Ρέκβιεμ για έναν εργένη

Το περασμένο Σάββατο, στη μακρινή Μυτιλήνη η μεγάλη οικογένεια των εργένηδων έχασε ένα από το εκλεκτότερα μέλη της, όταν ο εμπνευστής του Euro2day και του In2life αποφάσισε να περάσει στην... άλλη όχθη. Το μεγάλο μάτι του Ιοβόλου, αν και λίγο δακρυσμένο για την απώλεια, ήταν εκεί.         
Οι γάμοι είναι μια συγκυρία που ο Ιοβόλος προσπαθεί να μην σχολιάζει. Όχι από ανδροπρεπή σεξισμό, θεωρώντας ότι κάθε φορά ο άνδρας «τυλίγεται», αλλά από ειλικρινή πόνο καρδίας για τις δύο ελευθερίες που χάνονται (;).

Το Σάββατο που μας πέρασε, το σινάφι των εργένηδων απώλεσε ένα ακόμη εκλεκτό του μέλος, το οποίο προτίμησε να ταξιδέψει στα πελάγη της αβεβαιότητας που υπόσχεται ο έγγαμος βίος:

Ο δημιουργός του οικονομικού site Euro2day και του In2life, ο Γιώργος Παπανικολάου, δεν είναι πια κοντά μας, καθώς ξεκάθαρα προτίμησε να… διαβεί τον Ρουβίκωνα για να βρεθεί (και με την έγκριση της εκκλησίας πλέον) στην αγκαλιά της καλής Μαίρης.

Στο ξωκκλήσι της Παναγιάς της Γοργόνας, στην άκρη της Μυτιλήνης και με φόντο τη δύση του ήλιου, ο συναισθηματισμός του δημοσιογράφου (sic) χτύπησε… limit up όταν στο αποκορύφωμα της σεμνής τελετής ασπάστηκε τη νύφη (έχοντας προηγουμένως φάει στο κεφάλι ίσα με τρία κιλά ρύζι).

«Σαν έτοιμος από καιρό…» έλεγαν όλοι όσοι τον ξέρουν καλά, κάνοντας μια αναφορά στον μεγάλο Αλεξανδρινό. Όλοι; Όχι ακριβώς. Στενός του φίλος ακούστηκε να μονολογεί προβληματισμένος κοιτώντας τον ορίζοντα: «αρκεί μια τελετή λίγων λεπτών για να ξεπλύνει αμαρτίες δεκαετιών;».

Αρκεί, αγαπητέ μου, απαντά ο Iοβόλος. Μόνο όμως όταν κάποιος έχει ήδη «περάσει από την κόλαση της ελευθεριότητας και μπορεί πλέον να εκτιμήσει τη σοβαρότητα της χαράς»- κατάσταση την οποία σχολιάζει εύστοχα ο καναδός νομπελίστας, Saul Bellow.

Πολλοί από όσους διάβασαν την πρόσκληση του γάμου δεν θα ξενιστούν από τις παραπάνω λογοτεχνικές αναφορές, μια και στην προμετωπίδα της η αναγγελία της σύζευξης φιλοξενούσε ένα χωρίο από το γραπτό του Στρατή Μυριβήλη για την εκκλησίτσα της Παναγιάς της Γοργόνας, όπου τελέστηκε το μυστήριο (φωτό δεξιά).

Λίγοι ωστόσο ίσως είναι σε θέση να παρατηρήσουν το ιλαρό της… σύμπτωσης στο προσκλητήριο ενός γάμου να χρησιμοποιούνται τα λόγια ενός λογοτέχνη το διασημότερο έργο του οποίου είναι το…. «Η ζωή εν Τάφω»!

Αγνοώντας αυτούς τους… κάθε άλλο παρά άριστους οιωνούς, ακλόνητος από τις σειρήνες της εργένικης ζωής, απτόητος ακόμα και από την θερμοκρασία των 37 βαθμών κελσίου ο Γιώργος Παπανικολάου ανέβηκε τα σκαλισμένα στο βράχο σκαλοπάτια και είπε το «ναι».

Μη βιαστείτε να βγάλετε συμπεράσματα.

Όσοι βλέπατε (και γνωρίζατε) τη Μαίρη, μάλλον θα κάνατε το ίδιο.

Να ζήσετε, παιδιά!
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v