Ορεκτικά για το πασχαλινό τραπέζι
Γιορτινά, εύκολα και πεντανόστιμα: Επτά ορεκτικά που θα ανοίξουν ιδανικά το πασχαλινό τραπέζι και θα εντυπωσιάσουν μικρούς και μεγάλους.

Το πασχαλινό τραπέζι είναι η απόλυτη γιορτή των γεύσεων και της παρέας. Πριν καν φτάσουμε στο αρνί ή το κοκορέτσι, η αρχή γίνεται με τα ορεκτικά –αυτά τα μικρά, αλλά γεμάτα γεύση πιάτα που ανοίγουν την όρεξη και βάζουν τους καλεσμένους σε εορταστικό κλίμα. Παρακάτω σου έχουμε επτά ιδέες για ορεκτικά που παντρεύουν παραδοσιακά υλικά με μια πιο μοντέρνα, παιχνιδιάρικη διάθεση. Γίνονται εύκολα, τρώγονται ακόμα πιο εύκολα –και θα εξαφανιστούν από το τραπέζι πριν καλά καλά στρωθεί.
Ρολάκια μελιτζάνας με κατίκι και καρύδι
Υλικά:
2 μελιτζάνες φλάσκες, 150 γρ. κατίκι Δομοκού, 40 γρ. καρύδια ψιλοκομμένα, 1 μικρή σκελίδα σκόρδο λιωμένη, 2 κ.σ. ελαιόλαδο, 1 κ.σ. βασιλικός ψιλοκομμένος
Εκτέλεση:
Κόβουμε τις μελιτζάνες σε λεπτές φέτες, τις ψήνουμε ή τις τηγανίζουμε ελαφρώς και τις αφήνουμε να στραγγίξουν. Ανακατεύουμε το κατίκι με καρύδια, λίγο σκόρδο και βασιλικό. Βάζουμε λίγη γέμιση σε κάθε φέτα και την τυλίγουμε σε ρολάκι. Σερβίρουμε με μια σταγόνα ελαιόλαδο από πάνω.
Πασχαλινά καναπεδάκια με παστουρμά και αυγό
Υλικά:
6 φέτες ψωμί του τοστ (χωρίς κόρα), 6 φέτες παστουρμά, 3 βραστά αυγά, 2 κ.σ. βούτυρο, ½ κ.γλ. πάπρικα γλυκιά, 1 κ.σ. μαϊντανός ψιλοκομμένος
Εκτέλεση:
Κόβουμε το ψωμί σε μικρά τετράγωνα και το ψήνουμε για λίγα λεπτά στο φούρνο μέχρι να γίνει τραγανό. Αλείφουμε με λίγο βούτυρο, βάζουμε από πάνω μια λεπτή φέτα παστουρμά και μια φέτα βραστό αυγό. Πασπαλίζουμε με πάπρικα και λίγα φυλλαράκια μαϊντανού και σερβίρουμε.
Τυροκροκέτες με φέτα και δυόσμο
Υλικά:
200 γρ. φέτα, 100 γρ. ανθότυρο, 1 αυγό, 3 κ.σ. αλεύρι, 5 κ.σ. φρυγανιά τριμμένη, 1 κ.σ. δυόσμος ψιλοκομμένος, 1 πρέζα πιπέρι, ηλιέλαιο για τηγάνισμα
Εκτέλεση:
Σε ένα μπολ λιώνουμε τα τυριά με το πιρούνι και προσθέτουμε το αυγό, τον δυόσμο και λίγο πιπέρι. Πλάθουμε μικρές μπαλίτσες, τις περνάμε από αλεύρι, αυγό και φρυγανιά και τις τηγανίζουμε σε καυτό λάδι μέχρι να πάρουν χρυσαφί χρώμα. Στραγγίζουμε σε απορροφητικό χαρτί και σερβίρουμε ζεστές.
