Τα social media είναι εδώ για να μείνουν

Όχι η πτώση του Facebook δεν μας αποκάλυψε κάτι που δεν ξε΄ραμε: Τα social media είναι εδώ γιατί τα θέλουμε, όχι γιατί "έτυχε".
Τα social media είναι εδώ για να μείνουν
Χρειάστηκε η διακοπή λειτουργίας του Facebook και του Instagram για 6-7 ώρες το απόγευμα της Δευτέρας για να σκεφτούμε ότι τα social media έχουν αξεδιάλυτα μπερδευτεί με τη ζωή μας; Νομίζω πως όχι.

Η αδυναμία σύνδεσης ήταν ελεγχόμενη. Δεν κράτησε πολύ και ήταν τελικά ανώδυνη. Τι θα συνέβαινε αν κανείς από εμάς δεν μπορούσε να ξανασυνδεθεί στις πλατφόρμες αυτές; Ή σε καμιά άλλη πλατφόρμα; Ας πούμε ότι με ένα μαγικό τρόπο τα social media έφευγαν από τη ζωή μας  Οπωσδήποτε θα ήταν μια τεράστια απώλεια. Σχέσεις, επαφές, επικοινωνίες, αναμνήσεις, επαγγελματικά και προσωπικά δίκτυα, όλα θα χάνονταν ανεπιστρεπτί και θα έπρεπε να αντικατασταθούν από κάτι. Αλλά από τι;   

Μα, προφανώς από το επόμενο πράγμα που θα έπαιζε έναν τέτοιο ρόλο και μάλιστα θα ήταν προσβάσιμο από φορητές συσκευές.

Γύρω στο 2005 ένα φίλος αποφάσισε να κόψει την τηλεόραση. Μετακομίζοντας σε νέο σπίτι δεν πήρε ποτέ τηλεόραση και έτσι έβγαλε την συνήθεια αυτή από τη ζωή του. Μάλιστα ήταν δεινός τηλεθεατής, με άποψη για τις περισσότερες εκπομπές και ξεχωριστή αγάπη για την Trash TV. Δυσκολεύτηκε να την κόψει; Καθόλου. Ο χρόνος που δέσμευε η τηλεόραση στη ζωή του απελευθερώθηκε και ο ίδιος ξεκίνησε να δαπανά τον χρόνο του πολύ πιο εποικοδομητικά.

Γιατί αυτή η μετάβαση του φίλου έγινε τόσο εύκολα; Γιατί η τηλεόραση ως μέσο είχε από τότε αρχίσει να χάνει την σημασία και τον δυναμισμό της. Είχε αρχίσει να χάνει πόντους έναντι του διαδικτύου και της περιορισμένης δυνατότητας επιλογών που παρείχε σε εκείνους που κατανάλωναν το προϊόν της.

Όσο και αν δεν μας αρέσει τα social media απέχουν πολύ από μια τέτοια κατάσταση. Οι χρήσεις τους είναι τόσο πολυσχιδείς και οι δυνατότητες επικοινωνίας και προσωπικής παρέμβασης σε ό,τι συμβαίνει τόσο ισχυρή που προβλέπω ότι για αρκετές δεκαετίες θα βλέπουμε απλώς μετασχηματισμούς και όχι κάποια εξαφάνισή τους. Λυπηρό;

Ούτε λυπηρό ούτε ευχάριστο. Ας πούμε «συναισθηματικά ουδέτερο». Όπως τα κινητά τηλέφωνα, έτσι και τα social media διευκολύνουν κάποιες διαδικασίες απαραίτητες για τον τρόπο με τον οποίο είναι δομημένη η κοινωνία μας σήμερα. Αφού έχουν αγοραστικό κοινό, αποκλείεται να μην βρεθεί τρόπος να είναι κοντά μας- μέχρι τουλάχιστον αντικατασταθούν από άλλες τεχνολογίες πιο επικερδείς ή πιο εύκολες.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v