Και όμως γυρίζει (ο τροχός)

Για κάθε Τσιάρτα που διαμαρτύρεται για διασπορά ομοφυλοφιλικών προτύπων υπάρχει πια και ένας που υπερασπίζεται πραγματικά τα ίσα δικαιώματα των πολιτών,
Και όμως γυρίζει (ο τροχός)
Είναι δυσάρεστο να διαπιστώνει κανείς πόσο πολλοί είναι στην κοινωνία ου αυτοί που εμφανίζονται πρόθυμοι για ρατσιστικού τύπου διαχωρισμούς και για επιθετική περιθωριοποίηση διάφορων ομάδων με κοινά χαρακτηριστικά.

Η εικόνα της διαφήμισης των σούπερ μάρκετ ΑΒ Βασιλόπουλος με τον μακιγιαρισμένο από την μικρή του κόρη πατέρα που ανέβηκε την ημέρα του πατέρα προκάλεσε βασικά νέο ομοφοβικό παραλήρημα του παλαίμαχου ποδοσφαιριστή Βασίλη Τσιάρτα. Λυπηρό, αλλά ως ένα βαθμό δικαιούται να έχει την γνώμη του.  

Η αποδοχή που είχε η κριτική αυτή και το πόσους φάνηκε να εκφράζει είναι που στενοχωρεί. Αποκαλύπτει (;) την ύπαρξη μια ολόκληρης κατηγορίας ανθρώπων που είναι με το μαχαίρι στα δόντια και περιμένουν ποια αποστροφή κάποιας δημόσιας συζήτησης ή ποιο ερέθισμα θα δικαιολογήσει από μέρους τους μια δήλωση ανδρισμού και μια απαρέσκεια προς την διαφορετικότητα και την ελευθερία των ερωτικών επιλογών.

Δεν θα σχολιάσω αν η διαφήμιση του ΑΒ- που δεν είναι νέα, υπήρχε σε στάσεις πριν από μήνες- προάγει ή όχι την αποδοχή της ομοφυλοφιλίας. Δεν είναι αυτό που έχει σημασία, όσο η διάθεση ορισμένων συνανθρώπων να είναι σίγουροι ότι δε θα εξισωθούν ποτέ όλοι οι Έλληνες ως προς τα δικαιώματα στην αξιοπρέπεια και την ελεύθερη βούληση. Πραγματικά πόσος χαμένος κόπος! Πόση ενέργεια σπαταλημένη στο να μείνει ο άλλος καταπιεσμένος, να μην έχει το δικαίωμα της ερωτικής επιλογής, χωρίς να νιώθει «περιθώριο».

Πίσω από αυτή την στρεβλή σχέση με την αλήθεια κρύβεται η υποκριτική ηθικολογία που συχνά πυκνά τρέφεται από συντηρητικούς θεσμούς όπως η εκκλησία και η έννοια του «ανδρισμού» που δεν αφήνει την ελληνική κοινωνία να ησυχάσει δεκαετίες τώρα.

Σύμφωνα με τον «ανδρισμό», δεν αρκεί να έχεις ετεροσεξουαλικές επιλογές, αλλά οφείλεις να αηδιάζεις όταν πέφτει κάπως στην αντίληψή σου ότι η απόλυτη κυριαρχία της ετεροσεξουαλικότητας και της ανδρικής υπεροχής ίσως αμφισβητηθεί από οτιδήποτε μπορεί να σημαίνει ανοχή ή έμφυλη ισότητα.

Το ότι η θετική υποδοχή των δηλώσεων Τσιάρτα από ορισμένους όμως δείχνει ότι τα πράγματα αλλάζουν, αφού πριν από 30 χρόνια δεν θα υπήρχε κανένας να κράξει τον «άντρα» των γηπέδων. Και μάλλον ούτε και ο Βασιλόπουλος θα έβγαζε την συγκεκριμένη διαφήμιση.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v