Όπως και να το σκεφτώ, αδυνατώ να φανταστώ μια ώριμη κοινωνία που θα ασχολείται στα σοβαρά με άτομα τύπου «Μένιος Φουρθιώτης». Λίγο πριν γκρινιάξω, ως γνήσιος μπούμερ, για την ηθική κατάπτωση της δημόσια σφαίρας, λίγο πριν θυμηθώ πόσο πιο αγνά και ανθρώπινα ήταν όλα παλιά, όταν σπάγαμε μπιμπίκια στην πλάτη της γιαγιάς Μελιώς, μου γεννιέται κάτι σαν απορία: Ποια παιγνιώδης μοίρα έπαιξε αυτό το παιχνίδι στην ελληνική κεντρική πολιτική σκηνή και έφερε τον τηλε-Μένιο στο επίκεντρο της αντιπαράθεσης;
Κατ΄αρχάς έχουμε μια ενδιαφέρουσα σειρά από γεγονότα. Όπως μάθαμε πρόσφατα, από πέρσι υπάρχει μια αξιοπρόσεκτη αριθμητικά φρουρά, στην οποία είχε ανατεθεί να φυλάει τον πρώην «μάνατζερ μοντέλων». Επισήμως αυτό προχώρησε καθώς ο Μένιος Φουρθιώτης δήλωσε ότι έλαβε απειλές κατά της ζωής του από μέλη της 17 Νοέμβρη! Για να διαθέσει η ελληνική αστυνομία 4 ή 5 αστυνομικούς και δύο οχήματα στην υπηρεσία φύλαξης του «απειλούμενου» (από την 17 Νοέμβρη!) δικαιούμαστε να υποθέσουμε τα καλύτερα για την πειθώ του κ. Φουρθιώτη.
Τουλάχιστον πριν μαθευτούν δύο ακόμη δεδομένα που βάζουν την όλη υπόθεση σε άλλο πλαίσιο. Το πρώτο είναι οι μαϊμουδο-συμβάσεις ύψους δεκάδων χιλιάδων ευρώ που είχε ο Φουρθιώτης με προγράμματα επιχορήγησης τα οποία "έτρεχε" το υπουργείο Εργασίας. Το δεύτερο είναι η μαρτυρία του πρώην υπουργού εργασίας της Νέας δημοκρατίας κ. Βρούτση (στην εφημερίδα του Κώστα Βαξεβάνη!) περί εισβολής Φουρθιώτη με μπράβους στο γραφείο του και απειλής του από τον «μάνατζερ μοντέλων», όταν ανακαλύφθηκαν και σταμάτησαν οι μαϊμουδοσυμβάσεις που λέγαμε.
Ένα ακόμη αξιοπερίεργο στοιχείο στην όλη υπόθεση είναι το τι έγινε μετά από αυτή την εισβολή στο υπουργικό γραφείο και τον τραμπουκισμό του υπουργού κ. Βρούτση: Απολύτως τίποτα. Το μάθαμε μόλις αυτές τις ημέρες, χωρίς να έχει υπάρξει κανενός είδους ενημέρωση για οποιαδήποτε πειθαρχική πράξη κατά του παραβάτη.
Δικαιούμαστε ως πολίτες να αναρωτηθούμε «γιατί»; Νομίζω πως ναι. Δεν είναι ούτε το μεγαλύτερό μας πρόβλημα ούτε το πιο επείγον, αλλά είναι συγκεντρωμένες αρκετές ασαφείς και νεφελώδεις περιστάσεις για να μην ασχοληθεί κανείς και καθόλου. Επιπλέον εμπλέκεται και δημόσιο χρήμα σε αρκετές καμπές της υπόθεσης. Επίσης, αν θέλεις να το παίζεις άτεγκτη με την ασφάλεια κυβέρνηση, δεν μπορείς να αφήνεις οποιονδήποτε να τρομοκρατεί με μπράβους, και μάλιστα εν εν ενεργεία υπουργό- οι συμβολισμοί γίνονται βασανιστικοί.
Αυτό σημαίνει ότι ενδέχεται να υπάρχει εμπλοκή τον Πρωθυπουργού και του Μεγάρου Μαξίμου; Είναι σχεδόν σίγουρο ότι όχι, αν και τα αντιπολιτευτικά βέλη μοιάζουν έτοιμα να μην κάνουν καμία διάκριση στόχου. Και όμως θα έπρεπε. Αφενός για την ποιότητα της αντιπολιτευτικής κριτικής και άρα της δημοκρατικής λειτουργίας, και αφετέρου για να μην την πάθουν στην Κουμουνδούρου όπως ο μικρός βοσκός που φώναζε συνεχώς και αδιακρίτως για «λύκο».