Κουμμουνιστοσυμμορίτες όλων των χωρών

Ατόπημα της Κυβέρνησης Μητσοτάκη, στο οποίο εκείνο που προβάλει ως σημαντικότερο είναι οι γέφυρες που κρατά με την ακροδεξιά.
Κουμμουνιστοσυμμορίτες όλων των χωρών
Ο τρόπος με τον οποίο η πολιτική τέμνει την ιστορία δεν είναι ίδιος ούτε σε όλες τις εποχές, ούτε σε όλα τα μέρη του κόσμου. Ακόμη και αν διαφωνήσει κανείς με την τάδε ή την δείνα χρήση της Ιστορίας και της μνήμης, με το ότι αυτές μετέχουν στο πολιτικό παιχνίδι θα δυσκολευτεί να διαφωνήσει.

Η ανακοίνωση της κυβέρνησης ότι ο υφυπουργός Άμυνας «θα εκπροσωπήσει τον Πρωθυπουργό» στην ετήσια εκδήλωση της Ένωσης Απόστρατων Αξιωματικών για τον εμφύλιο είναι κλασικό δείγμα μιας τέτοιας «διαπλοκής» Ιστορίας και πολιτικής. Από μόνη της αυτή η διασύνδεση δεν είναι ενοχοποιητική. Όπως έχει δείξει, μεταξύ άλλων, ο ιστορικός Χάγκεν Φλάισερ στο εξαιρετικό του βιβλίο «Οι πόλεμοι της μνήμης» αυτό συνέβαινε σε κάθε εποχή φυσικά με διαφορετικές επιδιώξεις.

Έτσι η ελληνική Χούντα και οι αντικομμουνιστικές κυβερνήσεις ανέκαθεν τόνωναν το εθνικό αίσθημα και το αρχαιοελληνικό μεγαλείο, ενώ το ΠΑΣΟΚ του Ανδρέα Παπανδρέου και ο Σύριζα του Αλέξη Τσίπρα στο πρόσφατο παρελθόν έφεραν εκ του προχείρου τον εμφύλιο στον δημόσιο λόγο προσδοκώντας να συσπειρώσουν αντιδεξιό μέτωπο- η παλιά τέχνη της ελληνικής κεντροαριστεράς που έτσι βρίσκει ευκολότερα σαφή πολιτική ταυτότητα.

Η κίνηση της Κυβέρνησης Μητσοτάκη είναι ανησυχητική γιατί δείχνει πόσο σημαντική θεωρούν οι ιθύνοντες εκεί το να έχουν καλές σχέσεις και ανοικτούς διαύλους επικοινωνίας με τον χώρο της ακροδεξιάς, τον χώρο που προσδιορίζει τους πολεμιστές ου Δημοκρατικού Στρατού ως «κομμουνιστοσυμμορίτες», μένοντας μια ανάσα μακριά από το «ΕΑΜΟβούλγαροι», που ίσως χρησιμοποιήσει του χρόνου.

Αυτή η κίνηση μάλιστα του υφυπουργού Άμυνας έρχεται να σπάσει μια πολιτική παράδοση πολλών χρόνων κατά τα οποία η Νέα Δημοκρατία δεν συμμετείχε στις εκδηλώσεις της Ένωσης Απόστρατων Αξιωματικών, παρά μόνο μεμονωμένων βουλευτών της που πήγαιναν εκεί προσωπικά. Η επίσημη φετινή παρουσία πιθανόν συνδυάζεται με το «ορφάνεμα» του χώρου της Χρυσής Αυγής και της πρόθεσης του κυβερνητικού επιτελείου να προσεταιριστούν αυτούς τους ψηφοφόρους.

Ίσως ο υφυπουργός Άμυνας να σκέφτεται και το φρόνημα των στελεχών των ενόπλων δυνάμεων. Με την ένταση στο Αιγαίο να ανεβαίνει, το ηθικό του στρατού πρέπει να μένει υψηλό. Τι καλύτερο λοιπόν σε αυτή την κατεύθυνση από το να τιμηθούν οι (μισοί μόνο) πεσόντες για το ότι σε έναν πόλεμο, πριν από 75 χρόνια, σκότωναν τους άλλους μισούς; Εύγε.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v