5 συνταγές για φοβερές τάρτες
Οι αλμυρές τάρτες είναι ένα από τα καλύτερα πράγματα επάνω σε κυριακάτικα και μη τραπέζια. Και αν δεν μας πιστεύεις, έχουμε τις συνταγές για να το αποδείξουμε.
Οι αλμυρές τάρτες είναι ένα από τα καλύτερα πράγματα επάνω σε κυριακάτικα και μη τραπέζια. Και αν δεν μας πιστεύεις, έχουμε τις συνταγές για να το αποδείξουμε.
Κι αν μοιάζουν μπελαλίδικες, μην τις φοβάσαι. Με τις συνταγές που σου βρήκαμε, οι τάρτες σου θα καταπλήξουν τα πλήθη, χωρίς να σε κλείσουν με τις ώρες στην κουζίνα.
Τάρτα με πράσα και μανιτάρια
Υλικά:
Για τη ζύμη: 300 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις, 1 κ.γλ. αλάτι, 180 γρ. βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου κομμένο σε κυβάκια (και επιπλέον για την ταρτιέρα), 40 γρ. γιαούρτι χωρίς ζάχαρη
Για τη γέμιση: 10 γρ. βούτυρο, 1 λευκό κρεμμύδι κομμένο σε λεπτές φέτες, 2 πράσα κομμένα σε λεπτές φέτες, 250 γρ. λευκά μανιτάρια κομμένα σε φέτες, 1 σκελίδα σκόρδο τριμμένη, 3-4 κλωνάρια θυμάρι ή ½ κ.γλ. ξερό θυμάρι, 200 γρ. τυρί που λιώνει τριμμένο, 150 ml κρέμα της επιλογής μας, ελαιόλαδο, αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Εκτέλεση:
Σε μεγάλο μπολ βάζουμε το βούτυρο, το αλεύρι και το αλάτι. Ζυμώνουμε με τα δάχτυλα μέχρι να σχηματιστεί τριφτή ζύμη. Προσθέτουμε το φυτικό γιαούρτι και ζυμώνουμε μέχρι να έχουμε μια λεία ζύμη.
Απλώνουμε ½ κ.γλ. βούτυρο σε μια ταρτιέρα, εφαρμόζουμε τη ζύμη με τα χέρια μας στη βάση και τα τοιχώματα της και την τρυπάμε σε όλη την επιφάνεια με πιρούνι. Ψήνουμε τη ζύμη σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C στον αέρα για 8-10 λεπτά. Την βγάζουμε
Παράλληλα σε τηγάνι ζεσταίνουμε το Βιτάμ κλασικό και 2 κ.σ. ελαιόλαδο και σοτάρουμε τα κρεμμύδια, τα πράσα για 5-6 λεπτά σε μέτρια φωτιά, μέχρι να μαλακώσουν και να γυαλίσουν. Προσθέτουμε τα μανιτάρια και σοτάρουμε για 6-8 λεπτά μέχρι να χάσουν τα πολλά υγρά τους και να πάρουν χρώμα. Όσο σοτάρουμε αλατοπιπερώνουμε. Προσθέτουμε το σκόρδο και τα φυλλαράκια θυμαριού, σοτάρουμε για ακόμη 1-2 λεπτά, αποσύρουμε από τη φωτιά και αφήνουμε να κρυώσουν για 5 λεπτά. Προσθέτουμε τα τυριά και την φυτική κρέμα και ανακατεύουμε καλά να καλυφθούν ομοιόμορφα.
Απλώνουμε τη γέμιση στην προψημένη βάση της τάρτας και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C στον αέρα για 40-50 λεπτά, μέχρι να πάρει χρώμα. Την αφήνουμε να κρυώσει σε θερμοκρασία δωματίου ή σερβίρουμε ζεστή.
