Τι μπορείς να φτιάξεις με μια κονσέρβα τόνο
Μια κονσέρβα τόνος, λίγα υλικά που σίγουρα έχεις στην κουζίνα, και μηδενική ταλαιπωρία: Επτά ιδέες‑αστραπή για χορταστικά γεύματα γεμάτα πρωτεΐνη και γεύση.

Ποιος είπε ότι οι κονσέρβες είναι έσχατη λύση; Με μία μόνο συσκευασία τόνου, λίγα βασικά υλικά και μια στάλα φαντασίας, και το γρήγορο τσιμπολόγημα μεταμορφώνεται σε κανονικότατο, χορταστικό γεύμα. Διάλεξε συνταγή ανάλογα με τον χρόνο και την όρεξή σου, παίξε με τα μυρωδικά που αγαπάς και θα έχεις στο πιάτο σου πρωτεΐνη πρώτης γραμμής σε χρόνο… κονσέρβας.
Ντιπ με τόνο και αβοκάντο
Υλικά
1 κονσέρβα τόνο σε νερό, στραγγισμένη, 1 ώριμο αβοκάντο, 1 κ.σ. χυμό λάιμ, 2 κ.γλ. γιαούρτι στραγγιστό, ½ κ.γλ. σκόνη σκόρδου, αλάτι, πιπέρι
Εκτέλεση
Λιώνουμε το αβοκάντο με πηρούνι, προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά και ανακατεύουμε μέχρι να ομογενοποιηθούν· σερβίρουμε με νάτσος ή κρακεράκια.
Σαλάτα με τόνο, φασόλια και ντοματίνια
Υλικά
1 κονσέρβα τόνο σε ελαιόλαδο με το λάδι της, 200 γρ. φασόλια βρασμένα, 10 ντοματίνια κομμένα στα δύο, 2 κ.σ. ψιλοκομμένο μαϊντανό, 1 κ.σ. ξίδι λευκό, αλάτι, πιπέρι
Εκτέλεση
Ρίχνουμε όλα τα υλικά σε μπολ, ανακατεύουμε απαλά, αφήνουμε 10 λεπτά να δέσουν οι γεύσεις και σερβίρουμε.
Ζυμαρικά al tonno express
Υλικά
200 γρ. σπαγγέτι, 1 κ.σ. ελαιόλαδο, 1 σκ. σκόρδο ψιλοκομμένη, 1 κονσέρβα τόνο σε ελαιόλαδο στραγγισμένη, 200 γρ. πολτό ντομάτας, ½ κ.γλ. μπούκοβο, αλάτι
Εκτέλεση
Βράζουμε τα ζυμαρικά σύμφωνα με τις οδηγίες. Σε κατσαρόλα σοτάρουμε το σκόρδο με το μπούκοβο στο λάδι. Προσθέτουμε τον πολτό ντομάτας και βράζουμε 5 λεπτά. Ρίχνουμε τον τόνο, αλατίζουμε, ενσωματώνουμε τα ζυμαρικά, ανακατεύουμε καλά και σερβίρουμε.
Τόνος με ψητή πιπεριά σε τορτίγια
Υλικά
1 κονσέρβα τόνο στραγγισμένη, 2 ψητές πιπεριές Φλωρίνης κομμένες σε λωρίδες, 4 τορτίγιες καλαμποκιού, 2 κ.σ. γιαούρτι, 1 κ.γλ. πάπρικα καπνιστή
Εκτέλεση
Αλείφουμε τις τορτίγιες με γιαούρτι αναμεμειγμένο με την πάπρικα, απλώνουμε ομοιόμορφα τον τόνο και τις πιπεριές, τυλίγουμε σφιχτά, κόβουμε στη μέση και σερβίρουμε.
Πατατοσαλάτα με τόνο και κάπαρη
Υλικά
400 γρ. βραστές πατάτες σε κύβους, 1 κονσέρβα τόνο σε νερό στραγγισμένη, 1 κ.σ. κάπαρη ξαλμυρισμένη, 2 κ.σ. ελαιόλαδο, 1 κ.σ. χυμό λεμονιού, 1 κ.γλ. μουστάρδα Dijon, αλάτι, πιπέρι
Εκτέλεση
Χτυπάμε το ελαιόλαδο με το λεμόνι και τη μουστάρδα, ρίχνουμε όλα τα υλικά σε μπολ, περιχύνουμε με τη σος, ανακατεύουμε ώστε να βραχούν καλά οι πατάτες και σερβίρουμε την πατατοσαλάτα χλιαρή ή κρύα.
Ρυζοσαλάτα με κάρυ και τόνο
Υλικά
200 γρ. ρύζι μπασμάτι βρασμένο και κρύο, 1 κονσέρβα τόνο στραγγισμένη, ½ κ.σ. σκόνη κάρι, 2 κ.σ. σταφίδες, 30 γρ. καβουρδισμένα αμύγδαλα, 2 κ.σ. μαγιονέζα light, αλάτι
Εκτέλεση
Ανακατεύουμε το κάρι με τη μαγιονέζα, προσθέτουμε όλα τα υλικά στο ρύζι, ανακατεύουμε καλά, καλύπτουμε και αφήνουμε στο ψυγείο 30 λεπτά πριν σερβίρουμε.
Τονόψωμο στη γάστρα
Υλικά
250 γρ. αλεύρι γ.ο.χ., 1 κ.γλ. μπέικιν πάουντερ, 1 κ.γλ. αλάτι, 1 κ.σ. ελαιόλαδο, 180 ml νερό χλιαρό, 1 κονσέρβα τόνο σε ελαιόλαδο στραγγισμένη, 1 κ.σ. ψιλοκομμένο άνηθο
Εκτέλεση
Ανακατεύουμε το αλεύρι με το μπέικιν και το αλάτι, προσθέτουμε το νερό και το ελαιόλαδο και ζυμώνουμε μέχρι να σχηματιστεί ζύμη. Ενσωματώνουμε τον τόνο και τον άνηθο, πλάθουμε, τοποθετούμε σε γάστρα και ψήνουμε για 45 λεπτά στους 190 °C. Αφήνουμε να σταθεί 10 λεπτά και κόβουμε.