Αγκινάρες αλά πολίτα σε φωλιές από φύλλο
Υλικά:
6 καρδιές αγκινάρας (φρέσκες ή κατεψυγμένες), 1 καρότο, 2 φρέσκα κρεμμυδάκια, 2 κ.σ. άνηθος ψιλοκομμένος, χυμός από ½ λεμόνι, 2 κ.σ. ελαιόλαδο, αλάτι, πιπέρι, 4 φύλλα κρούστας
Εκτέλεση:
Σοτάρουμε το κρεμμυδάκι με λίγο ελαιόλαδο, προσθέτουμε τις αγκινάρες και το καρότο σε μικρά κυβάκια και αφήνουμε να μαλακώσουν. Ρίχνουμε άνηθο, λεμόνι, αλάτι και πιπέρι και μαγειρεύουμε για λίγα λεπτά. Κόβουμε το φύλλο κρούστας σε τετράγωνα, τοποθετούμε σε φορμάκια σαν φωλιές και ψήνουμε μέχρι να ροδίσουν. Γεμίζουμε με το μείγμα αγκινάρας και σερβίρουμε.
Στραπατσάδα με λουκάνικο σε πασχαλινές φωλίτσες
Υλικά:
4 αυγά, 2 ντομάτες ώριμες (ή 200 γρ. τριμμένη ντομάτα), 1 λουκάνικο χωριάτικο (περίπου 150 γρ.), 100 γρ. φέτα, 2 κ.σ. ελαιόλαδο, 1 πρέζα πιπέρι, 1 κ.σ. μαϊντανός ψιλοκομμένος
Εκτέλεση:
Κόβουμε το λουκάνικο σε φετάκια και το σοτάρουμε σε λίγο λάδι. Προσθέτουμε τη ντομάτα και αφήνουμε να πάρει βράση. Σπάμε τα αυγά, ανακατεύουμε ελαφρά και θρυμματίζουμε λίγη φέτα. Μαγειρεύουμε ανακατεύοντας μέχρι να "δέσει". Σερβίρουμε σε μικρά μπολάκια ή φωλιές από φύλλο με φρέσκο μαϊντανό.
Πιτάκια με σπανάκι, φέτα και μυρωδικά
Υλικά:
4 φύλλα χωριάτικα, 300 γρ. σπανάκι φρέσκο, 200 γρ. φέτα, 2 φρέσκα κρεμμυδάκια, 1 κ.σ. άνηθος, 1 κ.σ. δυόσμος, 1 αυγό, 1 πρέζα πιπέρι, 3 κ.σ. ελαιόλαδο
Εκτέλεση:
Σοτάρουμε το κρεμμυδάκι με λίγο ελαιόλαδο, προσθέτουμε το σπανάκι μέχρι να μαραθεί και αποσύρουμε από τη φωτιά. Προσθέτουμε τη φέτα θρυμματισμένη, τα μυρωδικά, το αυγό και πιπέρι. Κόβουμε το φύλλο σε λωρίδες, βάζουμε μια κουταλιά γέμιση και τυλίγουμε σε τριγωνάκια. Τα αλείφουμε με λάδι και ψήνουμε στους 180°C μέχρι να ροδίσουν. Σερβίρουμε χλιαρά ή και σε θερμοκρασία δωματίου.
Κροκέτες πατάτας με μυζήθρα και λεμονάτη μαγιονέζα
Υλικά:
300 γρ. πατάτες βρασμένες, 100 γρ. ξινομυζήθρα ή μυζήθρα μαλακή, 1 αυγό, 3 κ.σ. αλεύρι, 5 κ.σ. φρυγανιά, 1 λεμόνι (ο χυμός), 4 κ.σ. μαγιονέζα, 1 κ.σ. άνιθος ψιλοκομμένος, ½ κ.γλ. αλάτι, 1 πρέζα πιπέρι, ηλιέλαιο για τηγάνισμα
Εκτέλεση:
Λιώνουμε τις βρασμένες πατάτες και τις ανακατεύουμε με τη μυζήθρα, το αυγό, αλάτι, πιπέρι και λίγο άνιθο. Πλάθουμε μικρές μπάλες, τις περνάμε από αλεύρι, αυγό και φρυγανιά και τις τηγανίζουμε μέχρι να ροδίσουν. Για τη σάλτσα, ανακατεύουμε μαγιονέζα με λίγο χυμό λεμονιού και ψιλοκομμένο άνιθο. Σερβίρουμε τις κροκέτες με τη λεμονάτη μαγιονέζα στο πλάι.