Το ΚΚΕ και πώς η ιστορία γίνεται ανάγκη

Ο τρόπος που επέλεξε ο Γ.Γ, του ΚΚΕ να αντιμετωπίσει το αρχειακό υλικό που έφερε στο φως ο ιστορικός Ρατζένκο είναι προβληματικός.
Το ΚΚΕ και πώς η ιστορία γίνεται ανάγκη
Η έμμεση αντιπαράθεση του Γενικού Γραμματέα του ΚΚΕ Δημήτρη Κουτσούμπα με τον ιστορικό Ρατζένκο έφερε στο φως παθογένειες που σχετίζονται με το ελληνικό Κομμουνιστικό Κόμμα και οι οποίες εδώ και λίγο καιρό καλύπτονται από μια ενδιαφέρουσα επικοινωνιακή δραστηριότητα του Περισσού.

Μετά τις πολύ επιτυχημένες παρεμβάσεις στην περσινή Πρωτομαγιά και στο Πολυτεχνείο όταν το ΚΚΕ πραγματοποίησε τις πορείες με τον δικό του τρόπο αγνοώντας την απαγόρευση αλλά και σεβόμενο τα μέτρα, είχαν ακολουθήσει ορισμένες πολύ εύστοχες ομιλίες του Γραμματέα και κάποιες τοποθετήσεις του που έδειξαν έναν κάποιον εκσυγχρονισμό αναφορικά με τις θέσεις για τα δικαιώματα των μειονοτικών κοινωνικών ομάδων.

Το… σημείο βρασμού της Κ.Ε. του ΚΚΕ όμως φαίνεται ότι αφορά το Σοβιετικό και σοβιετόφιλο παρελθόν του Κόμματος, απέναντι στο οποίο ουδεμία πολιτική ευελιξία υφίσταται. Έτσι ο Δημήτρης Κουτσούμπας κούνησε το δάχτυλο στον επιφανή ιστορικό Σεργκέι Ρατζένκο, ο οποίος είχε δημοσιοποιήσει ορισμένα έγγραφα από σοβιετικά αρχεία, όπου φαινόταν η σχέση εξάρτησης που είχε το ΚΚΕ από την ηγεσία της Σοβιετικής Ένωσης.

Ο επικεφαλής του ΚΚΕ απαξιωτικά και σε μια επίδειξη χιούμορ της περασμένης 40ετίας ανέφερε λανθασμένα το όνομα του ιστορικού, παραποιώντας το σε «Παπαρατσένκο». «Θα πρότεινα στον κύριο Κουτσούμπα, που αντιδρά με τόση ζωντάνια στην ανάγνωση αρχειακού υλικού, να διαβάσει περισσότερο από αυτό», απάντησε ο ιστορικός, βάζοντας τον πήχη της οιονεί αντιπαράθεσης εκεί που θα έπρεπε θα έχει μείνει.

Το κακό του να είσαι «ιστορικό κόμμα»- και το ΚΚΕ είναι αναμφισβήτητα τέτοιο- είναι ότι πολλές φορές δύσκολα μπορείς να ξεφύγεις από την ιστορία σου. Και πότε συμβαίνει αυτό; Όταν δεν έχεις ποτέ τοποθετήσει τον εαυτό σου ως δομή στο πλαίσιο εκείνων των γεγονότων που συνέβησαν και εκείνων που συμβαίνουν. Όταν προσεγγίζεις την Ιστορία σαν να βρίσκεσαι στο κέντρο της και σαν να υπάρχει μόνο υπέρ σου ή εναντίον σου.

Αυτό σημαίνει να απαρνηθείς το πολιτικό σου παρελθόν; Φυσικά όχι. Σημαίνει όμως να μάθεις να συζητάς με όρους Ιστορικούς και να ενσωματώνεις όσα περισσότερα δεδομένα μπορείς να μάθεις, στην άποψη που έχεις για το παρελθόν σου και άρα και για το μέλλον σου.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v