Καροτόσουπα
Υλικά: 2 πράσα, 2 κ.σ. ελαιόλαδο, 2 κρεμμύδια ξερά, 6 μεγάλα καρότα, 1 σκ. σκόρδο, 1 κ.σ. κρυσταλλική ζάχαρη, 100 γρ. λευκό κρασί, χυμό από 1 λεμόνι, ½ κ.γ. κόλιανδρο, ½ κ.γ. κύμινο, 1 πρέζα μοσχοκάρυδο, 1 κ.σ. κοφτή κουρκουμά, 2 λίτρα βραστό νερό, 2 κύβους ζωμό λαχανικών, 100 γρ. κρέμα γάλακτος, χυμό από ένα λάιμ, αλάτι, πιπέρι
Εκτέλεση: Σε μία κατσαρόλα προσθέτουμε το ελαιόλαδο, τα πράσα χοντροκομμένα, τα κρεμμύδια χοντροκομμένα και σοτάρουμε. Ρίχνουμε τα καρότα κομμένα σε μεγάλα κομμάτια, το σκόρδο ψιλοκομμένο, την κρυσταλλική ζάχαρη και σοτάρουμε για 7-8 λεπτά για να καραμελώσουν. Σβήνουμε με λευκό κρασί και χυμό απο ένα λεμόνι. Προσθέτουμε τον κόλιανδρο, το κύμινο, το μοσχοκάρυδο, τον κουρκουμά, 1 1/2 λίτρο νερό και τους κύβους λαχανικών. Όταν πάρει βράση χαμηλώνουμε τη φωτιά και το αφήνουμε να σιγοβράσει για 30 λεπτά. Αφαιρούμε τη σούπα από τη φωτιά και χτυπάμε με ένα μπλέντερ χειρός για να πολτοποιηθεί. Προσθέτουμε την κρέμα γάλακτος, το υπόλοιπο βραστό νερό, τον χυμό από ένα λάιμ, αλάτι, πιπέρι και συνεχίζουμε να χτυπάμε. Σερβίρουμε με φέτες λάιμ, φρέσκο κόλιανδρο, ελαιόλαδο και ελιόψωμο.
Συνταγή από εδώ.
Κρύα σαλάτα με ζυμαρικά
Υλικά: 500 γρ. πένες, αλάτι, 300 γρ. τυρί κρέμα, 2 κ.σ. μουστάρδα, 1 κ.σ. μέλι, πιπέρι, 1-2 κ.σ. ελαιόλαδο, 1 πράσινη πιπεριά, 1 κόκκινη πιπεριά, ½ αγγούρι, 2 φρ. κρεμμύδια, 100 γρ. καλαμπόκι, 200 γρ. τσένταρ τριμμένο, 100 γρ. λιαστές ντομάτες, χυμό από 2 lime, 2 κ.σ. δυόσμο
Εκτέλεση: Σε μία κατσαρόλα με νερό που βράζει προσθέτουμε αλάτι και τις πένες. Βράζουμε για 8 λεπτά. Σε ένα μεγάλο μπολ προσθέτουμε το τυρί κρέμα, τη μουστάρδα, το μέλι, πιπέρι, αλάτι το ελαιόλαδο και ανακατεύουμε με ένα κουτάλι. Προσθέτουμε ½ κουτάλα με νερό από τα ζυμαρικά και ανακατεύουμε μέχρι να δέσει η σάλτσα. Προσθέτουμε την πράσινη πιπεριά ψιλοκομμένη, την κόκκινη πιπεριά σε μικρά κυβάκια, το αγγούρι σε κυβάκια και το πράσινο μέρος από τα φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένο. Βάζουμε το καλαμπόκι, το τσένταρ, τις λιαστές ντομάτες ψιλοκομμένες και τον χυμό από τα lime. Σουρώνουμε τις πένες και τις βρέχουμε με κρύο νερό για να κρυώσουν και να σταματήσει ο βρασμός τους. Προσθέτουμε στο μπολ με τη σάλτσα τον δυόσμο, τις πένες και ανακατεύουμε καλά. Βάζουμε τον δυόσμο, το ελαιόλαδο και σερβίρουμε.
Συνταγή από εδώ.
