Osteria Mamma Mia αυτό είναι το ιταλικό που περιμέναμε στον Κεραμεικό

H Osteria Mamma στον Κεραμεικό φέρνει αυθεντική ιταλική κουζίνα στο πιάτο μας με ντελικάτες γεύσεις που θα σε κάνουν να αναφωνήσεις με το δίκιο σου Mamma Mia!

Osteria Mamma Mia αυτό είναι το ιταλικό που περιμέναμε στον Κεραμεικό

Εδώ και αιώνες, η ιταλική κουζίνα μοιάζει με παθιασμένο έρωτα: ακαταμάχητη, βαθιά συναισθηματική και γεμάτη μικρές τελετουργίες που υφαίνουν γευστικές αναμνήσεις. Δεν είναι απλώς μια συλλογή από συνταγές, αλλά μια γλώσσα που μιλιέται μέσα από αλεύρι και ντομάτα, παρμεζάνα και βασιλικό, κρασί και ελαιόλαδο. Είναι μια κουζίνα που αντλεί τη δύναμή της από την απλότητα, μια συμφωνία υλικών που σέβονται την καταγωγή τους και απογειώνονται σε πιάτα που διηγούνται ιστορίες.

Στην Ιταλία, το φαγητό δεν είναι ανάγκη· είναι γιορτή. Από τις καντίνες της Ρώμης μέχρι τις trattorie της Τοσκάνης και τα μικροσκοπικά bacari της Βενετίας, η παράδοση υπαγορεύει πως κάθε γεύμα είναι μια ιεροτελεστία. Ένα πιάτο ζυμαρικών δεν είναι ποτέ απλώς μακαρόνια με σάλτσα – είναι μια πράξη αγάπης, ένα αφηγηματικό ταξίδι που ξεκινά από το σιτάρι των ιταλικών κάμπων, περνά από τα χέρια των τεχνιτών που ζυμώνουν και φτάνει στο τραπέζι σαν μια εμπειρία αισθήσεων.

Έτσι, όταν μια ιταλική osteria εμφανίζεται στην καρδιά της Αθήνας, ο πήχης μπαίνει αυτομάτως ψηλά. Δεν αρκεί να σερβίρει κανείς πίτσα και πάστα· πρέπει να μεταφέρει την ίδια φιλοσοφία που κάνει την ιταλική κουζίνα αξεπέραστη: αυτήν της απλότητας που αγγίζει την τελειότητα. Το Osteria Mamma, στον Κεραμεικό, υπόσχεται ακριβώς αυτό: ένα τραπέζι στρωμένο με μεράκι, γεύσεις που αποπνέουν νοσταλγία και μια comfort εμπειρία που μυρίζει Ιταλία επιλέγοντας μάλιστα να μην έχει πίτσα/ πίνσα στο μενού. Το ερώτημα είναι: καταφέρνει να ανταποκριθεί στις προσδοκίες ;

Φτάσαμε ένα βράδυ Τετάρτης στον πολύ όμορφο χώρο που μας χάρισε ένα ζεστό καλωσόρισμα στα άνετα τραπεζάκια του. Παρατηρώντας τη wine list (από 7€ το ποτήρι κι από 35€ η φιάλη) αντιληφθήκαμε την αδυναμία που είχε στον ιταλικό αμπελώνα, χωρίς να λείπουν εκλεκτές ελληνικές επιλογές. Στον κατάλογο υπήρχαν ακόμη δύο κλασικά κι αγαπημένα κοκτέιλ, το Aperol Spritz (10€) και το Negroni (12€) για όσους δεν προτιμούν το κρασί.

Η αρχή των πιάτων έγινε με τις panini επιλογές που περιλάμβαναν την προζυμένια φοκάτσια με τοματίνια και δεντρολίβανο, τη φοκάτσια με πατάτα και panisse, συνοδεία ρικότας με μέλι, τυριού stracchino και πίκλας. Όλα μαζί στα 13€ για δύο άτομα. Αφράτα και γευστικότατα αποτέλεσαν την ιδανική αρχική του γεύματός μας. To αραντσίνο “ossobuco Milanese” με scarmoza affumicata λαο γκρεμολάτα (12€) είναι αδιαμφισβήτητα ο βασιλιάς των ορεκτικών της Osteria Mamma όπως μαρτυρούν και τα αμέτρητα ταγκαρίσματα στα social media. Υπερβολικά τραγανό και πεντανόστιμο πέρασε πάνω από τον πήχη των υψηλών προσδοκιών μας.

Η γεμιστή bresaola με ρικότα, κουκουνάρι και ρόκα (14€) ήταν μια δροσερή έκπληξη πριν περάσουμε στα ζυμαρικά τα οποία ήταν εξαίσια αμφότερα. Αρχικά τα tortelli με μανιτάρια πορτσίνι (21€), αγκινάρα της Ιερουσαλήμ, φρέσκια τρούφα και καφές ήταν ολόσωστα μαγειρεμένα, ενώ και η Papardella ripiena “carbonara” (16€) με guanciale κι αλμυρή crème anglaise ήταν εξίσου νόστιμη.

Συνεχίσαμε με τη μοσχαρίσια saltimbocca (24€) με φασκόμηλο, speck και σάλτσα alla romana σε μια από τις πιο αγαπημένες ιταλιάνικες κρεατοσυνταγές που μπορείς να δοκιμάσεις. Το γευστικό αποτέλεσμα μας αποζημίωσε και με το παραπάνω για την επιλογή μας καθώς ήταν απόλυτα ισορροπημένο αναγκάζοντάς μας να ανακηρύξουμε το συγκεκριμένο πιάτο ως τον πρωταθλητή της γευστικής μας δοκιμής. Για να δέσει το γλυκό στο τέλος δεν γινόταν να αρνηθούμε το ερωτικό σχεδόν κάλεσμα της panacotta με αλατισμένη καραμέλα και καραμελωμένο ποπ κορν που ήταν όσο κολασμένη φαντάζεσαι.

Για ένα πλήρες γεύμα συνοδεία κρασιού υπολόγισε περί τα 35€ το άτομο.

 

 

Osteria Mamma

Σαλαμίνος 64, Κεραμεικός, τηλ.: 693 660 7794

Facebook

Instagram

 

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v