Κλασική καρμπονάρα, σκέτη κουκλάρα (και μια παραλλαγή… ελληνική)
Είσαι αρχάριος στην κουζίνα; Μην ανησυχείς. Έλα να σου δείξουμε βήμα-βήμα πώς να φτιάξεις την τέλεια, κλασική καρμπονάρα, αλλά και την ελληνική παραλλαγή της.
Είσαι αρχάριος στην κουζίνα; Μην ανησυχείς. Έλα να σου δείξουμε βήμα-βήμα πώς να φτιάξεις την τέλεια, κλασική καρμπονάρα, αλλά και την ελληνική παραλλαγή της.
Αν είσαι μακαρονάς, σίγουρα έχεις λατρέψει την καρμπονάρα την παραδοσιακή, την ωραία, την αυθεντική, όχι αυτή με την κρέμα γάλακτος που μας πλημμύρισε στα ‘90s.
Δύσκολη δεν είναι, μπορείς να την φτιάξεις εύκολα και γρήγορα στο σπίτι, ακόμα και αν είσαι αρχάριος στην ιταλική μαγειρική.
Δες παρακάτω πώς θα φτιάξεις μια αυθεντική καρμπονάρα που θα λατρέψεις, αλλά και την κλασική «ελληνική» παραλλαγή της με μπέικον και μανιτάρια.
Η κλασική συνταγή
Υλικά (για 4 μερίδες): 500 γραμμάρια σπαγγέτι (ή άλλο ζυμαρικό της αρεσκείας μας), 150 γραμμάρια guanciale (ή πανσέτα) κομμένο σε μικρά κομμάτια, 4 κρόκοι αυγού, 100 γραμμάρια τριμμένη παρμεζάνα, 50 γραμμάρια τριμμένο πεκορίνο, φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι, αλάτι
Εκτέλεση: Βράζουμε τα ζυμαρικά σε άφθονο αλατισμένο νερό, σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας. Τα αφήνουμε λίγο πιο al dente, καθώς θα συνεχίσουν το μαγείρεμα στη συνέχεια.
Σε ένα μεγάλο τηγάνι σε μέτρια φωτιά, βάζουμε το guanciale και το σοτάρουμε μέχρι να γίνει τραγανό και να απελευθερώσει το λίπος του.
Σε ένα μπολ χτυπάμε ελαφρά τους κρόκους των αυγών με την παρμεζάνα, το πεκορίνο και αρκετό φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι.
Σουρώνουμε τα ζυμαρικά, κρατώντας μια κουτάλα από το νερό του βρασμού.
Προσθέτουμε τα ζυμαρικά στο τηγάνι με το guanciale και ανακατεύουμε καλά.
Αποσύρουμε το τηγάνι από τη φωτιά και προσθέτουμε λίγο από το νερό του βρασμού των ζυμαρικών για να αραιώσουμε τη σάλτσα.
Ρίχνουμε το μείγμα των αυγών στα ζυμαρικά και ανακατεύουμε γρήγορα και έντονα με μια ξύλινη κουτάλα, ώστε τα αυγά να μαγειρευτούν από τη θερμότητα των ζυμαρικών και να δημιουργήσουν μια κρεμώδη σάλτσα.
Σερβίρουμε αμέσως, πασπαλίζοντας με επιπλέον παρμεζάνα και φρεσκοτριμμένο πιπέρι.
Και μερικά μυστικά:
Επίλεξε ζυμαρικά με καλή ποιότητα, όπως σπαγγέτι ή bucatini, ιδανικά φρέσκα. Απόφυγε τα πολύ λεπτά ζυμαρικά, καθώς δεν θα συγκρατήσουν καλά τη σάλτσα.
Βάλε βιολογικά αυγά σε θερμοκρασία δωματίου, για ακόμα πιο νόστιμη σάλτσα.
Η θερμότητα των ζυμαρικών θα μαγειρέψει τα αυγά, οπότε απόφυγε να τα μαγειρέψεις απευθείας στο τηγάνι για πολύ ώρα.
Η κλασική καρμπονάρα δεν περιέχει κρέμα γάλακτος. Η κρεμώδη υφή της προέρχεται από τα αυγά και το τυρί.
Βάλε καλό guanciale: Το guanciale είναι το παραδοσιακό κρέας που χρησιμοποιείται στην καρμπονάρα και δίνει μια μοναδική γεύση. Μην το τσιγκουνευτείς.
Η καρμπονάρα είναι ένα πιάτο που πρέπει να σερβίρεται ζεστό, αμέσως μετά την παρασκευή του.
Μπορείς να προσθέσεις λίγο φρέσκο μαϊντανό ψιλοκομμένο για επιπλέον άρωμα.
Η καρμπονάρα… ελληνικά
Ψάχνεις μια πιο εύκολη εναλλακτική της κλασικής καρμπονάρα; Εδώ είσαι.
Υλικά: 500 γρ. σπαγγέτι, Νο6, 120 γρ. μπέικον, σε φέτες, 1-2 κ.σ. ελαιόλαδο, 120 γρ. μανιτάρια, κομμένα, σε κονσέρβα, 330 γρ. κρέμα γάλακτος light, 1 σκ. σκόρδο
Για το σερβίρισμα: 150 γρ. παρμεζάνα, τριμμένη , πιπέρι , φρεσκοτριμμένο, μαϊντανό, ψιλοκομμένο
Εκτέλεση: Τοποθετούμε μια κατσαρόλα σε δυνατή φωτιά, ρίχνουμε νερό και αφήνουμε να βράσει.
Ρίχνουμε αλάτι και τα ζυμαρικά, και βράζουμε σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας.
Τοποθετούμε τις φέτες μπέικον σε μια επιφάνεια κοπής τη μία πάνω στην άλλη και κόβουμε σε λεπτές λωρίδες.
Τοποθετούμε τηγάνι σε δυνατή φωτιά και αφήνουμε να ζεσταθεί.
Ρίχνουμε στο τηγάνι το ελαιόλαδο και το μπέικον. (Αν το μπέικον έχει αρκετό λίπος δεν χρειάζεται το ελαιόλαδο.)
Προσθέτουμε τα μανιτάρια και σοτάρουμε για 4-5 λεπτά μέχρι να πάρουν ωραίο χρώμα.
Προσθέτουμε ολόκληρη τη σκελίδα του σκόρδου και την κρέμα γάλακτος, και ανακατεύουμε.
Αφήνουμε για 1-2 λεπτά να πάρει μια βράση. (Δε θέλουμε να δέσει πολύ η σάλτσα σε αυτό το σημείο.)
Αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά, σουρώνουμε τα ζυμαρικά και κρατάμε στην άκρη το νερό.
Ρίχνουμε τα ζυμαρικά στο τηγάνι και ανακατεύουμε. (Αν χρειαστεί περισσότερη υγρασία, προσθέτουμε λίγο από το νερό που έβρασαν τα ζυμαρικά.)
Βγάζουμε το σκόρδο και αποσύρουμε το τηγάνι από τη φωτιά.
Μοιράζουμε σε πιάτα και σερβίρουμε με τριμμένο τυρί, φρεσκοτριμμένο πιπέρι και ψιλοκομμένο μαϊντανό.