Υλικά:
2 συσκευασίες αρακάς Μπάρμπα Στάθης (450 γρ.)
2 φύλλα δάφνης
120 ml ελαιόλαδο
1 συσκευασία ντομάτα στον τρίφτη Μπάρμπα Στάθης (250 γρ.)
1 φλιτζάνι τσαγιού λιαστές ντομάτες στο λάδι, καλά στραγγισμένες
2 πιπεριές Φλωρίνης, κομμένες σε ροδέλες
1 πιπεριά καυτερή, κομμένη σε ροδέλες ή 1 κ. σούπας κοφτή μπούκοβο καυτερό
4 κ. σούπας κρεμμύδι ψιλοκομμένο Μπάρμπα Στάθης
4 κλωνάρια σέλινο, ψιλοκομμένα
3 κ. σούπας άνηθος ψιλοκομμένος Μπάρμπα Στάθης
3 κ. σούπας τριμμένη φρυγανιά
αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
Εκτέλεση
Σε ένα αντικολλητικό τηγάνι ζεσταίνετε το μισό ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά και σοτάρετε τα κρεμμύδια και τις πιπεριές Φλωρίνης για περίπου 5 λεπτά ή μέχρι να μαλακώσουν και να ροδίσουν ελαφρώς. Αλατοπιπερώνετε και αποσύρετε από τη φωτιά. Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 180°C. Σε μια κατσαρόλα και σε αλατισμένο νερό που κοχλάζει ρίχνετε τις δάφνες και ζεματίζετε για 2 λεπτά τον αρακά. Στραγγίζετε και αδειάζετε τον αρακά με τις δάφνες σε πήλινο σκεύος. Ρίχνετε την τριμμένη ντομάτα, το σοταρισμένο μείγμα κρεμμυδιού-πιπεριάς, τις λιαστές ντομάτες, το σέλινο, τον άνηθο και την καυτερή πιπεριά ή το μπούκοβο. Αλατοπιπερώνετε, περιχύνετε με το υπόλοιπο ελαιόλαδο και 200 ml ζεστό νερό. Ανακατεύετε, πασπαλίζετε με την τριμμένη φρυγανιά και ψήνετε στον φούρνο για περίπου 30 λεπτά, ή μέχρι να μελώσει το φαγητό.