Η συνταγή είναι της Madame Ginger
Τάρτα με τυριά και μπέικον
Υλικά:
Για τη ζύμη: 200 γρ. αλεύρι γ.ό.χ., 100 γρ. γραβιέρα τριμμένη, 80 γρ. βούτυρο παγωμένο, 5 κ.σ. νερό παγωμένο, 1 κρόκο, για άλειμμα
Για τη γέμιση: 1 κρεμμύδι, 1 κ.σ. βούτυρο, 1 κ.σ. καστανή ζάχαρη, 2 κ.σ. δυόσμο ψιλοκομμένο, θυμάρι φρέσκο, 150 γρ. μπέικον, 2 αυγά, 250 ml κρέμα γάλακτος 35%, 100 γρ. κατίκι, 150 γρ. γραβιέρα τριμμένη, 50 γρ. κατσικίσιο τυρί, 6 ντοματίνια, αλάτι, πιπέρι, 1 κ.γ. πάπρικα γλυκιά
Εκτέλεση:
Για τη ζύμη: Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 160 βαθμούς. Βάζουμε το αλεύρι, τη γραβιέρα και το παγωμένο βούτυρο σε ένα μίξερ. Χτυπάμε με το σύρμα μέχρι το βούτυρο να διαλυθεί τελείως (περίπου 2-3 λεπτά). Πρέπει το αλεύρι να αλλάξει χρώμα, να γίνει κιτρινωπό και να μοιάζει με ψίχουλα. Προσθέτουμε σιγά σιγά το παγωμένο νερό μέχρι η ζύμη να δέσει και να γίνει αρκετά μαλακή για να τη δουλέψουμε.
Τυλίγουμε τη ζύμη με μεμβράνη και τη βάζουμε στο ψυγείο να ξεκουραστεί για τουλάχιστον 1 ώρα.
Αλευροβουτυρώνουμε μία ταρτιέρα 28 εκ. στρογγυλή και αφήνουμε στην άκρη. Παίρνουμε 2 μεγάλες λαδόκολλες και βάζουμε το ζυμάρι ανάμεσα τους εφόσον έχουμε αλευρώσει καλά και το ζυμάρι και τις λαδόκολλες. Με τον πλάστη ανοίγουμε σιγά σιγά το φύλλο ανάμεσα από τις λαδόκολλες . Εάν το φύλλο ανοίγει δύσκολα, αφήνουμε για 5 λεπτά σε θερμοκρασία περιβάλλοντος, ώστε το ζυμάρι να μαλακώσει. Μόλις ανοίξει λίγο το ζυμάρι, σηκώνουμε τις λαδόκολλες και προσθέτουμε λίγο ακόμα αλεύρι για να το βοηθήσουμε να ανοίξει πιο εύκολα. Εάν κατά τη διαδικασία χρειαστεί επιπλέον αλεύρι, ξαναρίχνουμε. Ανοίγουμε καλά, μέχρι το φύλλο μας να γίνει λεπτό σαν δέκα φύλλα χαρτί ενωμένα. Με τη βοήθεια του πλάστη μεταφέρουμε τη ζύμη στην ταρτιέρα.
Πατάμε απαλά με τα χέρια μας τη ζύμη έτσι ώστε να κολλήσει καλά στα τοιχώματα της ταρτιέρας.
Με ένα πιρούνι κάνουμε τρύπες στον πάτο της τάρτας. Απλώνουμε πάνω στη ζύμη 2 μεγάλα κομμάτια μεμβράνης σταυρωτά και προσθέτουμε βάρος (όσπρια). Σκεπάζουμε και το βάρος γυρίζοντας τη μεμβράνη. Ψήνουμε την τάρτα μαζί με το βάρος σε προθερμασμένο φούρνο στους 160 βαθμούς για μισή ώρα.
Αφαιρούμε τη ζύμη από το φούρνο και ανεβάζουμε τη θερμοκρασία στους 180 βαθμούς ενώ βγάζουμε το βάρος και αλείφουμε με ένα πινέλο με τον κρόκο αραιωμένο με νερό. Συνεχίζουμε το ψήσιμο για 5 λεπτά μέχρι να πάρει ένα ωραίο χρυσαφί χρώμα.
Για τη γέμιση: Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς. Κόβουμε το κρεμμύδι σε λωρίδες. Σε ένα τηγάνι σε μέτρια φωτιά ρίχνουμε 1 κ.σ. βούτυρο. Στη συνέχεια ρίχνουμε μέσα τα κρεμμύδια και τα σοτάρουμε μέχρι να μαλακώσουν. Προσθέτουμε 1 κ.σ. καστανή ζάχαρη, ανακατεύουμε και αφήνουμε να καραμελώσουν. Ψιλοκόβουμε το μπέικον και το βάζουμε σε ένα αντικολλητικό τηγάνι σε δυνατή φωτιά, μέχρι να να ροδίσει.
