Νέο αντικαρκινικό εμβόλιο από ομάδα ελλήνων και ξένων επιστημόνων δημιουργεί βάσιμες ελπίδες για καλύτερη θεραπεία του καρκίνου των ωοθηκών.
Παλαιότερο των 360 ημερών
Ένας νέος τύπος εμβολίου για τον καρκίνο των ωοθηκών εμφάνισε ελπιδοφόρα αποτελέσματα σε κλινικές μελέτες.
Το αντικαρκινικό εμβόλιο αναπτύχθηκε από ερευνητές της Ιατρικής Σχολής Perelman στο Πανεπιστήμιο της Πενσιλβάνια και το Αντικαρκινικό Κέντρο Abramson. Επικεφαλής των ερευνών ήταν ο Γέωργιος Κούκος, η Λάνα Κάνταλαφτ, ο Γιάνος Τάνι και ο Αλεξάντερ Χαράρι, με τον έλληνα να συμμετέχει και στον σχεδιασμό της καινοτόμου μεθόδου παραγωγής του εμβολίου.
Συγκεκριμένα, το εμβόλιο φτιάχτηκε από ανοσοκύτταρα των ιδίων των ασθενών, τα οποία αφού καλλιεργήθηκαν σε εργαστηριακές συνθήκες στη συνέχεια εγχύονται και πάλι στις πάσχουσες ασθενείς ώστε να προκαλέσουν ευρεία ανοσολογική αντίδραση.
Συνολικά 25 ασθενείς πήραν μέρος στην κλινική δοκιμή του εμβολίου, με τις μισές εξ’ αυτών να παρουσιάζουν μεγάλες αυξήσεις στον αριθμό των Τ-κυττάρων που ανταποκρίνονταν στον όγκο, ένδειξη καλής απόκρισης στον εμβολιασμό.
Το ποσοστό επιβίωσης σε ορίζοντα διετίας για τις ασθενείς που ανταποκρίθηκαν στη θεραπεία ήταν 100%, ενώ για τις μη ανταποκρινόμενες 25%.