Ελληνικά scrambled eggs
Υλικά: 50 γρ. χωριάτικο λουκάνικο, 2 κλωνάρια δεντρολίβανο, 2 κλωνάρια θυμάρι, 6 αυγά, αλάτι, πιπέρι, 130 γρ. κρέμα γάλακτος, 100 γρ. τυρί φέτα
Για το σερβίρισμα: 4 πίτες, 1 κ.σ. ελαιόλαδο, 1 κ.σ. φρέσκια ρίγανη, πιπέρι
Εκτέλεση: Βάζουμε ένα τηγάνι στη φωτιά να κάψει. Κόβουμε το χωριάτικο λουκάνικο σε μικρά κομμάτια και το μεταφέρουμε στο τηγάνι. Προσθέτουμε το δεντρολίβανο, το θυμάρι και σοτάρουμε μέχρι να πάρει ωραίο χρώμα το λουκάνικο. Σε ένα μπολ προσθέτουμε τα αυγά, αλάτι, πιπέρι και ανακατεύουμε απαλά. Όταν τα λουκάνικα πάρουν ένα ωραίο χρώμα, τα αφαιρούμε από τη φωτιά και τα μεταφέρουμε σε ένα μπολ. Καθαρίζουμε πολύ καλά το τηγάνι και το μεταφέρουμε πάλι στη φωτιά. Προσθέτουμε την κρέμα γάλακτος και μόλις αφρίσει προσθέτουμε τα αυγά. Χαμηλώνουμε σε μέτρια φωτιά, ανακατεύουμε σιγά-σιγά και στο σημείο που τα αυγά φαίνονται έχουν ψηθεί αλλά δεν έχουν χάσει όλη την υγρασία τους, τα αφαιρούμε από τη φωτιά. Μεταφέρουμε τα αυγά σε μία πιατέλα, προσθέτουμε τα λουκάνικα, τρίβουμε τυρί φέτα, προσθέτουμε τις κομμένες πίτες, ελαιόλαδο, φρέσκο πιπέρι, φρέσκια ρίγανη και σερβίρουμε.
Ιταλική μακαρονάδα aglio olio e peperoncino
Υλικά: 500 γραμ. σπαγγέτι, 4 κ.σ ελαιόλαδο, 4 σκ. σκόρδο, 1-2 καυτερές πιπεριές τσίλι, αλάτι, λίγο μαϊντανό ψιλοκομμένο προαιρετικά
Εκτέλεση: Ξεκινάμε βράζοντας πρώτα τα ζυμαρικά σε μεγάλη κατσαρόλα με αλατισμένο νερό που βράζει μέχρι να γίνουν al dente. Σε μεγάλο βαθύ τηγάνι, ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε το σκόρδο μαζί με την ψιλοκομμένη πιπερίτσα για 1-2′, χωρίς να πάρουν χρώμα. Με τσιμπίδα παίρνουμε τα μακαρόνια καθώς στάζουν από την κατσαρόλα και τα ρίχνουμε μέσα στο λάδι με την πιπερίτσα. Ανακατεύουμε πολύ καλά. Προσθέτουμε προαιρετικά ψιλοκομμένο μαϊντανό και σερβίρουμε αμέσως.
Συνταγή από εδώ.
Σαλάτα σπανάκι με κοτόπουλο και ρόδι
Υλικά: 350 γραμ. baby σπανάκι (1συσκευασία), 1 φλ. ρόδι καθαρισμένο, 1 ½ φλ. μαγειρεμένο κοτόπουλο (βραστό η ψητό) κομμένο σε μικρές μπουκιές, 1 κ.σ σουμάκ, 1 κ.σ σπόρους chia, 1 κ.σ λιναρόσπορο αλεσμένο, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Εκτέλεση: Βάζουμε σε ένα μεγάλο μπολ, το σπανάκι, το μαγειρεμένο κοτόπουλο, το ρόδι, τους σπόρους και το φρεσκοτριμμένο πιπέρι. Περιχύνουμε με βινεγκρέτ πορτοκάλι (δείτε πώς θα τη φτιάξετε εδώ), ανακατεύουμε και σερβίρουμε αμέσως.
Συνταγή από εδώ.
Πρασοτηγανιά με χειμωνιάτικα λαχανικά, μήλο και κεφαλοτύρι
Υλικά: 350 γραμ. χοιρινό από μπούτι κομμένο σε μικρές μπουκιές, 5 κ.σ. ελαιόλαδο, 1 κ.σ. μίγμα μπαχαρικών, 1 μικρό ξερό κρεμμύδι κομμένο σε φέτες, 2 πράσα (προαιρετικά ζεματισμένα) σε φέτες, 2 φλ. χοντροτριμμένο λάχανο, 1 μήλο με την φλούδα του κομμένο σε μικρά καρέ, 1/4 φλ. κονιάκ, αλάτι, 150 γραμ. κεφαλοτύρι κομμένο σε μικρά καρέ
Εκτέλεση: Ζεσταίνουμε πρώτα το ελαιόλαδο σε βαθύ τηγάνι σε μέτρια προς δυνατή φωτιά. Βάζουμε το χοιρινό στο τηγάνι και το ροδίζουμε για 10 λεπτά γυρνώντας το τακτικά.
Προσθέτουμε το κρεμμύδι κομμένο σε φέτες και το πράσο. Τα σοτάρουμε για 5 λεπτά. Προσθέτουμε το λάχανο και το μήλο, σοτάρουμε για 5 λεπτά, πασπαλίζουμε με το μίγμα μπαχαρικών και σβήνουμε με το κονιάκ. Αφήνουμε την τηγανιά με πράσο να πιει όλα τα υγρά της. Αλατίζουμε. Τέλος αποσύρουμε από τη φωτιά προσθέτουμε το κεφαλοτύρι κι αφήνουμε να κρυώσει καλά.
Συνταγή από εδώ.