Στη Νάπολη και την Καμπανία κάνει πάντα καλοκαίρι

Από τη Νάπολη στο Ποζιτάνο κι από εκεί στο Σορέντο φέτος το καλοκαίρι λέμε να κατασκηνώσουμε στη Νότια Ιταλία γιατί η ομορφιά της θα σώσει τις διακοπές μας.

Στη Νάπολη και την Καμπανία κάνει πάντα καλοκαίρι

Αν είσαι από αυτούς που διακοπάρουν στο εξωτερικό το κατακαλόκαιρο τότε μάλλον έχεις ήδη βάλει τη Νότια Ιταλία πολύ ψηλά στη λίστα των επιλογών σου. Αν πάλι όχι καλό θα ήταν να αναθεωρήσεις αφού έχει λουστεί με μπόλικη ομορφιά την οποία ερωτεύεσαι με την πρώτη ματιά και κουβαλάς μαζί σου για πάντα. Για αυτόν τον λόγο είπαμε να ακολουθήσουμε μια διαδρομή που θα ξεκινά από τη Νάπολη, κάνει μια στάση στο Ποζιτάνο και συνεχίζει ακάθεκτη προς Σορέντο μεριά.

Πώς πάμε εκεί;

Αεροπορικώς η EasyJet έχει πάμφθηνα εισιτήρια τον Αύγουστο αφού δεν χρειάζεται να δώσεις περισσότερα από 66€ για πήγαινε έλα στο ιταλιάνικο λιμάνι της καρδιάς μας.

Νάπολη

Η Νάπολη είναι λιμάνι, και όπως όλα τα λιμάνια, πολύ περισσότερο από την ταξιδιωτική ομορφιά έχει ενδιαφέρον –και ιστορίες. Το ιστορικό της κέντρο περιλαμβάνεται ολόκληρο στη λίστα πολιτιστικής κληρονομιά της UNESCO, οι αρχαιολογικοί της θησαυροί κάνουν τη Ρώμη να ζηλεύει –και κρατούν ζωντανή την ανάμνηση της θρυλικής Πομπηίας– και το φαγητό είναι από τα καλύτερα στην Ιταλία, αν όχι και σε ολόκληρη την Ευρώπη.

To ιστορικό κέντρο (Centro Storico)είναι βολικά τοποθετημένο στην καρδιά της Νάπολης, καθιστώντας το την καλύτερη επιλογή διαμονής για τους επισκέπτες που έρχονται για πρώτη φορά. Αξιοθέατα όπως ο Καθεδρικός Ναός της Νάπολης (Duomo di Napoli), η San Lorenzo Maggiore και το Μουσείο Sansevero βρίσκονται εδώ. Αντίστοιχα ο Κεντρικός Σταθμός της Νάπολης βρίσκεται κοντά στο Ιστορικό Κέντρο γεγονός που  καθιστά εύκολο να πάρεις το τρένο για άλλους προορισμούς στην Ιταλία, συμπεριλαμβανομένων ημερήσιων εκδρομών στην Πομπηία και την Ακτή Αμάλφι.

Πολύ ψηλά στη sightseeing λίστα σου πρέπει να βάλεις το Αρχαιολογικό Μουσείο της Νάπολης, στο οποίο φιλοξενείται μια τεράστια συλλογή εκθεμάτων. Αντίστοιχα το Μουσείο Capodimonte στεγάζεται σε ένα πανέμορφο πάρκο και προσελκύει συνεχώς φιλότεχνους για να θαυμάσουν έργα των Καραβάτζιο, Τιτσιάνο και Ραφαήλ που κάνουν άκρως ενδιαφέρουσες τις μόνιμες συλλογές του. Αν πάλι το λέει η περδικούλα σου πρέπει όπως και δήποτε να κινηθείς υπογείως εξερευνώντας τη Napoli Sotterranea και τις Κατακόμβες του San Gennaro, που θα σου αποκαλύψουν πολύ ενδιαφέρουσες ιστορίες από την αρχαία ιστορία της πόλης.

Στις εμπορικές οδούς Spaccanapoli και Via Gregorio Armeno θα βρεις μια σειρά από μαγαζάκια για να προμηθευτείς τα απαραίτητα σουβενίρ ενώ δύσκολα θα αντισταθείς στον πειρασμό να βγάλεις μια φωτογραφία μπροστά από κάποιο γκραφίτι, αφίσα ή ακόμη και κάποια αγιογραφία του Ντιέγκο Αρμάντο Μαραντόντα που ακόμη λατρεύεται σαν θεός στην 3η μεγαλύτερη πόλη της γειτονικής χώρας.

Το ιστορικό εστιατόριο L’Antica Pizzeria da Michele –η παλαιότερη πιτσαρία της πόλης- είναι ένα από τα πιο διάσημα μέρη στην πόλη για να δοκιμάσεις την περίφημη αυθεντική εκδοχή της πίτσας που είναι ένας από τους βασικότερους λόγους για τους οποίους ευγνωμονούμε τη Νάπολη, αφού εδώ γεννήθηκε κι έκτοτε περήφανα αυτοαποκαλείται η πατρίδα όλων των πιτσολάγνων της γης. Αν πάλι είσαι λάτρης του γλυκού τότε πρέπει να σου μιλήσουμε για την περίφημη σφολιατέλα ένα λαχταριστό γλυκό που σερβίρεται αχνιστή με πολλές στρώσεις γεμιστές με μια συγκλονιστική κρέμα φτιαγμένη με σιμιγδάλι, νερό, ρικότα, ζάχαρη, αυγά, ζαχαρωμένα φρούτα σε κύβους (όπως καραμελωμένα πορτοκάλια ή λεμόνια), κανέλα και μια πρέζα αλάτι. Πριν φύγεις φρόντισε να στοκάρεις σε ένα κουτάκι όσα περισσότερα taralli (αλμυρά πλεξουδωτά κουλουράκια) μπορείς για να σε ευχαριστούν αιώνια κι όσοι δεν πάτησαν το πόδι τους στη Νάπολη.