Σε ένα μπωλ βάζουμε τα 2 αυγά, το κατίκι, την κρέμα γάλακτος, τη γραβιέρα, αλάτι, πιπέρι , την πάπρικα, το θυμάρι και το δυόσμο. Χτυπάμε με ένα σύρμα να ομογενοποιηθούν όλα τα υλικά μας στο μπολ. Τοποθετούμε στη ζύμη το καραμελωμένο κρεμμύδι, το μπείκον και στη συνέχεια περιχύνουμε με το μείγμα. Κόβουμε το κατσικίσιο σε μικρά κομματάκια και το σκορπάμε στην επιφάνεια της τάρτας. Κόβουμε και τα ντοματίνια στη μέση και τα τοποθετούμε και αυτά διάσπαρτα με τη φλούδα προς τα πάνω. Ψήνουμε για 20-30 λεπτά μέχρι να ροδίσει και να φουσκώσει η τάρτα μας.
Η συνταγή είναι του Άκη Πετρετζίκη
Τάρτα κολοκύθα
Υλικά:
1 φύλλο σφολιάτα, 2 κ.σ παρμεζάνα ψιλοτριμενη, 500 γραμ. ψιλοκομμένη κολοκύθα, 2 φρέσκα κρεμμύδια, 2 κ.σ άνηθο ή μάραθο ή δυόσμο ψιλοκομμένο, 4 κ.σ ελαιόλαδο, 1 φλ. γάλα εβαπορέ (ή γιαούρτι 2% ή κρέμα γάλακτος χαμ. λιπ.), 2 αυγά, 2 φλ. ξινομυζήθρα (ή φέτα ή ανθότυρο ή τυρί της αρεσκείας σας), 1 πιπεριά Φλωρίνης σε φέτες, αλάτι, πιπέρι
Εκτέλεση:
Πρώτα ετοιμάζουμε τη γέμιση με την κίτρινη κολοκύθα: Καθαρίζουμε και την κόβουμε σε λεπτές φέτες ή καρέ. Ζεσταίνουμε το λάδι σε μεγάλο τηγάνι και σοτάρουμε την κολοκύθα σε δυνατή φωτιά για 4-5 λεπτά να στεγνώσει. Προσθέτουμε τα φρέσκα κρεμμύδια. Αλατοπιπερώνουμε και αποσύρουμε από τη φωτιά. Προσθέτουμε τα βότανα κι αφήνουμε τη γέμιση να κρυώσει ελαφρά.
Απλώνουμε την παγωμένη σφολιάτα σε ένα ταψί στο μέγεθος της σφολιάτας, στρωμένο με αντικολλητικό χαρτί. Τραβάμε ελαφρά τη σφολιάτα ώστε να ανασηκώσουμε λίγο το χείλος της σφολιάτας. Τρυπάμε ολόγυρα με πιρούνι την επιφάνεια της σφολιάτας. Χτυπάμε τα αυγά σε ένα μπολ και αλείφουμε ολόγυρα την επιφάνεια της σφολιάτας. Πασπαλίζουμε με την παρμεζάνα.
Ψήνουμε την τάρτα κολοκύθα σε καλά προθερμασμένο φούρνο στον αέρα στην μεσαία σχάρα στους 220 °C για περίπου 15 λεπτά, να φουσκώσει καλά και να αδιαβροχοποιεί με το αυγό και το φιλμ παρμεζάνας.
Στο μπολ με τα χτυπημένα αυγά προσθέτουμε το γάλα, το γιαούρτι ή την κρέμα (1 από τις 3 επιλογές). Χτυπάμε τα υλικά. Πάνω στη μισοψημένη σφολιάτα βάζουμε την σοταρισμένη κολοκύθα, πασπαλίζουμε με τα τυριά και περιχύνουμε με τα αυγά και το γάλα. Γαρνίρουμε με τις πιπεριές. Ξαναβάζουμε την τάρτα στο φούρνο και ψήνουμε στους 180°C για περίπου 20 λεπτά, να ροδίσει η επιφάνεια. Αφήνουμε την τάρτα κολοκύθας να σταθεί για 10-15 λεπτά να σταθεροποιηθεί. Κόβουμε σε κομμάτια και σερβίρουμε.
