Ανοσία της αγέλης κι όποιος αντέξει

Τα μάθατε για τα rapid test και τις άδειες ε; Δεν τα μάθατε καλά.
Ανοσία της αγέλης κι όποιος αντέξει
Όλοι όσοι πέφτουμε σχεδόν καθημερινά στο παράπτωμα της ανάγνωσης μόνο των τίτλων των ειδήσεων, απολαμβάνουμε πού και πού το προνόμιο να σοκαριζόμαστε, όταν πέσει το μάτι μας στο υπόλοιπο μιας είδησης, να ανάβουν τα αίματα, να ανεβαίνει η αδρεναλίνη και να γίνεται η ζωή μας κατά τι πιο συναρπαστική.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα, φρέσκο φρέσκο, σπαρταράει, μόλις που δημοσιεύτηκε: Η ανακοίνωση του Υπουργείου Εργασίας

Θα είδατε, φαντάζομαι, όλοι την είδηση που κυκλοφορεί εδώ και 2-3 μέρες πως από τούδε και στο εξής θα αρκεί το θετικό rapid test για να λείψει κανείς από τη δουλειά του, δεν θα απαιτείται δηλαδή PCR. Ωραία; Ωραία.

Ναι μόνο που η ανακοίνωση έχει και ψιλά γράμματα, που ακριβώς ψιλά δεν είναι, απλά κανείς δεν είχε μπει μέχρι στιγμής στον κόπο να διευκρινίσει ότι το rapid test θα αρκεί για να λείψεις από τη δουλειά χωρίς να πληρωθείς.

Αν θες να πληρωθείς, να πάρεις δηλαδή κανονική άδεια ασθένειας όπως κάνεις σε κάθε άλλη περίπτωση που είσαι άρρωστος, χρειάζεται και ιατρική γνωμάτευση.

Χρειάζεται δηλαδή να πάρεις τον κορωνοϊό σου και να τον πας μια βόλτα σε ένα νοσοκομείο, όπου θα περιμένεις στην ουρά μαζί με άλλους ανθρώπους και θα έχετε την ευκαιρία να ανταλλάξετε τις παραλλαγές σας –την Όμικρον την έχω διπλή, δωσ’ μου λίγη Δέλτα– ή σε ένα ιδιωτικό ιατρείο, όπου θα πληρώσεις έναν γιατρό για να γράψει πως το αποτέλεσμα του rapid test που έκανες (που θυμίζουμε βρίσκεται ήδη περασμένο στην πλατφόρμα) ήταν όντως θετικό (όπως λέει και η πλατφόρμα).

Τώρα ένας κακεντρεχής θα πεταγόταν να πει ότι και τα δύο παραπάνω σενάρια είναι αντικίνητρα για έναν εργαζόμενο ο οποίος, ας πούμε, έχει εμβολιαστεί, δεν πολυέχει συμπτώματα, και χρειάζεται το μεροκάματό του, οπότε θα σηκωθεί και θα πάει στη δουλειά όπου θα διασπείρει τον ιό.

Αλλά εμείς κακεντρεχείς δεν είμαστε. Αν ήμασταν θα θυμόμασταν πόσο διαρρήγνυαν τα ιμάτιά τους οι εδώ ιθύνοντες σχετικά με τις επικίνδυνες πρακτικές του Μπόρις Τζόνσον στη Βρετανία, τότε που μιλούσε για ανοσία της αγέλης. Και ίσως να σχολιάζαμε κάτι για το πόσο πολύ μοιάζει με ανοσία της αγέλης το τρέχον σχέδιο της κυβέρνησης.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v