Στον Κεντρικό Σιδηροδρομικό Σταθμό της Νάπολης θα βρεις τις πιο οικονομικές επιλογές διαμονής με αρκετά καταλύματα να ξεκινούν από 58€ τη βραδιά για τον προσεχή Αύγουστο  όπως το Κeira House.

Στο Ιστορικό Κέντρο που εξυπηρετεί για αξιοθέατα και βόλτες τα value for money καταλύματα ξεκινούν από 76€ τη βραδιά όπως το Hause Della Grotta.

Ποζιτάνο

Νότια της Νάπολης (σε μια απόσταση 10 λεπτών με το λεωφορείο κι ενώ το one way εισιτήριο κοστίζει μόνο 2€), στις δυτικές ακτές της Ιταλίας (Αμάλφι ξαναλέμε και κλαίμε), ο παραθαλάσσιος οικισμός του Ποζιτάνο είναι ένα μικρό κόσμημα της Καμπανίας. Τα σπιτάκια με τα παλ χρώματα είναι χτισμένα αμφιθεατρικά πάνω από την καταγάλανη θάλασσα, τα δρομάκια του είναι πολύχρωμα και τα café και τα εστιατόρια στιλάτα, πιστά στην ιταλική εμμονή με την κομψότητα. Όσο ο καιρός το επιτρέπει, από το λιμανάκι της πόλης ξεκινούν πλοία για περιήγηση σε ολόκληρες τις ακτές Αμάλφι – είναι κρίμα να μη δείτε και τα άλλα καρτποσταλικά χωριουδάκια της ακτογραμμής, όπως τα Ravello και Maiori. Ταξιδεύοντας βόρεια, θα έχεις την ευκαιρία να επισκεφθείς και την Πομπηία, στη σκιά του Βεζούβιου αν δεν πρόλαβες να εκδράμεις προς τα εκεί ενώ ήσουν στη Νάπολη. Τα καταλύματα είναι αρκετά πιο ακριβά για αυτόν τον λόγο καλό θα ήταν να έμενες στη Νάπολη.

Σορέντο

Το ηλιοβασίλεμα του έχουν εκθειάσει ο Γκαίτε, ο Νίτσε και ο Βέρντι, επομένως όπως εύκολα καταλαβαίνεις πρόκειται για ένα από τα ομορφότερα όχι μόνο της Ιταλίας αλλά και της Ευρώπης ολάκερης. Φημισμένο για τις λεμονιές, αλλά και για τα υπέροχα χρώματα που βάφεται όταν ο ήλιος δύει, το Σορέντο θεωρείται δικαίως ένα από τα πιο μαγευτικά μέρη των ακτών Αμάλφι. Σε απόσταση μιας ώρας και δέκα λεπτών με το τρένο από την Νάπολη (το one way εισιτήριο κοστίζει 15€), το Σορέντο μοιάζει ως το απόλυτο παραμυθένιο χωριουδάκι που θα σου αποκαλύψει τις φυσικές χάρες της Καμπανίας.

Τα μπαρόκ και αναγεννησιακά του κτίρια αγναντεύουν από ψηλά τον Κόλπο της Νάπολης, ισορροπώντας στην άκρη του γκρεμού, χαρίζοντάς σου ένα ειδυλλιακό που θα ζήλευε μέχρι κοτζάμ Καλντέρα στη Σαντορίνη. Το τοσοδούλικο Σορέντο κερδίζει ολοένα και περισσότερους επισκέπτες τα τελευταία χρόνια –social media μεγάλη η χάρη σας ειδικά για κρυμμένους παραδείσους- όχι μόνο επειδή είναι πανέμορφο, αλλά και γιατί η στρατηγική του θέση είναι ό,τι πρέπει για να εξερευνήσεις την Ακτή του Αμάλφι, αλλά και το Κάπρι απέναντι σε μια μονοήμερη εκδρομή, χωρίς να το πληρώσεις ακριβά. Στα αξιοθέατα της ίδιας της πόλης περιλαμβάνονται ο Καθεδρικός του Σορέντο του 14ου αιώνα, το μοναστήρι του Αγίου Φραγκίσκου, της ίδιας περιόδου, και τα ρωμαϊκά ερείπια στην Punta del Capo, που θα ικανοποιήσουν κι εκείνους που ψάχνουν sightseeing αφορμές πριν ετοιμάσουν βαλίτσες.  Tα δωμάτια στην περιοχή όπως και στο Ποζιτάνο είναι κάπως τσιμπημένα την περίοδο του Αυγούστου με το πιο οικονομικό να κοστίζει 130€ τη βραδιά για αυτό καλό θα ήταν να έχεις τη Νάπολη ως βάση σου.

 

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v