5 υπέροχες συνταγές για χειμωνιάτικες σούπες
Ο χειμώνας είναι η ιδανική περίοδος για να απολαύσεις ζεστές και θρεπτικές σούπες. Δες πέντε χουχουλιαστές συνταγές για να ετοιμάσεις.
Ο χειμώνας είναι η ιδανική περίοδος για να απολαύσεις ζεστές και θρεπτικές σούπες. Δες πέντε χουχουλιαστές συνταγές για να ετοιμάσεις.
Κάθε κουταλιά μια αγκαλιά ζεστασιάς! Από κλασικές συνταγές που μας θυμίζουν παιδικές αναμνήσεις μέχρι πιο μοντέρνες προτάσεις που θα εντυπωσιάσουν τους καλεσμένους σου, αλλά και εσένα, δες παρακάτω πέντε αγαπημένες συνταγές για χειμωνιάτικες σούπες.
Κλασική κοτόσουπα με λαχανικά
Υλικά: 500 γρ. κοτόπουλο (στήθος ή μπούτι), 2 καρότα, 1 κρεμμύδι, 1 πατάτα, 1 σέλινο, 100 γρ. ρύζι, 2 λίτρα νερό, αλάτι, πιπέρι, χυμός από 1 λεμόνι.
Εκτέλεση:
Σε μια κατσαρόλα βράζουμε το κοτόπουλο μαζί με τα λαχανικά (κομμένα σε μεγάλα κομμάτια) και το νερό. Αφαιρούμε τον αφρό που σχηματίζεται στην επιφάνεια και προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι. Όταν το κοτόπουλο μαλακώσει, το βγάζουμε, το κόβουμε σε κομμάτια και το ξαναβάζουμε στη σούπα. Προσθέτουμε το ρύζι και βράζουμε για 10-15 λεπτά. Στο τέλος, ρίχνουμε τον χυμό λεμονιού και ανακατεύουμε καλά.
Βελουτέ σούπα κολοκύθας
Υλικά: 1 κιλό κολοκύθα (καθαρισμένη και κομμένη), 2 καρότα, 1 κρεμμύδι, 1 πατάτα, 700 ml ζωμός λαχανικών, 200 ml κρέμα γάλακτος, 2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο, αλάτι, πιπέρι.
Εκτέλεση:
Σε μια κατσαρόλα σοτάρουμε το κρεμμύδι και τα καρότα στο ελαιόλαδο. Προσθέτουμε την κολοκύθα, την πατάτα και τον ζωμό. Βράζουμε μέχρι να μαλακώσουν τα λαχανικά. Μετά, χρησιμοποιούμε ένα μπλέντερ χειρός για να πολτοποιήσουμε τη σούπα. Προσθέτουμε την κρέμα γάλακτος, αλάτι και πιπέρι, ανακατεύουμε καλά και σερβίρουμε ζεστή.
Σούπα φακής
Υλικά: 250 γρ. φακές, 1 καρότο, 1 κρεμμύδι, 2 σκελίδες σκόρδο, 1 ντομάτα, 50 ml ελαιόλαδο, 1 κουτ. γλυκού πάπρικα, αλάτι, πιπέρι, 1 φύλλο δάφνης.
Εκτέλεση:
Βράζουμε τις φακές για 10 λεπτά και πετάμε το πρώτο νερό. Στην ίδια κατσαρόλα, σοτάρουμε το κρεμμύδι, το καρότο και το σκόρδο. Προσθέτουμε τη ντομάτα ψιλοκομμένη, τις φακές, τη δάφνη και τα υπόλοιπα μπαχαρικά. Συμπληρώνουμε με νερό και βράζουμε για περίπου 30 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν οι φακές. Στο τέλος, ρίχνουμε το ελαιόλαδο και σερβίρουμε.
Κρεατόσουπα με λαχανικά
Υλικά: 500 γρ. μοσχάρι (σε κομμάτια), 2 καρότα, 2 πατάτες, 1 κρεμμύδι, 1 σέλινο, 2 λίτρα νερό, αλάτι, πιπέρι, χυμός από 1 λεμόνι.
Εκτέλεση:
Σε μια κατσαρόλα βράζουμε το μοσχάρι μαζί με τα λαχανικά και το νερό. Αφαιρούμε τον αφρό και αφήνουμε να σιγοβράσει μέχρι να μαλακώσει το κρέας. Βγάζουμε τα λαχανικά και τα κόβουμε σε μικρά κομμάτια. Τα ξαναβάζουμε στη σούπα μαζί με το λεμόνι, το αλάτι και το πιπέρι. Ανακατεύουμε καλά και σερβίρουμε.
Μανιταρόσουπα
Υλικά: 500 γρ. μανιτάρια (λευκά ή πορτομπέλο), 1 κρεμμύδι, 1 πατάτα, 700 ml ζωμός λαχανικών, 200 ml κρέμα γάλακτος, 2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο, αλάτι, πιπέρι, 1 κουτ. γλυκού θυμάρι.
Εκτέλεση:
Σοτάρουμε τα μανιτάρια και το κρεμμύδι στο ελαιόλαδο. Προσθέτουμε την πατάτα και τον ζωμό και βράζουμε μέχρι να μαλακώσουν. Με ένα μπλέντερ χειρός πολτοποιούμε τη σούπα και προσθέτουμε την κρέμα γάλακτος, το αλάτι, το πιπέρι και το θυμάρι. Ανακατεύουμε καλά και σερβίρουμε ζεστή.