός, ανακοίνωσε η Στατιστική Υπηρεσία», έλεγε η οικονομική είδηση που διάβασε ο Ιοβόλος- όχι χωρίς έκπληξη. Τι λέτε; Εμείς, σε άλλη χώρα ζούμε;     

Η αύξηση των τιμολογίων της ΔΕΗ, η νέα ραγδαία άνοδος της τιμής των καυσίμων που αύξησε περίπου 7-10% το κόστος των οδικών ταξιδιών (εκείνος που πονά, καταλαβαίνει…), η διεθνής άνοδος στις τιμές των δημητριακών, και το δώρο των Χριστουγέννων που παραδοσιακά αυξάνει την κυκλοφορία του χρήματος επιβαρύνοντας τον τιμάριθμο, φέτος δεν είχαν καμία επίδραση!

Και όλα αυτά όταν προ ημερών ο ίδιος ο Γ. Αλογοσκούφης παραδεχόταν ότι αρκετά από τα είδη που μετέχουν στον υπολογισμό του πληθωρισμού «τρέχουν» με γρηγορότερους ρυθμούς από τους ονομαστικούς.

Εντυπωσιάζεστε; Δεν είστε οι μόνοι! Ξένοι οικονομικοί αναλυτές έχουν έρθει ήδη στην Ελλάδα και μελετούν το οικονομικό αυτό θαύμα, υποκλινόμενοι στην θωράκιση της ελληνικής οικονομίας έναντι των παγκοσμίων ανατιμήσεων και της αισχροκέρδειας των ημερών.

Πραγματικά απορώ με τι τρόπους μετρά τον πληθωρισμό η Στατιστική Υπηρεσία και πόσο τους αρμόδιους στο υπουργείο Οικονομικών απασχολεί η αποτύπωση του τι πραγματικά συμβαίνει στην αγορά ή η ακίνδυνη παρατήρηση κάποιων αριθμών που κύριος οίδε σε τι χρησιμεύουν.

Ελπίζω μόνο να ζητηθεί η συνδρομή της Στατιστικής και όταν καθορίζονται οι αυξήσεις με το κλισέ «υπεράνω του πληθωρισμού». Γιατί υποψιάζομαι ότι εκεί το 3% ή το 4% δεν θα είναι καθόλου ονομαστικά, αλλά πέρα για πέρα αληθινά.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v