Υπέροχες συνταγές για σούπες της μαμάς (αλλά και νεότερες συνταγές)

Θέλεις να μαγειρέψεις σαν τη μαμά; Εδώ θα βρεις παραδοσιακές συνταγές για σούπες που θα σε ταξιδέψουν στην παιδική σου ηλικία.

Υπέροχες συνταγές για σούπες της μαμάς (αλλά και νεότερες συνταγές)

Αναζητάς μια ζεστή αγκαλιά σε μια κρύα μέρα; Οι σούπες είναι η τέλεια λύση. Απόλαυσε μια ποικιλία από γεύσεις και αρώματα τρεις αγαπημένες συνταγές για μαμαδίσια σούπα - κλασική και πιο μοντέρνα. 

Κοτόσουπα αυγολέμονο

Υλικά (6-8 μερίδες): 1 κοτόπουλο γύρω στα 1.700 γρ., 1 καρότο, 1 κρεμμύδι, 1 κλωνάρι σέλερι, αλάτι, φρεσκοτριμένο πιπέρι, 1 φλ. ζυμαρικά μικρά, 1 κ.γ κορν φλάουρ, 2 αυγά, 2 λεμόνια

Εκτέλεση: Πρώτα βάζουμε το κοτόπουλο σε μία μεγάλη βαθιά κατσαρόλα και προσθέτουμε τα λαχανικά.

Σκεπάζουμε με περίπου 3 λίτρα νερό, για να το καλύπτει τελείως και αφήνουμε να πάρει βράση.

Ξαφρίζουμε στα πρώτα λεπτά του βρασμού όποτε σχηματίζεται αφρός στην επιφάνεια, αφαιρώντας τον με μία κουτάλα.

Χαμηλώνουμε τη φωτιά σκεπάζουμε την κατσαρόλα και σιγοβράζουμε μέχρι να μαλακώσει  για περίπου 1 ώρα και 15 λεπτά.

Αφαιρούμε το κοτόπουλο, το βάζουμε σε μία πιατέλα, όπου και το διατηρούμε ζεστό και σκεπασμένο.

Σουρώνουμε τον ζωμό και αφαιρούμε τα λαχανικά.

Βάζουμε ξανά το ζωμό στην κατσαρόλα και προσθέτουμε το ζυμαρικό ή το ρύζι.

Βράζουμε για λίγα λεπτά μέχρι να μαγειρευτεί.

Προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι.

Τραβάμε την κατσαρόλα από την φωτιά για να κοπεί ο βρασμός και περιμένουμε λίγα λεπτά.

Για το αυγολέμονο:

Διαλύουμε το κορν φλάουρ στον χυμό λεμόνι.

Σε ένα μπόλ χτυπάμε τα αυγά με το σύρμα και λίγο λίγο ρίχνουμε-συνεχίζοντας το χτύπημα- το λεμόνι.

Παίρνουμε λίγο ζωμό, από την κατσαρόλα και αραιώνουμε, για να εξισορροπήσουμε τη θερμοκρασία των αυγών, πάντα χτυπώντας το μίγμα με σύρμα.

Περιχύνουμε τη κοτόσουπα με το αυγολέμονο ανακινώντας τα υλικά.

Αφήνουμε την κατσαρόλα στο μάτι της κουζίνας σε πολύ χαμηλή φωτιά (στο 1) για μερικά λεπτά μέχρι να πυκνώσει ελαφρά, πάντα ανακατεύοντας την τακτικά.

Σερβίρουμε σε ζεστά μπολ, και ψιλοκόβουμε σε κάθε μπολ λίγο κοτόπουλο.

Συνταγή από εδώ 

Κολοκυθόσουπα με πιπερόριζα και κανέλα

Υλικά (8 μερίδες): 1.500 γρ. (καθαρό βάρος) κολοκύθα, καθαρισμένη και κομμένη σε κύβους των3-4εκ., 200 γρ. ξερό κρεμμύδι, σε ψιλά καρέ, 1/2 σκελίδα σκόρδου, ψιλοκομμένη, 1 1⁄2 κ.σ. φρέσκια πιπερόριζα (τζίντζερ), τριμμένη, 2 μέτρια ξυλάκια κανέλας, 1 1⁄2 λίτρο σπιτικός ζωμός κότας, 100 ml ελαιόλαδο, 50 γρ. βούτυρο αγελάδας, αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι, 100 γρ. κολοκυθόσπορους (βρίσκουμε στα μπαχαράδικα), καλά καβουρδισμένους σε αντικολλητικό τηγάνι για 1-2 λεπτά, χωρίς λιπαρή ουσία (για το σερβίρισμα, προαιρετικά)

Εκτέλεση: Σε μια φαρδιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε το λάδι σε μέ- τρια φωτιά και σοτάρουμε το κρεμμύδι με το σκόρδο, το τζίντζερ και την κανέλα, για περίπου 3-4 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν ελαφρώς.