Η συνταγή είναι της Αργυρώς Μπαρμπαρίγου
Τάρτα με λιαστές ντομάτες και σπαράγγια
Υλικά:
400 γρ. ζύμη για αλμυρή τάρτα, 100 γρ. βούτυρο, 120 γρ. κρεμμύδι φρέσκο ψιλοκομμένο, 450 γρ. πράσο κομμένο σε λεπτές φέτες, 360 γρ. σπαράγγια πράσινα βρασμένα κομμένα σε μικρά κομμάτια, 500 γρ. κρέμα γάλακτος, 4 κρόκους αυγού, 200 γρ. ανθότυρο κομμένο σε μικρά κομμάτια, 120 γρ. παρμεζάνα τριμμένη, 120 γρ. λιαστές ντομάτες ψιλοκομμένες, 20 γρ. μαϊντανό ψιλοκομμένο, 20 γρ. τσάιβς ψιλοκομμένο, 20 γρ. θυμάρι ψιλοκομμένο, αλάτι
Εκτέλεση:
Ψήνουμε τη βάση της τάρτας. Ζεσταίνουμε ένα τηγάνι σε μέτρια φωτιά, προσθέτουμε το βούτυρο και σοτάρουμε το κρεμμύδι και το πράσο μέχρι να μαλακώσουν. Προσθέτουμε τα σπαράγγια, αλατίζουμε και αποσύρουμε από τη φωτιά. Σε μια μπασίνα ομογενοποιούμε την κρέμα γάλακτος μαζί με τα αυγά, τα δύο είδη τυριού, τις λιαστές ντομάτες, λίγο αλάτι και τα βότανα. Στρώνουμε το μείγμα με τα σπαράγγια στη βάση κάθε τάρτας και περιχύνουμε με το μείγμα της κρέμας. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 150°C μέχρι να σφίξει η κρέμα, για 10 λεπτά περίπου.
Η συνταγή είναι του Γιάννη Λουκάκου
Τάρτα κοτόπουλο
Υλικά:
Βάση για τάρτα, 100 γρ. μανιτάρια κομμένα σε λεπτές κάθετες φέτες, ½ κρεμμύδι ψιλοκομμένο, 1 πιπεριά Φλωρίνης ψιλοκομμένη, 1 πράσο ψιλοκομμένο, 300 γρ. κοτόπουλο βρασμένο και ξεψαχνισμένο, 100 γρ. γραβιέρα τριμμένη, 250 ml κρέμα γάλακτος, 2 μεσαία αυγά, ελαιόλαδο, αλάτι, πιπέρι
Εκτέλεση:
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180°C, στον αέρα.
Για τη γέμιση: Τοποθετούμε ένα τηγάνι σε μέτρια φωτιά. Μόλις ζεσταθεί, προσθέτουμε λίγο ελαιόλαδο, τα μανιτάρια, το κρεμμύδι, την πιπεριά και το πράσο. Τα σοτάρουμε μέχρι να μαλακώσουν και τα αφήνουμε στην άκρη να κρυώσουν. Σε ένα μπολ, προσθέτουμε τα σοταρισμένα λαχανικά, το κοτόπουλο και τη γραβιέρα. Αλατοπιπερώνουμε και ανακατεύουμε καλά. Απλώνουμε τη γέμιση ομοιόμορφα πάνω από τη βάση για τάρτα που έχουμε ετοιμάσει και αφήνουμε στην άκρη. Σε ένα άλλο μπολ, προσθέτουμε την κρέμα γάλακτος και τα αυγά. Αλατοπιπερώνουμε και ανακατεύουμε πολύ καλά με ένα σύρμα χειρός, μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα. Αδειάζουμε το μείγμα πάνω από τη γέμιση στην ταρτιέρα και ψήνουμε για 30 λεπτά, μέχρι να χρυσαφίσει. Αφαιρούμε την τάρτα κοτόπουλο από τον φούρνο, την αφήνουμε να κρυώσει, ξεφορμάρουμε και σερβίρουμε.
Η συνταγή είναι του Γιώργου Τσούλη