Όχι στο προκατ lifestyle... 20ετίας!

Όχι στο προκατ lifestyle... 20ετίας!
Προ ημερών ο Ιοβόλος πήγε στη Μύκονο. Αν και σε γενικές γραμμές πέρασε πολύ ωραία, αισθάνεται υποχρεωμένος να πει ορισμένα πράγματα για το πώς αντιλαμβάνεται το φερόμενο ως ”lifestyle”.

Η έννοια του Lifestyle στην Ελλάδα είναι παρεξηγημένη. Δικαίως, αφού έχει ταυτιστεί με το κυνήγι του εκάστοτε ”τασικού” (σ.τ.μ. trendy) και κυρίως με τη συμμετοχή σε οτιδήποτε είναι ”hot” αυτή την περίοδο. Τι ήταν το lifestyle πριν το 1980; Terra incognita. Μια χούφτα άνθρωποι εισήγαγαν τον όρο και τους... κανονισμούς του στη δεκαετία του ’80 και αυτοαναγορεύθηκαν σε ταγούς και ερμηνευτές του στον αιώνα τον άπαντα.

Το χειρότερο δεν είναι ότι εξακολουθούν να ”ορίζουν” για λογαριασμό των μαζών τι είναι ”in” και τι όχι, αλλά το ότι οι ίδιες οι ιδέες τους είναι πλέον μπαγιάτικες.

Το ”ευ ζειν” αγαπητοί μου ορίζεται σε κάθε εποχή από την ίδια την εποχή. Αν σε αυτό το ξεπέταγμα κάποιος ευφυής και με πρόσβαση στα ΜΜΕ ”τσιμπήσει” την τάση και την προβάλει δικαιούται να φορέσει τον τιμημένο μανδύα του σκαπανέα και να βγάλει και κάνα φράγκο...

Όταν η νέα εκείνη τάση γίνει καθεστηκυία, η νομιμοποίηση του... αρχηγού εκλείπει και αυτό που μπορεί να κάνει ο ίδιος είναι να προσκολληθεί αμήχανα στην μηχανή παραγωγής ρευστού που συνήθισε να είναι η δημοσιοποίηση των καθημερινών του συνηθειών.

Ποιών καθημερινών του συνηθειών όμως;

Πιθανότατα αυτών που απέκτησε κάπου εκεί γύρω στα 30 και τις κουβαλά μέχρι την σεβάσμια ηλικία των 50. Εχουν βέβαια αλλάξει ονόματα, διακόσμηση πιθανόν και διεύθυνση. Η ουσία τους όμως δεν άλλαξε γιατί τα πράγματα σπάνια αλλάζουν, μάλλον αντικαθίστανται.

Αλλά όταν η αμφισβήτηση της συντήρησης γίνεται η ίδια συντήρηση, το προς πώληση προϊόν βρωμάει.

Πόσοι έλληνες σήμερα δεν διασκεδάζουν από κεκτημένη ταχύτητα και με κεκτημένη ταχύτητα; Ποιον θα ρωτήσεις που είναι τα hot spots στην Ελλάδα και δεν θα σου υποδείξει το Κολωνάκι, την Αράχωβα και τη Μύκονο; Αν σήμερα το εν Ελλάδι lifestyle δεν μπορεί να εκπονήσει μια θεωρητική αυτοπεριγραφή του, θα πρέπει να πορευτεί με την τελευταία διαθέσιμη;

Αν αυτό δεν είναι κοινωνικά επικίνδυνο (που δεν είναι) είναι πάντως βλακώδες. ”Κανένας λαός δεν πιέζεται όσο οι Έλληνες για να διασκεδάσει” έγραφε εύστοχα προ εβδομάδων η Πόπη Διαμαντάκου στα Νέα.

Το lifestyle, αντί να είναι εκ των υστέρων κωδικοποίηση του τι συμβαίνει κατέληξε να είναι οδηγίες ”χρίσης” για το τι θα πρέπει να συμβεί. Και δεν είναι καν στα ελληνικά...
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v