Τα σχόλια του Πρωθυπουργού, του Κυβερνητικού εκπροσώπου, αλλά και του υφυπουργού Υγείας τις τελευταίες ημέρες, τα οποία επιχείρησαν να μας πείσουν για την σημασία της λέξης «επιτάσσω», είναι ξεκάθαρα αποκυήματα πολιτικής βούλησης και νοοτροπίας.
Κατά τους κυβερνητικούς, επιτάσσω σημαίνει «ενοικιάζω». Έτσι, η επίταξη κλινών από τα ιδιωτικά νοσοκομεία σημαίνει αποζημιώνω πλήρως το ιδιωτικό ίδρυμα, σαν να ήμουν κανονικός πελάτης τους. Μέσω αυτής της συλλογιστικής, το δημόσιο εμφανίζεται να πρέπει να πληρώσει υπέρογκα ποσά για κάθε ημέρα μιας κλίνης ΜΕΘ σε ιδιωτικό θεραπευτήριο- ποσά της τάξης των 1.600 ευρώ.
Δεν θα σχολιάσω τα τιμολόγια των ιδιωτικών κλινών ΜΕΘ, τα οποία θεωρώ ότι έχουν ως target group τους τους ασφαλισμένους σε ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρίες, οι οποίοι ελάχιστα ενδιαφέρονται για την σχέση κόστους- παρεχόμενης υπηρεσίας. Θα σχολιάσω όμως (αρνητικά) το ότι η Κυβέρνηση θεωρεί αυτονόητο πως, ακόμη και αν χρειαστεί να χρησιμοποιηθούν ιδιωτικές κλίνες ΜΕΘ, δεν θα διαταράξει την πορεία του ισολογισμού των επιχειρήσεων αυτών επιτάσσοντας κρεββάτια με τον τρόπο «που οι αστυνομικοί επιτάσσουν αυτοκίνητα στις ταινίες για να κυνηγήσουν τους κακούς», όπως λέει ένας φίλος.
Η επιχειρηματική δραστηριότητα έχει αυταπόδεικτη σημασία για την κοινωνία- αλίμονο, δεν νομίζω ότι κανείς εχέφρων θα διαφωνούσε με αυτή τη διαπίστωση. Δέχομαι επίσης ότι όσο περισσότερο ανακατεύεται με τρόπο απρόσμενο το κράτος στην δραστηριότητα των επιχειρήσεων, τόσο πιο δύσκολη κάνει τη δουλειά τους και άρα τόσο περισσότερο μειώνει τα οφέλη που αναγνωρίζουμε στην οικονομική τους δραστηριότητα. Οι αναπάντεχες παρεμβάσεις πρέπει απαραιτήτως να γίνονται με φειδώ- στον βαθμό που το οικονομικό-κοινωνικό σύστημα το οποίο εμπιστεύονται περισσότερο οι πολίτες είναι αυτό που αποκαλείται «ελεύθερη αγορά».
Αυτά σε ιδανικές ή, έστω κανονικές συνθήκες. Εδώ όμως, όταν είμαστε ένα βήμα από το να διαλέγουμε ποιος έχει μεγαλύτερες πιθανότητες επιβίωσης ώστε να μπει στην εντατική ή ποιος «ούτως ή άλλως δεν θα τη βγάλει», οι συνθήκες δεν είναι κανονικές. Και σε μη κανονικές συνθήκες, δεν μπορεί να έχεις «κανονική» συμπριφορά. Όπως όλος ο υπόλοιπος πληθυσμός δεν έχει κανονική οικονομική δραστηριότητα, έτσι και δεν γίνεται να έχουν και τα ιδιωτικά θεραπευτήρια.
Ας ειπωθεί και κάτι ακόμη σχετικά με τις αιτιάσεις που απευθύνει ο Σύριζα: Χωράει αρκετή συζήτηση για το εάν θα είχε όντως νόημα να είχαμε δεσμεύσει ιδιωτικές κλίνες ΜΕΘ από την άνοιξη- άσχετα από το εάν το «επίταξη» εδώ έχει το νόημα που δίνει η Κυβέρνηση ή η κοινή λογική. Πιθανόν να είχε τότε διαταραχθεί η επιχειρηματική δραστηριότητα χωρίς να ήταν απολύτως απαραίτητο. Τις επόμενες όμως ημέρες θα είναι, και εκεί δεν χωρεί «ναι μεν αλλά» και "προστασία της επιχειρηματικότητας", αλλά μόνο κοινωνική υπευθυνότητα και αλληλεγγύη.
Την έννοια των λέξεων επιχειρεί να σχετικοποιήσει η Κυβέρνηση, σε μια ξεκάθαρα πολιτική απόφαση.
×