Ζωμός οστών (bone broth): Ένας θησαυρός υγείας και γεύσης

Θρεπτικός, νόστιμος και αρκετά δημοφιλής τα τελευταία χρόνια, ο ζωμός οστών διεκδικεί μια θέση στα βάζα και στο στομάχι σου.

Ζωμός οστών (bone broth): Ένας θησαυρός υγείας και γεύσης

Πλούσιος σε θρεπτικά συστατικά, ο ζωμός οστών έχει κερδίσει τις τελευταίες δεκαετίες μεγάλη δημοτικότητα στον κόσμο της υγιεινής διατροφής. Ο λόγος; Πέρα από την πλούσια γεύση του, ο ζωμός αυτός βρίθει θρεπτικών συστατικών που ωφελούν σημαντικά το σώμα μας, σε διάφορες λειτουργίες του.

Τι είναι όμως;

Ο ζωμός οστών παράγεται με το σιγοβράσιμο οστών ζώων, συνήθως κοτόπουλου ή βοδινού, συνοδεία λαχανικών για έξτρα γεύση. Κατά τη διάρκεια αυτής της διαδικασίας, εκχυλίζονται στο νερό πολύτιμα θρεπτικά συστατικά από τα οστά, όπως κολλαγόνο, γλυκίνη, προλίνη, ασβέστιο, μαγνήσιο και άλλα μέταλλα.

Ποια είναι τα οφέλη του;

Η κατανάλωση ζωμού οστών έχει μια σειρά από οφέλη για την υγεία. Πιο συγκεκριμένα:

Αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες: Η γλυκίνη στον ζωμό οστών μπορεί να έχει αντιφλεγμονώδεις και αντιοξειδωτικές ιδιότητες.

Διαχείριση βάρους: Ο ζωμός οστών είναι χαμηλός σε θερμίδες και μπορεί να σε βοηθήσει να νιώσεις πιο χορτάτος λόγω της περιεκτικότητάς του σε ζελατίνη, η οποία προάγει το αίσθημα του κορεσμού.

Υγεία των αρθρώσεων: Η γλυκοζαμίνη και η χονδροϊτίνη, που βρίσκονται στον ζωμό, μπορεί να βοηθήσουν στη βελτίωση της υγείας των αρθρώσεων και στη μείωση των συμπτωμάτων της οστεοαρθρίτιδας.

Υγεία των οστών: Ο ζωμός οστών περιέχει θρεπτικά συστατικά σημαντικά για την υγεία των οστών, όπως το ασβέστιο.

Ύπνος και εγκεφαλική λειτουργία: Η γλυκίνη, την οποία περιέχει, έχει αποδειχθεί ότι βελτιώνει την ποιότητα του ύπνου.

Πώς θα τον εντάξεις στη διατροφή σου;

Απόλαυσέ τον ζεστό ως σούπα για ένα θρεπτικό γεύμα που ταιριάζει τέλεια στις κρύες νύχτες που έρχονται, ή χρησιμοποίησέ τον ως βάση για να δημιουργήσεις νόστιμες σάλτσες και σούπες.

Μπορείς επίσης να τον προσθέσεις σε ρύζι, ζυμαρικά ή άλλα φαγητά για επιπλέον γεύση και θρεπτικά συστατικά.

Πώς τον φτιάχνεις;

Υλικά: 1,5 κιλά κόκκαλα βοδινού από τον χασάπη

2 σέλινα, κομμένα σε κομμάτια 5 εκ.

1 μεγάλο κρεμμύδι, κομμένο σε 8 κομμάτια

1 μεσαίο πράσο, καθαρισμένο και κομμένο σε κομμάτια 5 εκ.

1 σκόρδο, κομμένο στη μέση

12 φλιτζάνια νερό, ή όσο χρειάζεται

2 φύλλα δάφνης, ή περισσότερα κατά βούληση

1 κουταλιά της σούπας ξύδι μηλίτη

1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι

1 κουταλάκι του γλυκού μαύρο πιπέρι

Εκτέλεση: Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 230 βαθμούς Κελσίου. Στρώνουμε ένα ταψί με αλουμινόχαρτο. Τοποθετούμε τα οστά βοδινού στο προετοιμασμένο ταψί. Ψήνουμε τα οστά στον προθερμασμένο φούρνο για 40 λεπτά, γυρνώντας τα στα 20 λεπτά.

Τοποθετούμε προσεκτικά τα οστά σε μια μεγάλη κατσαρόλα και προσθέτουμε τα υγρά που έχουν μαζευτεί στο ταψί. Προσθέτουμε το σέλινο, το κρεμμύδι, το πράσο και το σκόρδο στην κατσαρόλα, στη συνέχεια προσθέτουμε αρκετό νερό για να καλύψει τα οστά.

Ανακατεύουμε τα φύλλα δάφνης, το ξύδι, το αλάτι και το πιπέρι. Φέρνουμε το ζωμό σε βρασμό σε μέτρια προς δυνατή φωτιά.

Χαμηλώνουμε τη φωτιά σε πολύ χαμηλή και σκεπάζουμε, αφήνοντας ένα μικρό άνοιγμα στο καπάκι.

Σιγοβράζουμε για 12 ώρες, αφαιρώντας κατά διαστήματα τον αφρό και τα υπολείμματα που ανεβαίνουν στην επιφάνεια. Προσθέτουμε επιπλέον νερό όποτε τα οστά και τα λαχανικά δεν καλύπτονται πλήρως. Αφαιρούμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και αφήνουμε τον ζωμό να κρυώσει σε θερμοκρασία δωματίου.

Σουρώνουμε τον ζωμό με ένα ψιλό σουρωτήρι σε μια καθαρή κατσαρόλα. Πετάμε τα οστά και τα λαχανικά.

Μπορούμε να αποθηκεύσουμε τον ζωμό σε ένα αεροστεγές δοχείο στο ψυγείο για έως και 5 ημέρες ή στην κατάψυξη για έως και 3 μήνες.

Αντί για κατσαρόλα, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε μια χύτρα ταχύτητας για γρηγορότερο μαγείρεμα.

Με πληροφορίες από Healthline και allrecipes.com

 

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v