Καφές που καίει την τσέπη (και τη νοημοσύνη)

Ο Ιοβόλος βρέθηκε στο κέντρο της Αθήνας και αποφάσισε να πιει έναν καφέ στο κεντρικό Clemente. Εκεί όπου προ δύο μηνών ο καφές κόστιζε 2,2 ευρώ και τώρα κοστίζει 4,2 ευρώ... 
Ρε, πάμε καλά;
 
Αναρωτιόμουν τις προάλλες που θα πάει αυτή η ιστορία με τις τιμές.

Και αν αυτό είναι γνωστή γκρίνια των απανταχού πρωινάδικων σε ό,τι αφορά την «ντοματούλα» και το «αγγουράκι», υπάρχει μια σειρά άλλων πραγμάτων κυρίως στο χώρο της παροχής υπηρεσιών όπου οι αυξήσεις είναι και τεράστιες από χρόνο σε χρόνο, αλλά και αρκετά ύπουλες.

Αυτά σκεφτόμουν όταν η τύχη με έφερε στη Βουκουρεστίου και κάθισα- τρόπος του λέγειν γιατί ήμουν όρθιος στον πάγκο- μέχρι να έρθει η ώρα του ραντεβού μου να πιω ένα καφέ στο “Clemente” τον διάδοχο του ιστορικού “Brazilian”- αν η μνήμη μου δεν με απατά. Πόσο λέτε ήταν το κόστος για τον ζεστό καπουτσίνο που παρήγγειλα; 4,2 ευρώ! (βλέπε απόδειξη).

Σχεδόν πέντε ευρώ για έναν καφέ, πάει πολύ, σκέφτηκα και αναρρωτήθηκα αν είμαι ο μόνος στον οποίο φαίνεται παράλογο- ειδικά όταν μόλις προ δύο μηνών, στο ίδιο μαγαζί ο ίδιος καφές κόστιζε μόλις 2,2 ευρώ. Με πόσο θα έπρεπε να τρέχει ο πληθωρισμός για να είναι φυσιολογική μια τέτοια αύξηση; Όταν με πρόχειρους υπολογισμούς κατέληξα στο προσεγγιστικό ποσοτό του 50% (!) δεν έβγαινε νόημα μια που θυμόμουν πολύ καλά τις κυβερνητικές ανησυχίες όταν ο ρυθμός αύξησης του τιμάριθμου πρόσφατα "ξεπέρασε το 3%"...

Ποιο 3%; 5 (πέντε) ευρώ για έναν καφέ; Και κανείς δε λέει τίποτα; Ξαφνικά αισθάνθηκα απίστευτη τσαντίλα για όλους αυτούς που ενοχικά παίρνουν ως δεδομένο ότι κάποια από τα πράγματα που προτιμούν να κάνουν, υπερτιμολογούνται. 

Όλους αυτούς τους που είναι πρόθυμοι να πληρώνουν τον κούκο για αηδόνι χωρίς να διαμαρτύρονται, μόνο και μόνο για να μετέχουν ενός κοινωνικού status που "δεν το κάνει θέμα για 5 ευρώ".

Ο Ιοβόλος δεν θεωρεί τον εαυτό του τσιγκούνη, αλλά θέμα το κάνει. Και θα συνεχίσει να γκρινιάζει για κακώς κείμενα που επιμένουν να μας τοποθετούν στην κατηγορία των προβάτων. Είτε αυτά αφορούν τιμές, είτε επίπεδο εξυπηρέτησης, είτε επίπεδο υπηρεσιών. 

Γιατί σε λίγο θα μας ζητούν να βάλουμε υποθήκη το σπίτι μας για ένα δείπνο και θα θέλουμε "προέγκριση" για να παρακολουθήσουμε ένα ζωντανό πρόγραμμα...  
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v