Προσθέτουμε την κολοκύθα, αλατοπίπερο και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για άλλα 1-2 λεπτά, ανακατεύοντας με ξύλινη κουτάλα, μέχρι να λαδωθεί καλά και να ροδίσει.

Ρίχνουμε τον ζωμό, σκεπάζουμε την κατσαρόλα και χαμηλώνουμε τη φωτιά. Σιγομαγειρεύουμε για περίπου 30 λεπτά, μέχρι να μαλακώσει καλά η κολοκύθα.

Αφαιρούμε την κανέλα και αδειάζουμε τη σούπα (σε δόσεις) στον κάδο του πολυκόφτη που διαθέτουμε. Πολτοποιούμε, μέχρι να σχηματιστεί μια λεία και βελούδινη σούπα. Αν η υφή της είναι πιο πηχτή από όσο μας αρέσει, προσθέτουμε λίγο ζεστό ζωμό ακόμα (ή λίγο νερό).

Ρίχνουμε το βούτυρο και συνεχίζουμε το χτύπημα μέχρι να αναμειχθεί.

Μοιράζουμε τη σούπα στα πιάτα, σκορπίζουμε, αν θέλουμε, τους κολοκυθόσπορους και σερβίρουμε.

Συνταγή από εδώ 

Πατατόσουπα με κάστανα και κρουτόν

Υλικά (6 μερίδες):

Για τα κρουτόν: 6 φέτες ψωμί για τοστ, 3 κ.σ. ελαιόλαδο, 2 σκ. σκόρδο, 1 κ.γ. πάπρικα, γλυκιά, αλάτι, πιπέρι

Για τη σούπα: 1 κιλό πατάτες, 200 γρ. κάστανα, βρασμένα, 1 κρεμμύδι, 1 πράσο, 80 γρ. βούτυρο, 1 κ.σ. ελαιόλαδο, 2 σκ. σκόρδο, 70 γρ. λευκό κρασί, 1 κύβο κότας, 1,5-1,7 λίτρα νερό, χυμό λεμονιού, από ½ λεμόνι, 150 γρ. κρέμα γάλακτος 35%, αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση: Κόβουμε το κρεμμύδι και το πράσο σε μεγάλα κομμάτια, και τα ρίχνουμε σε μια κατσαρόλα.

Προσθέτουμε 30 γρ. βούτυρο, το ελαιόλαδο και το σκόρδο, τοποθετούμε την κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά, και σοτάρουμε τα κρεμμύδια και το πράσο για 5-6 λεπτά μέχρι να καραμελώσουν.

Σβήνουμε με το κρασί και αφήνουμε να εξατμιστεί τελείως το αλκοόλ του.

Καθαρίζουμε τις πατάτες, τις κόβουμε σε κύβους και τις ρίχνουμε στην κατσαρόλα.

Προσθέτουμε το αλάτι, το πιπέρι, τον κύβο και το 1,5 λίτρο νερό, και βράζουμε για 10 λεπτά. (Αν χρειαστεί, συμπληρώνουμε με επιπλέον νερό.)

Ρίχνουμε τα κάστανα και βράζουμε για ακόμα 10-15 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν οι πατάτες.

Αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά, προσθέτουμε τον χυμό λεμονιού, το υπόλοιπο βούτυρο και την κρέμα γάλακτος, και χτυπάμε με το ραβδομπλέντερ μέχρι να αποκτήσει μια βελούδινη υφή η σούπα.

Μοιράζουμε τη σούπα σε πιάτα, προσθέτουμε τα κρουτόν, και σερβίρουμε με ελαιόλαδο, πιπέρι και φύλλα θυμαριού.

Συνταγή από εδώ 

 

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v