Μπαρουφάκης

Ναι, ο Μαρκ ο Ζούκεμπεργκ του έκλεψε το "όνομα"- μία έννοια που χρησιμοποιεί η υφήλιος από την δεκαετία του 1980.
Μπαρουφάκης

Βασικό προσόν που πρέπει να έχει ένας πολιτικός είναι να αντιλαμβάνεται το τι συμβαίνει στον ίδιο, στον τόπο και, αν μπορεί, αν του κόβει δηλαδή, και παραέξω. Αλλά το «στον ίδιο» και «στον τόπο» είναι νομίζω αδιαπραγμάτευτα. Τουλάχιστον αν δεν θέλει να αποτελεί κάποια καλτ φυσιογνωμία, τύπου Βασίλη Λεβέντη, ή Δημοσθένη Βεργή, του θρυλικού οικολόγου των ΄90s.

Η δήλωση του Γιάνη βαρουφάκη αναφορικά με την υποτιθέμενη κλοπή του ονόματος μιας κάποιας πολιτικο-πολιτισμικής κίνησής του από τον Μαρκ Ζούκενμπεργκ (ναι, αυτόν του Facebook) εγείρει ερωτήματα αναφορικά ακόμη και με την πνευματική κατάσταση του πολιτικού αρχηγού.

Στην πρώτη του ανάρτηση ο Γιάνης Βαρουφάκης έγραψε:  «Πρώτα μετονόμασε το κρυπτονόμισμα της Facebook από Libra σε... DIEM και τώρα ο Zuckerberg μετονομάζει την Facebook σε META (για το ορίτζιναλ, εδώ: https://metacpc.org). To επόμενο στάδιο θα είναι να ενστερνιστεί και το σύνθημά μας "Για τους ανθρώπους, όχι για τα αξιώματα"», Ενώ συνέχισε λάβrος:  «Κοντά τα χέρια κ. Zuckerberg από το όνομα του mέta, του Κέντρου Μετακαπιταλιστικού Πολιτισμού (https://metacpc.org). Εσείς μπορεί, πράγματι, να δουλεύετε για να γίνει πραγματικότητα ο δυστοπικός μετακαπιταλισμός. Τον Πολιτισμό όμως δεν θα τον αναγνωρίζατε ούτε στο ένα μέτρο».

Δεν θα ασχοληθώ με το να αποδείξω ότι ο ιδρυτής του Facebook δεν ξεπαρίκωσε τον Βαρουφάκη στην χρήση του διεθνούς προθέματος meta-. Αναγκάζομαι όμως να σκεφτώ και να αξιολογήσω αναδρομικά πράξεις της τελευταίας δεκαετίας στις οποίες ο Γιάνης έπαιξε καθοριστικό ρόλο ακόμη και στην καθημερινότητα των Ελλήνων.

Είναι μπούφος ο άλλοτε βασικός διαπραγματευτής μας με την τρόικα; Δεν νομίζω. Η ακαδημαϊκή του καριέρα, αλλά και ο λόγος του, δεν δείχνει άνθρωπο μειωμένης νοητικής ικανότητας. Από την άλλη, μια ψυχική διαταραχή νομίζω ότι είναι ευδιάκριτη και δεν επιτρέπει στον γραμματέα του Μέρα 25 να βλέπει καθαρά τα πράγματα. Έχουμε λοιπόν έναν κατά τεκμήριο ευφυή άνθρωπο, ο οποίος αδυνατεί να λειτουργήσει ανάλογα με τις δυνατότητές του και καταλήγει σε συμπεράσματα μειωμένου καταλογισμού.    

Εγωκεντρισμός και αυτοαναφορικότητα σε σημείο τύφλωσης και «ψεκάσματος». Να ένα πραγματικά ενδιαφέρον θέμα επιστημονικής μελέτης!   

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v